Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_Veremiyenko.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
112.28 Кб
Скачать

Розділ II: огляд і характеристика іміджетворчої ролі видавничих проектів регіональної краєзнавчої темати видавництва «Імекс-лтд»

2.1. Іміджетворчий потенціал краєзнавчих видань

Кіровоградське видавництво «Імекс-ЛТД» займається виготовленням різнопланової видавничої продукції, як для широкого використання, тобто різного роду бланків і тому подібних речей, так і доволі специфічної, такої як краєзнавчі видання.

Роль цих видань дуже велика. Вони не тільки дають змогу самовираження своїм авторам, а також дозволяють області піднятися на гідну планку серед інших регіонів, маючи документальне підтвердження свого існування.

Теперішній час характеризується небувалим сплеском краєзнавчої діяльності. Краєзнавство переживає процес пошуку нових форм, постановки першорядних завдань. Воно набуває яскраво вираженого соціально-політичного характеру, особливо у зв'язку із збільшеним інтересом до минулого окремих територій, а також - зважаючи на загострення національних, економічних, екологічних проблем. Про «малу батьківщину» заговорили багато представників наукових кругів, екологів, економістів, педагогів, учасники суспільних рухів[32, 33].

Краєзнавство - це всебічне вивчення певної частини країни, міста або села, інших поселень місцевим населенням, для якого ця територія вважається рідним краєм. Під краєм розуміється певна частина країни, виділена по самих різних ознаках і, перш за все на основі адміністративно-територіального розподілу.

На регіональному рівні найбільш доречний варіант культурного розвитку з урахуванням місцевої специфіки і самобутності, можливостей території - інституційних, матеріальних, людських і т.д. Саме на локальному просторі досягається максимальна активність участі різних соціальних груп в культурних процесах, в суспільному житті в цілому. Краєзнавча складова в тій чи іншій мірі, напряму або побічно, пронизує всі галузі знання, ділянки і сфери інтелектуальної і фізичної праці людини, додаючи їм конкретність, близькість до людини, що читає і шукаючому[28].

Кожна людина по своїй волі або під тиском життєвих обставин незалежно від віку, статі, автентичності з одним або іншим етносом, наукового цензу, професії, місця проживання стикається з краєзнавством, займається ним, користується його результатами. Окрім спілкування з самим краєм ми неминуче маємо справу з документально зафіксованими підсумками краєзнавчих пошуків, представленими в творах друку, рукописах, відео-документах або, іншими словами, з "краєзнавчими документами".

Вперше цей термін був запропонований С.Н. Криворотенко в 1990 році. Краєзнавчим вона назвала документ, що містить і (або) формою пов'язаний з краєм; під змістом краєзнавчого документа розуміла тільки укладену в ньому інформацію про край, під формою - інформацію про місце видання, авторської приналежності і приналежності до краю інших осіб, що беруть участь в створенні документа. Це визначення враховує не тільки змістовний, але формальний аспекти явища, що дозволяє розширити круг документів, що мають відношення до краю і що вносяться до краєзнавчого фонду.

В Кіровограді видавництвом «Імекс ЛТД» було видано та презентовано ізовидання «На память о родном крае». Видання дуже цікаве, яскраве і пізнавальне, створене автором-укладачем Олександром Чудновим та командою складеною з колекціонерів, істориків, краєзнавців, художників. Нове видання випущено в альбомному форматі та двох версіях: сувенірній з футляром та звичайній [50].

З цього приводом днями в Кіровограді в актовому залі музичного училища відбулася урочиста презентація нового краєзнавчого видання за участю її авторів та місцевого камерного оркестру. Приємне враження можна було отримати, як від першого так і від другого. Видання створене авторами, за їх словами лише вершинка від айсберга накопиченого на терені краєзнавства, що розповідає мовою живих документів, спогадів, світлин листів та репродукцій місцевих художників Андрія Ліпатова, Володимира Волохова та інших. Серед колекціонерів, що по крупицям збирали матеріали, а потім прикрасили ними збірку документів Володимир Могилюк, Юрій Тютюшкін, Віктор Петраков та інші.

Солдатенко, В. Ф. Проект «Україна». 1917—1920 рр. Постаті / Валерій Солдатенко. — Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2013. — 511 с.: іл. [51].

У цій книзі подані короткі матеріали про тих, хто стояв біля витоків відродження нації, розробляв платформу для Української революції, керував її втіленням в життя, очолював політично-координаційний центр національної державності, — М. Грушевського, B. Винниченка, М. Міхновського, Д. Дорошенка, П. Христюка, C. Голубовича, М. Порша та багатьох інших. Всі вони залишили достатньо помітний слід у житті нації. Їх прізвища фігурували в сотнях і тисячах важливих, іноді — справді доленосних документів, а від позицій, вчинків і дій багато в чому залежав вектор розвитку великого європейського народу на одному з переламних рубежів вітчизняної історії.

 Видавництво «Імекс-ЛТД» на чолі з головним редактором Тамарою Самиляк активно приймають участь у краєзнавчій роботі міста і області.

У Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї о відбулась презентація книг Кузьменко (Струтинської) Галини Іванівни. Презентовані будуть видання 2011-2012 років, що побачили світ завдяки «Імекс – ЛТД» : «Слово про батька», «Одинадцять кроків до успіху», «Спасибо за то, что я живу!» , «Женщина, на которой держится дом», «Спасибо за право быть собой», «Спасибо за любов»,  «Спасибо за счастье и мечту!», «Девять вечеров с Галиной Кузьменко», «Розбудіть успіх у собі!» «Почему рождаются стихи?» — книги філософських настанов,  роздумів про оточуючий світ, спогадів про рідних, про  людей, що зустрілись на життєвому шляху, збірка поезій.

Як вже було згадано вище, продукція кіровоградського видавництва витримує конкуренцію навіть на всеукраїнських рівнях. Прикладом слугує регіональна міні-виставка і Києві, де особливою увагою користувалися книжки краєзнавчого, історичного напрямку, видані за кошти обласного бюджету – «Щоб пам'ятали», «На пам'ять про рідний край», «Історія Кіровоградщини», «Місто на сивому Інгулі», «Вулицями Кіровограда», «Театр Кропивницького і його спадкоємці», краєзнавча література про усі райони і міста області. Вишукана продукція «Імекса» розійшлася протягом першого дня – довелося терміново довозити книжки – киянам і гостям столиці, особливо поціновувачам справжньої книжки є від чого порадіти біля кіровоградських яток.

Директор видавництва «Імекс-ЛТД» Тамара Сергіївна Самиляк у своєму виступі на обласній науково-методичній конференції «Кіровоградська область. 75 років історії», приділила увагу історії розвитку видання літератури краєзнавчої тематики. Також вона познайомила учасників конференції з новим виданням «Велика війна. Кіровоградський вимір». Окрім того, представлено книги, які готуються до друку, а саме дослідження В. Доценка, присвячене трагедії Зеленої Брами 1941 р., праці про життєвий шлях Д. Чижевського та Л. Мацієвича[52].

Оригінальною була пропозиція Т.С. Самиляк про організацію у 2015 році свята книги, бо саме в цей рік буде відзначатися двісті п'ятдесят років з моменту видання у друкарні фортеці святої Єлисавети першої книги громадянським шрифтом.

Під час конференції була презентована книга «Стежинами пам'яті» (укладач Л. Гайда), яка є результатом дослідницького проекту з історії краєзнавчого руху на Кіровоградщині. Запропоноване видання – це перша спроба узагальнити матеріали з історії краєзнавчого руху області, змалювати так званий «колективний портрет епохи», образ духовно-інтелектуального середовища краю на виразному тлі оточення, умов та обставин, серед яких довелось працювати багатьом педагогам. Видання має на меті відобразити і сучасні процеси розвитку науки про наш край, презентувати здобутки професійного та громадського краєзнавства, співпрацю краєзнавців-аматорів з державними установами та громадськими організаціями.

Зі слів Тамари Сергіївни « Підприємство наше на ринку поліграфії Кіровоградщини працює з 1995 року, йому більше 20 років. Як багато хто тоді, ми починали 1992 року з торгівлі, шукали свій шлях розвитку, – розповідає директор ТОВ «Імекс-ЛТД». – Сьогодні у нас працює 41 спеціаліст. Олександр Дмитрович прийшов до нас поцікавитися, як ми реалізовуємо той проект, на який нам виділяли кошти з міського бюджету й регіонального фонду підтримки підприємництва в Кіровоградській області на придбання друкарської машини «Хамада» японського виробництва. Коли ми розпочинали його реалізацію, то у нас працювали 26 осіб. Гроші отримали в серпні 2011 року, а реалізували проект торік, створивши 15 нових робочих місць друкарів, дизайнерів, менеджерів, коректорів. Нині ми працюємо не лише на наше місто, а й на всю Україну, тісно співпрацюємо з установами Києва, Львова, Вінниці. Робота над книгою – доволі тривалий процес, який потребує багато зусиль і часу. Ось нині в мене на столі лежить сигнальний примірник праці нашого відомого викладача-історика Сергія Шевченка про історію місцевого кавалерійського училища. Ми над нею працювали три роки відтоді, як автор прийшов до нас зі своїм текстом. Зараз шукаємо на її друк фінансування» [52].

«Імекс-ЛТД» видає чимало зображальної друкованої продукції краєзнавчого характеру. До 250-річчяобласного центру видали серію листівок «Кіровоград ювілейний». На манжетці можна знайти інформацію з координатами поліграфічно-видавничого центру. Є перелік листівок. А із самої манжетки також можна вирізати дві поштівки.

Комплект листівок «Кіровоград», виготовлений у 2006 році поліграфічно-видавничим центром «Імекс-ЛТД». У комплекті 12 листівок. На титулі три фотографії. На звороті текстівки до ілюстрацій, місце для адреси, вихідні дані. Зображення найбільшого фото використане як фон.

Листівки «Моя Кіровоградщина. Ландшафти» можна назвати справжніми краєзнавчими дослідженнями. За такими картками можна познайомитися зі своїм краєм: адже крім фото, зроблених географом-ландшафтознавцем Андрієм Домаранським, тут є маленькі карти, історичні довідки, уривки з різних творів, що якнайкраще представляють Кіровоградську область.

Про Гайворон на Гайворонський район з листівок можна дізнатися не менше, ніж про обласний центр Кіровоградської області. Значна частина фото та макетів – Віктора Земнорія. 

Видання поліграфічного підприємства не мають однотипного спрямування. Його культурно-розвиваючий напрям демонструє книга «Кіровоградщина. Історія рідного краю» за редакцією Ірини Козир (видавництво «Імекс-ЛТД»). Цей навчальний посібник - перше регіональне видання, яке висвітлює історію нинішньої Кіровоградської області від найдавніших часів до проголошення незалежності України. Виклад матеріалу ґрунтується на новітніх наукових дослідженнях.

Працівники видавництва мають оригінальні і корисні ідеї, які втілюють в життя на підприємстві. Нещодавно вони запропонували землякам почесний і потрібний «Паспорт кіровоградця».

До видання, розмір якого не відрізняється від паспорта громадянина СРСР, увійшов перелік «гарячих» телефонів, номерів телефонів органів влади та навчальних закладів, розклади руху маршруток та міжміського транспорту, карта центральної частини міста, список нових та старих назв вулиць міста і краєвиди Кіровограда. 

Не обійшлося і без гумору - кожен паспорт дійсний до 2254 року. Це видання корисне як пересічному кіровоградцю, так і різним установам та організаціям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]