Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_Veremiyenko.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
112.28 Кб
Скачать

Висновки до розділу іi

Теперішній час характеризується небувалим сплеском краєзнавчої діяльності. Краєзнавство переживає процес пошуку нових форм, постановки першорядних завдань. Воно набуває яскраво вираженого соціально-політичного характеру, особливо у зв'язку із збільшеним інтересом до минулого окремих територій, а також - зважаючи на загострення національних, економічних, екологічних проблем. Про "малу батьківщину" заговорили багато представників наукових кругів, екологів, економістів, педагогів, учасники суспільних рухів[32, 33].В останні роки особливо неухильно зростає роль краєзнавства, коли однією з найважливіших суспільних завдань стає морально-патріотичне виховання підростаючого покоління. Краєзнавство краще за інших галузей знання сприяє вихованню патріотизму, любові до рідного краю, формування суспільної свідомості. Адже краєзнавство - завжди «краєлюбіє».

«Імекс-ЛТД» не залишилося осторонь цих тенденций і завдяки випуску друкованої продукції, гідної конкуренції, може вигідно і прогресивно представити Кіровоградщину.

Роль краєзнавчих видань дуже велика. Вони не тільки дають змогу самовираження своїм авторам, а також дозволяють області піднятися на гідну планку серед інших регіонів, маючи документальне підтвердження свого існування, тим більше зараз, коли краєзнавство набуває яскраво вираженого соціально-політичного характеру.

Краєзнавство - це всебічне вивчення певної частини країни, міста або села, інших поселень місцевим населенням, для якого ця територія вважається рідним краєм. Під краєм розуміється певна частина країни, виділена по самих різних ознаках і, перш за все на основі адміністративно-територіального розподілу.

На регіональному рівні найбільш доречний варіант культурного розвитку з урахуванням місцевої специфіки і самобутності, можливостей території - інституційних, матеріальних, людських і т.д. Саме на локальному просторі досягається максимальна активність участі різних соціальних груп в культурних процесах, в суспільному житті в цілому. Краєзнавча складова в тій чи іншій мірі, напряму або побічно, пронизує всі галузі знання, ділянки і сфери інтелектуальної і фізичної праці людини, додаючи їм конкретність, близькість до людини, що читає і шукаючому[28].

Кожна людина по своїй волі або під тиском життєвих обставин незалежно від віку, статі, автентичності з одним або іншим етносом, наукового цензу, професії, місця проживання стикається з краєзнавством, займається ним, користується його результатами. Окрім спілкування з самим краєм ми неминуче маємо справу з документально зафіксованими підсумками краєзнавчих пошуків, представленими в творах друку, рукописах, відео-документах або, іншими словами, з «краєзнавчими документами».

В Кіровограді видавництвом «Імекс-ЛТД» було видано та презентовано ізовидання «На память о родном крае». Видання дуже цікаве, яскраве і пізнавальне, створене автором-укладачем Олександром Чудновим та командою складеною з колекціонерів, істориків, краєзнавців, художників. Нове видання випущено в альбомному форматі та двох версіях: сувенірній з футляром та звичайній [50]. Це видання, як і багато інших, змогло продемонструвати величезний потенціал науковців, краєзнавців, які готові ділитися своїми знаннями.

Видавництво заслужило своє звання одного з найкращих в Україні, отримувало велику кількість нагород, а особливо за внесок у розвиток краєзнавства в кіровоградській області.

Продукція видавництва, яка носить краєзнавчий характер з усіх боків репрезентує область: висвітлює вже всім давно відомі місця, подаючи інформацію під різними кутами зору, часто застосовуючи нове, нетрадиційне оформлення, нові форми вираження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]