Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_Veremiyenko.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
112.28 Кб
Скачать

1.2. Характеристика тематичного репертуару видавництва «Імекс-лтд» (книжковий сегмент регіонального краєзнавчого направлення)

Аналіз розвитку книговидавничої справи показує, що, незважаючи на розповсюдження електронних та інформаційних технологій та завдяки йому, книга залишається і за прогнозами фахівців буде і надалі одним із основних носіїв інформації. Така тенденція характерна як для світового, так і українського книговидання. Це дає змогу випускати книги з вищою продуктивністю незалежно від обсягу і формату, спрощеної конструкції, застосовувати для їх комплексної обробки універсальні автоматизовані або потокові лінії з швидким переналагодженням устаткування.

Друкована продукція має багато спільних рис, але є й деякі ознаки, що відрізняють її від інших. Кожен вид друкованих видань має специфічну внутрішню та зовнішню структуру, яка є основою його оформлення. Недо-тримання певних норм і стандартів при створенні видавничої продукції призводить до того, що друкований продукт виходить неякісним, незручним, самодіяльним і не відповідає вимогам читача. Для останніх важливими є, крім відповідності заданій тематиці, такі показники видання, як формат, читабельність, ілюстративність, обсяг, міцність, зручність пошуку. Саме такі вимоги читача і мають бути враховані під час перетворення авторського тексту в матеріальний продукт – друковане видання.

Таким видання відводиться особливе місце у ніші книг. Вони являють собою окремий сегмент книговидавничого ринку. Звісно, вони потребують чималих затрат як часу, так і матеріальних, щоб мати змогу достойно представити рідну область.

Одним із таких видань можна успішно назвати монографію Кривульченка Анатолія Івановича, що має назву: «Водні об’єкти Кіровоградської області: Монографія. Тут вперше для території України на прикладі Кіровоградської області представлено цілісне просторове бачення водних об’єктів, яке сформоване у вигляді інформаційно-пошукової системи. Підготовлена праця складається зі словника водних об’єктів, атласу гідрографічної мережі, класифікатора водотоків та гідрографо-гідрологічних параметрів водосховищ Кіровоградської області.

Фактичний матеріал монографії ґрунтується на аналізі гідрографічних, гідрологічних, лінгвогеографічних, гідронімних, картографічних, аерокосмічних, історичних даних, а також анкетуванні та польових авторських дослідженнях.

Запропонована праця є науковою базою для створення прагматично дієвого водного кадастру області й загалом водогосподарської та водоохоронної регіональної діяльності, удосконалення інформаційних засад земельного кадастру, подальших лінгвогеографічних досліджень.

В свою чергу видавництво змогло надати шикарну базу можливостей для оформлення такого специфічного видання. І результати увінчалися успіхом – монографія побачила світ, вийшла пристойним тиражем.

Та видавництво цим не обмежилося. У 2011 році світ побачило видання суто історичного спрямування – «Сім’я Раєвських в історико-культурному просторі: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції 6-7 вересня 2011 р.»

Запропоноване видання містить матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сім’я Раєвських в історико-культурному просторі слов’янського світу», яка проходила в Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка 6-7 вересня 2011 року.

Видання адресоване науковцям, вчителям, студентам, учням та широкому колу осіб, зацікавлених історією.

Як вже було зазначено вище, «Імекс-ЛТД» – видавництво, яке займається виготовленням різнопланової продукції. Це видання якраз і проілюструє цю особливість. Струтинська, Галина Іванівна. Слово про батька. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. - 120с.: іл.[37].

Усі ми — діти своїх батьків. Змалечку й назавжди всотуємо їхню любов, звички, погляди на світ і людські стосунки. І навіть коли виростаємо і стаємо дуже серйозними й поважними людьми, світло батьківських очей залишається мірилом вірності обраному шляху.

Саме про це йдеться у спогадах Галини Струтинської (Кузьменко) — відомої на Кіровоградщині та за її межами бізнес-леді, науковця, громадського діяча й мецената, першого заступника генерального директора міжнародної авіакомпанії «Урга».

У книзі “Слово про батька” зібрані спогади про непересічну і, без перебільшення, визначну особистість, яка була й залишається у пам’яті багатьох сучасників взірцем чесності, людяності, працелюбності.

Видання, присвячене долі окремої людини, також має місце на книговидавничій ниві «Імекса».

Намисто долі: Спогади, роздуми, події. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. - 208 с.: іл.[38].

Книга розповідає про людину надзвичайної долі — про важку й благородну справу всього її життя. Такою справою для неї стала широко відома в Україні Знам’янська бальнеологічна лікарня на Кіровоградщині. Першим і єдиним донині ось уже сорок четвертий рік головним лікарем цієї радонової оздоровниці є героїня книги Ганна Василівна Шандра. Нелегкими й украй драматичними були для неї ці десятиліття.

Знайшлося місце і трохи нестандартним виданням, дайджесту, які вперто завойовують свої гідні місця. Володимир Винниченко: «Бо я — українець»: Дайджест-конспект життя і творчості за матеріалами досліджень Володимира Панченка. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. - 512 с.:іл. Кн. 1[39].

Спектр проблемних питань, порушених науковцями Кіровоградщини і представлений в даній оригінальній формі, справді величезний. Не нав’язуючи певної позиції щодо оцінки запропонованих матеріалів, автори проекту створюють тим самим умови для аналітичного аналізу їх читачем.

Для викладачів і студентів педагогічних навчальних закладів, філологів, істориків, краєзнавців та усіх, кому не байдужа історія рідного краю.

Також видавництво створює нові, проривні видання, які дивують читачів. Чарльз Лендрі. Витоки та перспективи креативного міста; Пер. з англ. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2012. - 64 с.[40].

Чарльз Лендрі — міжнародний експерт з питань розвитку міст і креативного використання ресурсів для їх відродження. Він виступає в якості дружнього критика, дає поради містам, як найефективніше використати їхні активи та потенціал.

Ця книга - перша у серії коротких публікацій. Вони охоплюють основні питання і динаміку роздумів, що формують міста сьогодні і впливатимуть на них у майбутньому.

Іще одне видання на підтвердження великого внеску видавництва у краєзнавчу роботу області. Матівос Ю. М. Вулицями рідного міста. – Кіровоград: ТОВ « Імекс – ЛТД», 2008.- 104 с. [41]. « У цій книзі вперше зроблено спробу висвітлити походження назв основних вулиць Кіровограда-Єлисаветграда, а також міських передмісць, парків, майданів, скверів, мостів, набережних – усіх об’єктів, що є складовими міста з понад 250-літньою історією. Матеріалом для вивчення теми авторові послужили архівні документи, наукові праці, публікації в періодиці різних років і видань, народні перекази, спогади старожилів, власні спостереження Юрія Матівоса, що живе в Кіровограді понад півстоліття.»

Листівки з видами Кіровограда видавалися неодноразово. Чимало зображальної друкованої продукції краєзнавчого характеру видає «Імекс ЛТД». До 250-річчя обласного центру видали серію листівок «Кіровоград ювілейний» [60]. На манжетці можна знайти інформацію з координатами поліграфічно-видавничого центру. Є перелік листівок. А із самої манжетки також можна вирізати дві марки.

Комплект листівок «Кіровоград», виготовлений у 2006 році поліграфічно-видавничим центром «Імекс-ЛТД». У комплекті 12 листівок. На титулі три фотографії. На звороті текстівки до ілюстрацій, місце для адреси, вихідні дані. Зображення найбільшого фото використане як фон.

Листівки «Моя Кіровоградщина. Ландшафти» можна назвати справжніми краєзнавчими дослідженнями. За такими картками можна познайомитися зі своїм краєм: адже крім фото, зроблених географом-ландшафтознавцем Андрієм Домаранським, тут є маленькі карти, історичні довідки, уривки з різних творів, що якнайкраще представляють Кіровоградську область.

Про Гайворон на Гайворонський район з листівок можна дізнатися не менше, ніж про обласний центр Кіровоградської області. Значна частина фото та макетів – Віктора Земнорія.

І знову щось нове – а саме – Попов О.В. Спогад на майбутнє. (Художньо-публіцистична повість).- Кіровоград: «Імекс-ЛТД», 2007.-130 с.

Директору Кіровоградської обласної філармонії Миколі Кравченку, виповнилось шістдесят років. До ювілею талановитого керівника Олег Попов написав книгу «Спогад на майбутнє». У ній автор, а з ним і читач, йдуть життєвими стежками Миколи Івановича Кравченка [42].

Презентація перших книжок серії «Єлисаветградське коло» відбулося у приміщенні Кіровоградського машинобудівного коледжу 14 вересня 2012 року. Книги видані в рамках регіонального проекту “Історія рідного краю”, започаткованого головою облдержадміністрації Сергієм Ларіним, а автором ідеї серії «Єлисаветградське коло» є відомий кіровоградський краєзнавець двічі лауреат обласної краєзнавчої премії ім. Ястребова Олександр Чуднов. Чергова робота кіровоградського видавництва «Імекс-ЛТД», яке стало головним партнером обласної влади у реалізації регіональної ініціативи, зібрало чимало не байдужих до історії рідного краю людей – авторів і рецензентів серії «Єлисаветградське коло», директорів бібліотек, музеїв, краєзнавців, колекціонерів, журналістів, студентів. Узяли участь у заході й представники влади – перший заступник голови обласної ради Олександр Шаталов та секретар Кіровоградської міської ради Ігор Волков. Особливої атмосфери святу надала присутність Марини Тарковської, доньки відомого поета Андрія Тарковського, яка на той час гостювала у Кіровограді.

Участь у презентації взяли директор Кіровоградського машинобудівного коледжу КНТУ Микола Сторожук, перший заступник голови облради Олександр Шаталов, секретар міської ради Ігор Волков, донька Арсенія Тарковського Марія, краєзнавець, лауреат Кіровоградської обласної краєзнавчої премії ім. В. Ястребова Олександр Чуднов, директор ТОВ «Імекс-ЛТД» Тамара Самиляк.

Із презентаційними виступами до присутніх зверталися автори книг та ті, хто має відношення до їхнього створення: доценти КДПУ ім. В.Винниченка Ірина Чернишенко та Сергій Шевченко, старший науковий співробітник відділу історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Костянтин Шляховий, учителька української мови та літератури гімназії ім. Т.Шевченка Оксана Борисова, рецензент видання, професор Григорій Клочек, голова Кіровоградської обласної спілки письменників Василь Бондар, художник Андрій Надєждін та ін. [19].

Книги, що були презентовані, вийшли накладом по 1000 примірників (всього 7000 книжок). Їхнє видавництво (близько 192 тисяч гривень) повністю профінансував обласний бюджет.

Короткий опис виданих книжок:

Ірина Чернишенко. Михайло Завадський – педагог, громадянин, сенатор. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. - 132 с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло»).[43].

Це перша докладна розповідь про життя та ідеї видатного педагога і громадського діяча Михайла Ромуловича Завадського (1848-1926). Його натхненна праця уособлює краще в житті славетної Єлисаветградської реальної школи кінця ХІХ століття. Згодом, у ХХ столітті, вже як сенатор та законодавець, попри різні випробування долі він і серцем, і розумом залишався вченим, учителем, гуманістом.

Воспоминания врача Натана Ширмана. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 234с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло»)[44].

Бути самим собою, говорити світу: «Я – єврей», «Я – українець», «Я – росіянин», цінувати Знання, бути трудівником Просвітництва, любити Книгу «... Як це важко, але як це важливо! Не революції рятують світ від загибелі, а чесна і наполеглива праця». З цим переконанням жив на землі цікавий звичайний чоловік Натан Ісаакович Ширман (1869-1944) – лікар і вчитель. У роки страшної війни далеко від свого рідного Єлисаветграда - Зінов’євського - Кірово - Кіровограда в стародавньому місті Рязані він не дописав свою «біографію для дочки», яку ми лише нині – в іншій країні, в іншому столітті – публікуємо повністю, доповнивши його власну розповідь «про час і про себе» сторінками з рукопису Марії Сергіївни Плахотіної (1908-1998).

В ім’я України: Василь Нікітін: листи, статті, спогади. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 106 с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло») [45].

До збірки увійшли архівні, мемуарні, епістолярні, газетні джерела, які розкривають сторінки життєвого шляху та подвижницької українофільської діяльності окружного судді, нотаріуса, першого голови єлисаветградської «Просвіти», вчителя, репресованого в сталінські часи В.О. Нікітіна. Також вміщено окремі дані з біографій його дітей, зокрема Фауста (лауреата Держпремії СРСР) та Юрія (актора студії О. Довженка, репресованого).

Полиновий мед. Євген Маланюк, Олександр Семененко, Кирило Емануель: поезії – спогади – листи – світлини. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 210 с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло») [46].

Є. Маланюк, О. Семененко, К. Емануель – поет, правник, воїн. Три долі, три непересічні особистості на тлі історії ХХ століття та досягнень і падінь людини-творця. Їх єднала трагедія вигнанців з Рідної Землі, любов до свого народу, дієва пам’ять про минуле, шана до прадідів, дідів та батьків, віра в майбутнє України. Жив цим і дослідник нашої культури Леонід Васильович Куценко (1953-2006) – збирав по світах архіви наших земляків, повертав Батьківщині її кращих синів. Відлунням буття поряд із нами його небайдужого серця і є ця книга.

Генерал Александр Самсонов: возвращение: материалы к биографии. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 196 с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло») [47].

Книга розповідає про особистості А.В. Самсонова (1859-1914) – видатного військового і державного діяча кінця XIX – початку ХХ століття. На її сторінках вперше представлені матеріали, що нині є бібліографічною рідкістю, а також документи, спогади сучасників і свідоцтва земляків генерала, які раніше не публікувалися і знаходяться у фондах державних архівів та приватних зібраннях як Росії, так і України.

Анатолий Василенко. Любовь наша, Отечество! Барковские, Прохоровы и Соколовы-Бородкины в истории и памяти. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 202с.: ил. (сер. «Єлисаветградське коло») [48].

Книга Анатолія Василенка повертає із забуття праці і дні, мрії та прагнення представників кілька поколінь в минулому знаменитих прізвищ – Барковських, Прохорових, Соколових-Бородкіних. Вони втілювали собою ділову активність провінції, столиці, імперії. Вміючи заробляти, щедро витрачали значні кошти на просвітництво та благодійність, бо вірували: «Не хлібом єдиним живе людина!».

Книга Йосипа Поліщука (1940-1943). – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 278 с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло») [49].

«Книга Йосипа Поліщука (1940-1943)» – важливий і чесний історичний документ, непересічний літературний твір, що вперше, з часу написання, виходить друком у повному обсязі. За рукописом текст готували в 2003-2011 роках Василь Бондар і Олександр Чуднов. Публікація ж відбувається з нагоди 70-ї річниці від дня початку Великої Вітчизняної війни, що безжалісно нищила мрії цілих поколінь наших співвітчизників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]