Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalki_po_detskoi_literature.doc
Скачиваний:
267
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
423.94 Кб
Скачать

37. Мотиви творів для дітей п. Воронька.

30 віршів і пісень зі шляхів війни увійдуть у збірку "Карпатський рейд". З часу виходу цієї збірки він щасливо поєднував у собі 2 напрями творчості: один - для дорослих, другий - для дітей. П. Воронько жартував: "Чи я поет для дорослих - не знаю. А що для дітей, то кожного разу перекочуюся. Прийшов у школу - читають, у дитсадок - читають, по радіо - передають, з телеекрана - звучать, у підручниках - друкують. Справді, бо дитячий"

Так Платон Воронько володів безцінним даром просто, цікаво і мудро розмовляти з дітьми. Ставлення до них було особливо трепетне. Майже щороку виходили книжки для дітей: "Три щастя", "Наша залізниця", "Читаночка", "4 вітри", "Ніколи не хвались", "Ярик - школяр", "Сніжна зіронька горить".

П. Воронько - майстер короткого вірша, що нагадує байку з морально-дидактичним спрямуванням: не хвались, не вміючи ("Хвалився кіт"), приглядайся до всього ("Падав син на поріг"), не лінуйся ("Засмутилось кошеня"). Цікаві у поета навчальні вірші про професії, ігрові вірші, пречудова "Читаночка" для малюків.

Першим його дитячим твором є "З Німеччини на Чернеччину", який він написав для дітей свого приятеля.

У віршах, що увійшли до збірок оспівує радість, яку приносить людям праця. У його поезії діти мріють скоріше підрости, щоб разом із татом і братом поїхати, трактором і "плугом степ орати" ("Їдуть трактори"). Деякі вірші у Воронько близькі до фольклору. Використовується образна система усної народної творчості ( "Ходить сон коло хати", " У широкому вікні").

У казках Воронько переплітається реальність і фантастика. В них оспівується стійкість, сміливість, властиві музикальність, соковита мова. Деякі казки Воронько мають форму поем ("Казка про Чугайстра"). Понад 50 віршів покладено на музику. Малята знають вірші мініатюри, в яких говориться про вади дітей, хоча найчастіше не про дітей, а про тварин.

Огляд віршів, казок та поем для дітей

У віршах поета, як і в українських народних творах відчувається ніжна любов до дитини, лагідність, уміння лаконічно змалювати характер.

У віршах "Наша мама", "Їдуть трактори" змальовує захоплення дітей творчою працею дорослих. Тема перетворення природи волею людей знайшла відображення у "У нас зробили дощ". Потяг дітей до праці у віршах "Поливала я порічки", "Берізка". У віршах поета дерева змальовані красивими, ніжними.

Вагомий внесок зробив в жанр казки. Ідейно-тематичні параметри казок - різноманітні, а фантастика - багата. Персонаж - природа. "Казка про Суховія" має публіцистичний характер. Її ідейний задум - показати творчу діяльність людей по перетворенню природи. Вітер, суховій подібний до казкового кощія, любив мертвий степ, де не було "не зерна, ні картоплини". Це було його царство, ніхто не смів супротивитись вітрові. Воронько пощастило створити сучасних богатирів, що перемагають лютого ворога.

Казка "Чотири вітри" побудована від сюжету "12 місяців". Замість місяців бачимо 4 пори року втілені в образи вітрів і злого Вітровія - Буревія і добрих - Весняного Вітровія, Літнього Вітровія, Осінього Вітровія, які допомагають маленькій Олі "Спалахують у полі світло все засяяло, розквітло, трави, проліски навкруг". Мова казки мелодійна, пісенна. Драматична поема "Казка про Чугайстра" - оригінальний твір, в романтичних образах якого повноголосо звучить ідея непереможності. Фантастичний, динамічний сюжет, який поєднав в собі народну пісенність.

Чугайстр - добрий лісовий дух, що рятує від злих сил природи. Почувши про появу народних мешканців у лісах, діти Юрашка і Таня бачать в їхньому командирі Чугайстра. Але як його знайти? Діти добрались до Ковпака, який врятував їхнього батька. Ковпак - не казковий дід, але йому імпонує ім'я Чугайстр, як втілення доброти, справедливості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]