Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ped_1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
30.12 Кб
Скачать

21. Підручники та навч посібники для пш, їх види. Вимоги до них.

Відповідно до навч програм створюють підручники і навч посібники. Підручник- книга яка містить основи наукових знань з певної навч дисципліни, викладені згідно з цілями навч, визначеними програмою і вимогами дидактики.

У навч процесі підручник виконує такі фун-ції а) освітню, що полягає в забезпечені процесу засвоєння учнями певного обсягу систематизації знань у формуванні в них пізнавальних умінь; б) розвивальному, що сприяє розвиненю його перцептивних,розумових, мовленевих та ін.. здібностей; в) виховну, що сприяє формуванню світогляду , а учнів моральних, естетичних та інших якостей і рис особистості школяра; г) управлінську, яка полягає в програмуванні певного типу навчання, його методів, форм і засобів способів застосування знань у різних ситуаціях; д) дослідницьку, яка спонукає учня до сам вирішення проблем.

Навчальний посібник – книга матеріал якої розширює межі підручника, містить додаткові, найновіші та довідкові відомості.

До навч посібників належать збірники задач вправ, хрестоматії, словники, довідники ін., які сприяють зміцненю пізнавальних і практичних умінь прищеплюють навички сам роботи. Підручник повинен забезпечити науковість матеріалу, точність, простоту, доступність його викладу, чіткість формування визначень, правил, законів, ідей точну і доступну мову тексту, правильний розподіл навчального матеріалу за розділами і параграфами. Найважливіший матеріал має бути проілюстрований схемами, малюнками відповідно структурований та оформлений шрифтами.

Навчальний матеріал підручника структурно складається з емпіричного теоретичного і практичного компонентів процесу засвоєння знань.

Емпіричні знання містять інформацію про чуттєвий досвід, відображають поверхові зв’язки і відношення. Цей компонент навч матер використ для того щоб учні навч упорядковувати спостережу вальні факти і явища, розуміти різноманітними класифікації робити їх і користуватися ними. Без теоретичного осмислення явища можуть бути предметами лише емпіричного компонента.

Практичний компонент навч матер є важливим засобом підготовки учнів до життя, розвитку їх творчих збідностей, формування рис характеру поглядів і переконань, інтересу до знань тощо. Більшість шкільних підручників складається з емпіричних(відображає факти, явища, подіі, містить впр і правила) і теоретичних ( містять теорії методологічні знання) текстів. Підручник має містити ілюстративний матеріал- зображає які реалізують педагогічний принцип науковості підручника специфічними засобами наочності. Ілюстрації підручників повинні розкривати основний зміст певних елементів (програми провідні).

24. ХАР-КА практичних методів навч. Види впр.

Практичні методи навч охоплюють різні види діял учнів і спрямовані на формування нависок та умінь застосування знання в стандартних чи змінених умовах з метою досягнення їх рівня. В процесі практичних методів навчання використ такі основні прийоми: постановка завдання, планування його, управлінням процесом, оперативне стимулювання, регулювання, аналіз результатів, виправлення причин неправильних дій.

Вправа – практичний метод навч, який передбачає планомірне, організаційне повторне виконання дій з метою оволодіння ними або підвищення їх якості. В сучасній дидактиці класифікують вправ здійсненюють за хар-ом навч діял учнів впр поділяють на усні письмові, графічні, технічні. Впр діляться на підготовци – до вивчення нового матеріалу, тренувальні- закріплення вивч матеріалу, вдосконалення ЗУН. Творчі – проводяться коли діти засвоїли навч матеріал при їх викон, дається схема зразок. Практичні роб – виконуються на уроках труд навч, природничого, проводяться за планом. Лаб роб – можуть проводитись як фронтально так і індивідуально.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]