Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ped_1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
30.12 Кб
Скачать

26. Класифікація методів за рівнем пізнавальної діяльності.

1. Пояснювально-ілюстративний має такі характерні ознаки 1) знання учням пропонуються у готовому вигляді. 2) вчитель організовує сприйняття знань різними способами. 3) учні здійснюють сприйняття й осмислення знань, фіксують їх у памяті. Виклад навч матеріалу може здійснюватися в процесі розповіді, впр бесід.

2. Репродуктивний метод- спрямований на відтворення учнем способів діяльності за визначенням учителем алгоритмом і використовується для формув умінь і навичок. Має ознаки: 1. Учитель не тільки повідомляє знання а й пояснює їх; 2 учні засвоюють знання, розуміють запам’ятовують і відтворюють; 3) міцність засвоєння знань та умінь забезпечується шляхом багаторазового повторення.

3. Метод проблемного викладу - застосовується переважно з метою розвитку творчої навч пізнавал діял, осмисленого і самостійного оволодіння знаннями. Ознаки 1)знання у готовому вигляді не пропонуються.; 2) учитель вказує щлях дослідження проблеми, розвязує її від початку до кінця.; 3) учні спостерігають за процесом роздумів учителя, навчаються розв’язувати пробл завдання.

4. Частково-пошуковий. Вимагає від учнів прояву більш високого рівня пізнавальної самостійності і активності. Ознаки: 1) знання в готовому вигляді не подаються, необхідно самостійно здобувати.2) вчитель організовує пошук нових знань за допомогою різних засобів 3. Учні під керівництвом учителя самостійно розмірковують, розв’язують проблемні ситуації.

27. Хар-ка методів стимулювання й мотивації навч. Критерії оптимального вибору методів навч.

Будь яка діял передбачає наявність компоненту мотивації. Це стосується і навчальної діяльн, яка буде більш успішною, коли сформовані позитивне ставлення учня до навчання, пізнавальний інтерес, потреба в одержанні знань почуття обов’язку і відповідальності.

Для формування мотивів навч діял використ весь арсенал методів навчання: словесні, наочні і практичні, репродуктивні і пошукові, індуктивні і дедуктивні. Але практика навч свідчить що існують методи які спеціально спрямовані на формування позити мотивів учня, стимулювання пізнавал активності і водночас сприяють збагаченню учнів навч інформ. Виділ 2 групи методів стимулювання мотивації учіння.

1 Внутрішні- мотиви, пов’язані зі змістом навч діял і процеси її виконання.

2 Зовнішні – мотиви що хар-ть взаємодію особистості із зовнішнім середовищем..

Відповідно до цієї класиф мотивів методи стимулювання навч діял поділяють на 2 групи.

1. Методи форм пізнавальної діяльності; 2 Методи формув почуття обов’язку і відповідальності у навч.

Інтерес до осн методів інтересу належать дискусія, диспут, метод опори на здобутий життєвий досвід, метод пізнавал,дидактик гри..

28. Історія розвитку форм орг. Навч. Виникнення й розвиток класно урочної системи.

Класно урочна форма навч. За феодального ладу розвиток виробцтв підвищення ролі духовного життя суспільства сприяли виникненню масового навчання дітей. Одніє. З перших було групове навчання в братських школах. Зформуванням класно урочної системи навчання в пед. Почали вико рис такі поняття навч рік, навч день урок, перерва чверт канікули.

Класно урочна система вико рис в багатьох країнах має багато позитивних особливостей ґрунтується на закономірностей процесу засвоєння навчального матеріалу, невеликими обсягами, планомірно і послідовно з чергуванням різних видів розум і фізик діяльн, чергування праці відпочинок, врахування віков і інд особлив, сприяє форм колективізму, взаємо допомоги. Але є недоліки: Вчитель орієнтується на середнього учня. Сильн – неможуть реалізувати свої можливості, слабкі відстають.

Класно урочна система має організаційні ознаки: навч рік поч. з 1 вересня, тривалість навч року обумовлена виконання навч програм з усіх предметів., але неможе бути меншою 175 робочих днів у загальноосіт закладі (1-4кл) та 190 днів у 5-11кл. Положення про загл освіт навчальний заклад: навч-вих процес здійснюється за різними формами урок лекція, лаборатор- практичне та семінар заняття, диспут ітд

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]