Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalki_po_detskoi_literature.doc
Скачиваний:
267
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
423.94 Кб
Скачать

14. «Буквар» т. Шевченка та його значення для розвитку української художньої літератури для дітей.

«Букварь южнорусский» укладений Шевченком для початкового навчання українською мовою в недільних школах. Невеличка книжечка на 24 сторінки. Цей посібник - один з перших букварів, за якими навчання у недільних школах повинно було проводитися українською мовою.

«Букварь южнорусский» був першим у серії навчальних посібників з різних галузей знання — арифметики, географії та історії, яку планував здійснити Шевченко. Смерть перешкодила здійсненню цих планів.

Буквар дуже швидко здобув широке визнання.

За своїм змістом «Буквар» відзначався багатством і різноманітністю навчального матеріалу. В числі текстів для читання є й молитви. Основним же матеріалом для читання, на відміну від існуючих на той час посібників, були фольклорні твори. Тут вміщено народні приказки антикріпосницького змісту, народні пісні та думи. Деякі тексти належать самому Т.Г.Шевченку. Його справедливо можна вважати новаторським, бо він значно відрізняється від букварів того часу, що націлювали дітей на вивчення незрозумілих складів, назв, букв, і заохочує учнів до свідомого читання, осмислення прочитаного. Т.Г. Шевченко прагнув формувати юні душі майбутніх освічених співвітчизників.

Зміст «Букваря» додав багато матеріалу для роздумів про життя простого люду, про добро і зло, прищеплював любов до живої народної мови. Книга допомагала пробуджувати у читачів почуття власної гідності, критичне ставлення до дійсності, до моралі кріпосників.

«Буквар» Т.Г.Шевченка відіграв свою роль у боротьбі за освіту народних мас, служив справі визвольної боротьби нашого народу.

15. Загальна характеристика творчості Марка Вовчка для дітей. Реалістичне відтворення обставин народного життя у казці «Дев’ять братів і десята сестриця Галя» (мотив пісні «у Києві на Подолі»).

Марко Вовчок створила реалістичні оповідання і повісті, широко використовуючи антикріпосницьку народну поезію. ЇЇ твори пройняті глибокою народністю.

У її творах народ виступає не у святковому вбранні, а в праці, нужді й боротьбі. Викриваючи болячки кріпосницької системи, Марко Вовчок закликає народ до боротьби за волю. Проза Марка Вовчка, правдиво зображаючи дійсність, відповідала прогресивним вимогам свого часу. Передова російська критика палко підтримувала "гоголівський напрям" у літературі, тобто напрям викривально-реалістичний. Уміння Гоголя створити яскраві типи, гостра критика всього, що гнобило народ, стали зразком і для Марка Вовчка.

Марко Вовчок розробляла тему знедоленого життя жінки-кріпачки в прозі і вивела разючі своєю простотою та правдивістю образи кріпаків. У темній хаті кріпака убога обстановка; знесилені голодом і забиті панщиною люди живуть мріями про волю: то крізь вікно кріпачка бачить вільну людину, то сниться їй воля, то маревом снуються думи про краще життя. Особливо яскравими є в творах Марка Вовчка образи кріпачок-матерів, які, сподіваючись на краще життя, вірять у майбутнє щастя для своїх дітей.

Показові життя наймитства і жорстокої експлуатації його куркулями Марко Вовчок приділила головну увагу в казці “Дев’ять братів і десята сестриця Галя”. Казковий, романтичний план тут має суто-літературний характер. Основою твору є сувора правда про злиденне життя селянської родини в переформений період. Один по одному підростають вдовині сини, один по одному, ледве ставши на ноги, вони йдуть у найми, зазнаючи жорстокого поневіряння в глитаїв-хазяїв – хлібороба, кравця, баштанника. Хоч як тяжко вони працюють, але вибитися із злиднів не можуть.

Брати остаточно зневірившись у можливості власною працею по наймах вибитися з безпросвітних злиднів, стали розбійниками. Отже нова, капіталістична дійсність, так само, як і кріпосницька, жорстоко вбивала все здорове, високоморальне в натурі трудящої людини, штовхала на такі вчинки, які не випливали з самої її природи.

Романтичний план казки “Дев’ять братів і десята сестриця Галя” певною мірою зв’язав руки письменникові і не дав їй можливості на повну силу повністю висвітлити важливу соціальну тему. “Мелодраматичний кінець, прироблений до казки, - писав Салтиков-Щедрін, - значно шкодить її простоті... Справа легко могла б обійтись і без зворушливих сцен, які супроводжують потрійну смерть: Галі, її чоловіка і брата”. Високо оцінюючи задум письменниці, Салтиков-Щедрін безперечно мав підстави висловити невдоволення з того, що цей задум не був повністю здійснений у творі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]