Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

14.2. Вал рульового управління

Вал рульового управління - складний, триланковий, з двома карданними шарнірами і еластичною муфтою. Верхній (трубчаста) частину валу спирається на два кулькових радіальних підшипника, встановлених в трубі кронштейна. На конусних шліцах верхньою кінця валу закріплено гайкою рульове колесо.

Для змащення шестерні, рейки і підшипників шестерні застосовують ФІОЛ-1 (приблизно 20-30 г на весь механізм), а порожнину над гайкою підшипника шестерні (під пильником) заповнюють мастилом УНІОЛ-1.

15.Гальмівна система Іж-2126

Робоча гальмівна система - з гідравлічним, двоконтурним приводом і з діагональним розділенням контурів, оснащена регулятором тиску, вакуумним підсилювачем і сигнальним пристроєм. При відмові одного з контурів привода гальмової системи другий контур забезпечує гальмування автомобіля, хоча і з меншою ефективністю.

Рис.15.1

Схема гідроприводу гальм: 1 - трубопровід контуру «ліве переднє-праве заднє гальмо»; 2-сигнальний пристрій; 3 - трубопровід контуру «праве переднє - ліве заднє гальмо»; 4 - бачок головного циліндра; 5 - головний циліндр гідроприводу гальм; 6 - вакуумний підсилювач; 7 - педаль гальма; 8 - регулятор тиску задніх гальм; 9 - трос ручного гальма; 10 - гальмівний механізм заднього колеса; 11 - регулювальний наконечник стоянкового гальма; 12 - важіль приводу стоянокового гальма; 13 - гальмівний механізм переднього колеса.

Гальмівні механізми передніх коліс - дискові, з однопоршневою плаваючою скобою. Гальмівні механізми задніх коліс - барабанні, з двохпоршневими колісними циліндрами і автоматичним регулюванням зазорів між колодками і барабанами. Пристрій автоматичного регулювання зазору лежить у колісному циліндрі.

Головний гальмівний циліндр кріпиться до корпусу вакуумного підсилювача на двох шпильках. В отвори у верхній частині циліндра на гумових ущільненнях вставлений напівпрозорий поліетиленовий бачок, на якій нанесені мітки максимального і мінімального рівнів рідини. Вакуумний підсилювач розташований між педальним вузлом і головним гальмівним циліндром і кріпиться до кронштейна педального вузла на чотирьох шпильках. Підсилювач - нерозбірної конструкції, при виході з ладу його слід замінити. Найпростіша перевірка справності підсилювача: на автомобілі з двигуном заглушеним кілька разів натискаємо на педаль гальма і, утримуючи її натиснутою, пускаємо двигун. При справному підсилювачі з початком роботи двигуна педаль повинна відчутно піти вперед. Відмова в роботі або недостатня ефективність вакуумного підсилювача можуть бути також викликані негерметичністюь шланга, що з'єднує робочу порожнину підсилювача і впускну трубу двигуна, а також зворотного клапана шланга.

Сигнальний пристрій служить для попередження водія про пошкодження (падінні тиску) в одному з контурів гальмівної системи. Внутрішня порожнина сигнального пристрою розділена двома поршнями на дві ізольовані камери, кожна з яких є частиною одного з контурів гальмівної системи. При падінні тиску в одній з камер поршні зсуваються в її напрямі, впливаючи на шток вимикача контрольної лампи сигналізації аварійного стану гальмівної системи, що знаходиться на панелі приладів - лампа спалахує.