Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

13.2.Задня підвіска

Рис.13.2

Задня підвіска:

1 - поперечна штанга; 2 - пружина; 3 - кронштейн буфера ходу стиснення; 4 - амортизатор; 5 - нижня прокладка пружини; 6 - балка заднього моста; 7 - верхня штанга; 8 - нижня штанга; 9 - кронштейн верхньої штанги;10 - гайка; 11 - втулка розпору; 12-кронштейн балки заднього мосту; 13 - болт кріплення штанги; 14 - гумова втулка.

Задня підвіска - залежна, з витими пружинами та гідравлічними телескопічними амортизаторами двосторонньої дії. Всі елементи підвіски кріпляться до кронштейнів на балці заднього моста.

Дві нижні (довгі) штанги перешкоджають поздовжньому переміщенню балки, дві верхні (короткі) - закручування балки навколо осі під дією тягових і гальмівних сил на задніх колесах. Поперечна штанга (тяга Панара) обмежує зсув балки в поперечному напрямку. Іншими кінцями штанги прикріплені до кронштейнів на кузові автомобіля. Кронштейни нижніх штанг приварені до задніх лонжеронів, а кронштейни верхніх прикріплені до лонжеронів шпильками з гайками.

У вушка на кінцях штанг запресовані резинометалеві шарніри. Вони можуть замінюватися окремо за умови, що не зношені самі вушка. Деформовані штанги можна виправити. Затягувати болти кріплення штанг слід тільки в положенні «автомобіль на колесах».

Амортизатори кріпляться нижньою частиною (вушком) до кронштейнів на балці заднього моста, а верхній (різьбовий частиною штока) - до внутрішніх бризковикамибоковини кузова через гумові подушки. Затягувати болти кріплення амортизаторів також можна тільки в положенні «автомобіль на колесах».

Пружина підвіски спирається на нижню і верхню чашки. Нижня пластмасова прокладка встановлена в опорній чашці, привареною до балки заднього мосту. Верхній кінець пружини через металеву чашку і гумову прокладку спирається на підлогу кузова із зовнішнього боку. Усередині пружин розташовані кронштейни з гумовими буферами стиснення, які при максимальному ході підвіски впираються в нижні опорні чашки пружин.

При осаді або поломці однієї з пружин або несправності одного амортизатора слід замінювати їх тільки парами.

14.Рульове управління Іж-2126

Рульове управління - травмобезпечне (рульовий вал з двома карданними шарнірами). Рульовий механізм - типу «шестерня-рейка» з рульовими тягою.

14.1. Картер рульового механізму

Картер рульового механізму - литий, з алюмінієвого сплаву, прикріплений в моторному відсіку до підрамника. У картері встановлені приводна косозуба шестерня і зубчаста рейка, які знаходяться в постійному зачепленні. Передній підшипник приводний шестерні (на торці) - голчастий, задній (ближче до рульового валу) - кульковий. Від осьового переміщення шестерня зафіксована через кульковий підшипник: його внутрішнє кільце утримується на хвостовику шестерні стопорним кільцем, а зовнішнє притискається гайкою до торця гнізда підшипника в картері рульового механізму. Гайка закрита захисним чохлом (пильником), надітим на хвостовик приводний шестерні.

Рис.14.1

Рульове управління: 1 - наконечник рульової тяги; 2 - контргайка;3 - рульова тяга; 4 - нижній карданний шарнір; 5 - захисний ковпачок; 6 - картер рульового механізму; 7 - захисний чохол; 8 - гумове кільце; 9 - втулка рейки; 10 - шестірня; 11 - кульковий підшипник; 12 - рейка; 13 - голчастий підшипник; 14 - кришка вимикача сигналу; 15 - рульове колесо; 16 - рульова колонка; 17 - гумова прокладка; 18 - хомут; 19 - контргайка; 20 - гайка упору рейки; 21 - пружина упору; 22 - упор рейки

Права (циліндрична) частину рейки спирається на пластмасову втулку в корпусі рульового механізму, а ліва (зубчаста) частину підтискається до приводної шестерні пружиною через упор. Пружина, в свою чергу, підтискається регулювальної гайкою з контргайкою.

У торці рейки вкручені нерозбірні кульові шарніри рульових тяг. Корпуси шарнірів служать також обмежувачами ходу рейки, упираючись при максимальних її переміщеннях вправо і вліво в картер рульового механізму. При виникненні люфту в кульових шарнірах кермові тяги за-змінюються цілком. Місця виходу рейки з картера захищені гофрованими гумовими чохлами.

З зовнішніх торців на тяги навернені наконечники, кульові пальці яких закріплені своїми конусними поверхнями в важелях поворотних кулаків. Різьбові з'єднання наконечників з тягами зафіксовані контргайками. Обертанням рульової тяги в різьбі наконечників регулюють кут сходження керованих коліс автомобілі. Щоб при цьому не пошкодити захисні чохли рульових тяг, рекомендується змастити місця виходу тяг з чохлів пластичним мастилом.