Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

11.Карданная передача Іж-2126

Рис.11.1

Карданна передача:

1 - еластична муфта, 2 - болт кріплення еластичної муфти до фланця, 3 - хрестовина, 4 - сальник, 5 - стопорне кільце, 6 - підшипник хрестовини, 7 - гайка; 8 - фланець еластичної муфти; 9 - сальник, 10 - обойма сальника; 11 - кронштейн безпеки; 12 - болт кріплення кронштейна до проміжної опори; 13 - передній карданний вал, 14 - кронштейн проміжної опори; 15 - проміжна опора; 16 - вилка переднього карданного валу, 17 - задній карданний вал; 18 - вилка заднього карданного валу; 19 - фланець провідної шестерні головної передачі; 20 - гайка; 21 - болт кріплення вилки.

Крутний момент від вторинного вала коробки передач передається на еластичну муфту, від неї - за допомогою шліцьового з'єднання - на передній карданний вал, від переднього карданного валу через карданний шарнір - на задній карданний вал і від нього через інший карданний шарнір - на фланцеву вилку, з'єднану з провідною шестірнею головної передачі. Для гасіння вібрацій задній кінець переднього карданного валу встановлено у проміжній пружною опорі, пов'язаної з кузовом.

Передні карданні вали на автомобілях з різними коробками передач не взаємозамінні: на автомобілі, оснащеному коробкою передач Іж-2126, передній карданний вал на 30 см довший, ніж на автомобілі з коробкою ВАЗ-21074.

Карданний вал являє собою тонкостінну сталеву трубу.

У переднього карданного валу з двох сторін приварені шліц ші наконечники. На передній шліцевий наконечник надітий флан еластичної муфти, на задній - вилка карданного шарніра. Шліцеве з'єднання фланця еластичної муфти ущільнено сальником, підгорнутим обоймою. Для поповнення мастила в шліцьовій з'єднанні у фланці еластичної муфти є отвір з пробкою. Через кожні 30 тис. км пробігу шліцеве з'єднання змазується мастилом Фіол-2У або Фіол-1.

11.1. Еластична муфта

Еластична муфта складається з шести сталевих вкладишів, з'єднаних гумовими перемичками. За рахунок своєї пружності муфта гасить ривки в трансмісії автомобіля. Еластична муфта кріпиться до фланця вторинного вала коробки передач трьома болтами, пропущеними крізь отвори у вкладишах. Три інших отвори служать для кріплення муфти до фланця переднього карданного валу.До торців заднього карданного валу приварені вилки карданних шарнірів.

Карданний шарнір складається з хрестовини з підшипниками, що з'єднує дві вилки один з одним. Хрестовина має чотири шпильки, на які надягають корпусу підшипників з голками (тонкими роликами). У проушинах вилок корпусу підшипників фіксуються стопорними кільцями. Для захисту від бруду підшипник ущільнений сальником, надітим на шип хрестовини.

Карданна передача балансується на спеціальному стенді; дисбаланс усувається приваркою балансувальних пластин до труб карданних валів.

При роз'єднання частин карданних валів необхідно фарбою або кернером відзначити їх взаємне розташування, щоб при складанні встановити на колишні місця. Карданні вали необхідно відбалансувати заново (або замінити) при втраті балансувальних пластин, деформації, заміні деталей карданної передачі. Дисбаланс карданної передачі призводить до помітних вібрацій на високих швидкостях. Сильний дисбаланс може викликати руйнування карданної передачі і сусідніх агрегатів.