Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

5.1. Паливний бак

Паливний бак - сталевий (45 л), розташований під підлогою кузова в районі заднього сидіння зліва і прикріплений до днища кузова в задній частині анкерним болтом, а в передній - двома болтами. У задній верхній частині паливного бака розташовані: патрубок наливної труби, вентиляційний патрубок і отвір для установки паливо приймача, поєднаного з датчиком покажчика рівня палива. На трубці паливоприймача в паливному баку встановлений сітчастий фільтр.

Вентиляційний шланг виведений до паливної горловини в лівому борту кузова. Паливопровід - сталевий, з'єднаний з паливним баком і паливним насосом через бензостійкі гумовотканинні шланги, закріплені хомутами. Такими ж шлангами паливний насос сполучений з карбюратором і фільтром тонкого очищення палива.

5.2. Паливний насос

Паливний насос - діафрагмовий, з механічним приводом від ексцентрика на розподільному валу (двигун УМПО-331) або на валику приводу допоміжних агрегатів (двигун ВАЗ-2106). Паливний насос кріпиться через теплоізоляційну проставку і ущільнювальні прокладки до голівки (двигун УМПО-331) або блоку циліндрів (двигун ВАЗ-2106). Незважаючи на зовнішню схожість і схожість конструкції, паливні насоси не взаємозамінні. Максимальний тиск, що розвивається насосом - 0,22-0,30 бар, продуктивність при частоті обертання колінчастого вала 3600мін-1 - 80 л / г (двигун УМПО-331) або 60 л / г (двигун ВАЗ-2106). Максимальний тиск визначається жорсткістю пружини насоса (при відсутності розривів діафрагми і нещільностей клапанів), а продуктивність насоса залежить від виступання штовхача над привалочною площиною теплоізоляційної проставки; воно регулюється при установці насоса підбором товщини прокладок. Насос забезпечений важелем ручної підкачки палива, необхідність якої виникає після тривалої стоянки автомобіля (особливо в жарку погоду), розбирання паливного насоса або карбюратора, від'єднання паливних шлангів, повного вироблення палива з бака. В насосі також є фільтр-відстійник палива. Сітчастий елемент фільтра промивають в бензині після зняття кришки насоса.

5.3. Фільтр тонкого очищення палива

Фільтр тонкого очищення палива на двигуні УМПО-331 розташований між паливним насосом і карбюратором. На двигуні ВАЗ-2106 в заводському виконанні фільтр тонкого очищення палива, як правило, не встановлюється. Автовласникам рекомендується встановлювати його також на ділянці від бензонасоса до карбюратора і - увага! - Стрілкою в напрямку карбюратора. Фільтр тонкого очищення палива - нерозбірними конструкції, при забрудненні або пошкодженні підлягає заміні. Термін служби фільтра складає, як правило, близько 10 тис. км.

Корпус повітряного фільтра на обох двигунах кріпиться зверху до карбюратора. Щоб забезпечити оптимальний склад горючої суміші, температура надходить в карбюратор повітря повинна підтримуватися в межах 25-35 ° С; для цього передбачений забір повітря як безпосередньо з підкапотного простору, так і від випускного колектора, який після пуску двигуна швидко нагрівається до високої температури. Тому в холодну пору патрубок корпусу повітряного фільтра слід поєднувати з патрубком заборника гарячого повітря випускного колектора спеціальним гофрованим шлангом.

Фільтруючий елемент повітряного фільтра - паперовий, нерозбірними конструкції. Періодичність заміни змінного елементу - кожні 15 тис. км. При їзді по сильно забрудненим (грунтовим або магістральним у великих містах) дорогах змінний елемент слід замінювати раніше - через 10 і навіть 5 тис. км.

Корпус повітряного фільтра на обох двигунах з'єднаний з системою вентиляції картера двигуна. У патрубку системи вентиляції двигуна ВАЗ-2106 розташований сітчастий полум'ягасник, що запобігає випадкове займання парів палива в корпусі повітряного фільтра.

Обслуговування системи живлення полягає в періодичному огляді її вузлів і їх сполук. При корозії паливного бака, паливопроводу, раозтрічкуваннягумотканинних шлангів, зниженні пропускної здатності фільтра тонкого очищення палива і продуктивності паливного насоса - замініть деталі або вузли.