Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Predmet_viyskovoyi_topografiyi_norm.doc
Скачиваний:
273
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
19.11 Mб
Скачать

Класифікація, призначення і характеристика топографічних карт

Наші топографічні карти залежно від їхнього використання у військах мож-на розділити на три групи: точні вимірювальні, оперативно-тактичні й оперативні.

Класифікація

карт

Масштаб

Найменування

карт

Розміри рамок аркуша

Площа, яка покривається аркушем кар-тина на широ-ті 54о (в км2.)

по широті

по довготі

Точні вимірю-вальні карти (великого мас-штабу)

1: 25 000

(в 1 см – 250 м)

1: 50 000

(в 1 см – 500 м)

Двадцятип’ятитисячна або чвертькілометрова карта.

П’ятидесятитисячна або півкілометрова кар-та.

5’

10’

7,5’

15’

75

300

Оперативно-тактичні карти

(середнього масштабу)

1:100 000

(в 1 см – 1 км)

1:200 000

(в 1 см – 2 км)

Стотисячна або кіло-метрова.

Двухстотисячна або двокілометрова

20’

40’

30’

1о

1 200

5 000

Оперативні карти (мілкого масштабу)

1:500 000

(в 1 см – 5 км)

1:1 000 000

(в 1 см – 10 км)

П’ятисоттисячна або

п’ятикілометрова.

Міліонна або десяти-кілометрова

2о

4о

3о

6о

44 000

175 000

Точні вимірювальні карти призначені в армії для проведення точних ви-мірів і розрахунків, пов'язаних з використанням бойової техніки, інженерним об-ладнанням місцевості і здійснення інших заходів оборонного значення.

Карта масштабу 1:25000. У військах ця карта найбільш великого масштабу, а отже, найдетальніша і найточніша. Вона використовується для детального вив-чення і оцінки лише окремих, порівняно невеликих, але важливих ділянок місце-вості при прориві підготовленої оборони противника і форсуванні водних переш-код, при повітряному десантуванні, при діях у великих населених пунктах, при проектуванні і здійсненні заходів по інженерному обладнанню місцевості, а в ар-тилерії і ракетних військах - для топографічної підготовки стрільб і пуску ракет.

Карта масштабу 1:50 000 є основною вимірювальною картою. В артилерії і ракетних військах вона використовується для топографічної підготовки стрільб і пуску ракет. В обжитих густо забудованих районах ця карта використовується командирами і штабами також для організації і планування бою, при керуванні військами і орієнтування па місцевості.

Оперативно-тактичні карти призначені головним чином для планування бойових дій і для керування військами на поле бою.

Карта масштабу 1:100000 використовуються командирами і штабами з'єд-нань, частин і підрозділів (включаючи командирів взводів) у всіх видах бою. По ній вивчається і оцінюється місцевість, організовуються бойові дії, ведеться ціле-вказівка і орієнтування на полі бою. Вона може також використовуватися ( при відсутності карти масштабу 1:50 000) для топографічної підготовки стрільб арти-лерії і пуску ракет.

Карта масштабу 1:200 000 використовується головним чином для оператив-ної роботи штабів, а також усіма родами військ при плануванні і здійсненні пере-сування військ. По цій карті можна вивчати загальний характер рельєфу місцевос-ті, дорожньої мережі, водних рубежів, лісових масивів, великих населених пунк-тів. Вона особливо зручна в якості дорожньої карти, тому що на ній досить наочно і досить повно для орієнтування на місцевості відображається дорожня мережа і характеризується її придатність для руху автотранспорту і бойової техніки.

Оперативні карти призначені для оперативної роботи штабів.

Карта масштабу 1:500000 використовується штабами для вивчення фізико-географічних особливостей місцевості при плануванні операцій. Може використо-вуватися також у якості дорожньої карти при пересуванні військ.

Карта масштабу 1:1000 000 використовується для вивчення фізико-геогра-фічних умов великих територій і для загальних, наближених розрахунків по забез-печенню бойових дій військ при плануванні операцій.

Усі наші топографічні карти створюються на основі однакових вимог, а за-стосовувані на них умовні знаки є загальним стандартом, обов'язковим для всіх міністерств і відомств країни. Карти безупинно удосконалюються з метою най-кращого задоволення вимог як народного господарства, так і оборони країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]