Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Predmet_viyskovoyi_topografiyi_norm.doc
Скачиваний:
273
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
19.11 Mб
Скачать

§ 38. Підготовка карти до роботи

Зручність обігу з картою в похідних умовах і можливість швидкого одержання по ній необхідних даних багато в чому залежать від якості її підготовки до роботи.

Ця підготовка складається з ознайомлення з картою, її склеювання, підйому й складання.

1. Ознайомлення з картою полягає в з'ясуванні основних характеристик, що визначають її графічну точність, подробиця, сучасність, і у встановленні деяких вихідних даних карти, які можуть знадобитися при роботі з нею.

Про графічну точність карти судять по величині її масштабу. При цьому усвідомлюють наступні дані, необхідні для окомірної оцінки відстаней і швидкого виробництва розрахунків по карті: оцифровку координатної сітки; відстані, відповідні до відрізків карти в 1 див і 1 мм; можливу точність визначення прямокутних координат і виміру відстаней по карті. З'ясовується також необхідність уведення виправлень у вимірювані по карті відстані для підвищення точності цих вимірів (див. § 18, п. 4).

Про подробицю й точності зображення релье-ф а судять по висоті основного перетину, зазначеного на карті. Особливо важливо з'ясувати це відносно карт гірської й сильнопересеченной горбкуватої місцевості, при вивченні яких звичайно потрібно найбільше повно й точно визначати характеристики рельєфу.

При оцінці подробиці зображення рельєфу, обумовленою висотою перетину, усвідомлюють можливу точність визначення висот точок і крутості скатів. Точність визначення висот точок, оцінки яких не підписані на карті, рівна: для характерних точок рельєфу, розташованих на вершинах, гребенях, водозливах, брівках і пологих скатах нерівностей,- приблизно (СТОР. 193)

74

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]