Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Землеустрій.doc
Скачиваний:
2858
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

13.3. Оформлення текстової частини проекту

Пояснювальна записка до проекту внутрігосподарського землеустрою складається по програмам і інструкціям. В пояснювальні записці зазначають загальні відомості по господарству, його спеціалізацію і міжгосподарські зв’язки, стан сільськогосподарського виробництва і перспективи його розвитку. На початку пояснювальної записки наводять основні показники проекту, які характеризують в порівнянні на момент землеустрою і на розрахунковий строк основний напрямок господарства, структуру управляння виробництвом, кількість виробничих підрозділів і населених пунктів, використання земель, сівозміни, структуру використання рілля, урожайність сільськогосподарських культур, поголів’я худоби, її продуктивність, виробництво основної продукції та її вартість. До цих показників слід додати: кількісні та якісні територіальні характеристики запроектованих виробничих підрозділів, масивів і полів сівозмін, пасовищних і сіножатних ділянок; дані про шляхове забезпечення – протяжність внутрігосподарських шляхів і їх щільність; данні о захищеності території проектуємих різними протиерозійними заходами та інше.

Основна частина записки присвячується обґрунтуванню проектних рішень по встановленню організаційно-господарської структури, розміщенню виробничих підрозділів, господарських центрів і внутрігосподарських шляхів, по організації угідь і проектуванню сівозмін, детальному устрою території сівозмін, сінокосо- і пасовищезмін, ягідників і виноградників. В записці повинні бути обґрунтування природоохоронних заходів, відображатись соціальні аспекти, розрахунки по збільшеним нормативам витрат на здійснення запроектованих заходів. В заключення в записці показують очікувану економічну ефективність проекту в цілому і приводять план його здійснення.

13.4. Затвердження проекту

Погодження і затвердження документації із землеустрою проводиться в порядку, встановленому земельним кодексом України, законом України „Про землеустрій та іншими законами України.

Проект внутрігосподарського землеустрою, схвалений технічною радою проектної організації і погоджений з головним державним інспектором по використанню та охороні земель автономної республіки, району, області, розглядають спочатку на засіданні правління сільськогосподарського господарства або на виробничій нараді при директорі сільськогосподарського підприємства, потім у вищестоящій організації. Розглянутий і погоджений проект затверджується облдержадміністрацією, окремі проекти можуть затверджуватись райдержадміністраціями і міськдержадміністраціями.

14.Геодезична техніка перенесення проекту землеустрою в натуру

14.1. Суть перенесення проектів в натуру.

Перенесення проекту в натуру заключається в прокладанні і закріпленні на місцевості меж ділянок, доріг, лісосмуг та інших об’єктів які спроектовані на плані. Для перенесення проекту в натуру обирають найбільш прості методи, які потребують менших витрат часу і робочої сили на виробництво цього виду робіт і забезпечуючи в цей же час точність, задовольняючу економічним і технічним вимогам землевпорядковуємого господарства.

Перенесення проекту в натуру має велике значення для здійснення його господарством.

Технічно перенесення проекту в натуру представляє дію, зворотню зйомці: під час зйомки і складання плану, контури угідь і ділянок місцевості наносять на план, при перенесенні проекту в натуру межі ділянок з плану переносять на місцевість. Відповідно точність перенесення проекту в натуру можна порівняти з точністю зйомки. Якщо перенесення проекту в натуру проводиться по геодезичним даним (кутам і довжинам ліній), отриманим шляхом вирахувань при проектуванні аналітичним способом, то на точність перенесення проекту в натуру ділянок буде впливати тільки погрішність польових вимірювань. Якщо ж перенесення проекту в натуру виконується по даним, визначеним графічно по плану, то на точність перенесення проекту в натуру, окрім польових вимірювань, буде впливати і погрішність графічного визначення величин кутів і довжин ліній по плану.

Від перенесення проекту в натуру як завершальної стадії землевпорядних робіт в великій ступені залежить точність розміщення на місцевості ділянок, паралельність і перпендикулярність їх сторін, розходження дійсних площ ділянок на місцевості з площами, вказаними в експлікаціях та інше.

В зв’язку з цим три геодезичних процеси: зйомка, проектування і перенесення проекту в натуру повинні виконуватись по точності погоджено.

При допущеній неточності в одному із процесів неможливо досягти необхідної точності до проекту в цілому.