Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Землеустрій.doc
Скачиваний:
2858
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

8.3. Устрій території сіножать

Сіножатязміни відрізняються від пасовищезмін тим, що скошування трави на них, як правило, проводиться не в різні строки по рокам на одних і тих же ділянках, а в різні періоди на всьому масиві, однакових по терміну відростання трави. При цьому досягається краща якість травостою і сіна.

Сіножатязміна включає чергування по рокам строків початку збирання трав, скошування трав зі стравленням отави, здійснення заходів догляду (внесення добрив, підсів насіння, знищення буряну та інше).

Устрій території сіножать включає: розміщення масивів сіножатязмін і закріплення їх за бригадами; розміщення полів сіножатязмін, доріг, польових станів і водних джерел.

Схема сіножатязміни повинна враховувати тип сіножаттю, грунтово-кліматичні умови ділянки, а також організаційно-господарські вимоги, зокрема зацікавленість господарства в отриманні корму високої якості – сіна, сінажу, зеленої маси. Звичайно сіножатязміни проектуються 4-6 річної ротації. Наприклад, для суходільних луків з одно укісним використанням рекомендують чергування строків скошування по рокам: 1) колосіння, 2) початок цвітіння, 3) осіменіння, 4) повне цвітіння.

Розміщення полів сіножатязміни. Основними характеристиками полів які мають виробниче значення, являються їх кількість в межах однієї сіножатязміни, розмір, однорідність, конфігурація та компактність. По цим характеристикам вони повинні відповідати вимогам раціональної організації робіт, виконання всіх технологічних процесів по збору і догляду з найменшими витратами.

По розміру поля повинні бути достатньо великими, що сприяє виконанню робіт на сіножатях з меншими витратами, рівновеликими по площі.

Важливо, щоб поля сіножатязміни були однорідними по характеру травостою, ґрунтовим та іншим умовам. Які впливають на строки проведення заходів догляду. Раціональна форма поля – квадрат або прямокутник з розмірами сторін, зручними для виконання механізованих робіт.

Розміщення шляхів. Шляхи проектують з таким розрахунком щоб забезпечувався зручний під’їзд транспортних засобів і техніки до кожного масиву сіножатязміни. Ширину шляхів приймають рівною 3-4 м.

Розміщення польових станів і водних джерел. При великому віддаленні сіножать від господарських центрів доцільно розміщення польового стану. Їх роблять тимчасовими, які обладнані вагончиками для житла і зберігання інвентарю. У випадках коли окремі поля сіножатязміни використовуються для випасання худоби, польовий стан можливо використовувати як літній табір.

9.Впорядкування території багаторічних плодових насаджень

9.1. Задачі і зміст устрою території багаторічних насаджень.

Задача устрою території багаторічних плодових насаджень - створення умов, сприяючих їх росту і розвитку, високоефективному використанню техніки, трудових ресурсів для отримання максимальної кількості продукції саду і винограднику при найменших витратах праці і коштів.

Устрій території багаторічних насаджень складається з організації території садів, виноградників, ягідників.

Устрій території багаторічних плодових насаджень включає:

  • розміщення порід і сортів;

  • кварталів і бригадних ділянок;

  • підсобних господарських центрів;

  • захисних лісосмуг;

  • шляхової мережі;

  • водних джерел, зрошувальної сітки,

  • плодово-ягідних і виноградних розплідників.