Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_metodichki патфіз / Методичка укр (Системна патологiя) част 2.doc
Скачиваний:
195
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
5.57 Mб
Скачать

V. Матеріали для самоконтролю

А. Завдання для самоконтролю:

Завдання

Вказівки до завдання

1

Назвати типи судин

Дати детальну характеристику судин резистивного і компенсаційного типу

2

Перерахувати фактори ризику в розвитку атеросклерозу

Не менше п’яти

3

Роль порушень ліпідного об­міну при атеросклерозі

Вказати роль гіперліпопротеїнемії в структурних змінах судинної стінки

4

Назвати експериментальні моделі артеріальної гіпертен­зії.

Не менше п’яти

Б. Задачі для самоконтролю:

Задача 1. У жінки 58 років, що знаходиться в стаціонарі і лікується з приводу ниркової недостатності діагностовано полікистоз нирок. Артеріальний тиск у неї складає 170/100 мм.рт.ст. Який механізм зумовлює стійке підвищення артеріального тиску в даному випадку?

Задача 2. Хворий 52 років звернувся до лікаря зі скаргами на стійке зростання АТ. При клінічному обстеженні у нього виявлена хронічна хвороба нирок з порушенням ренального кровотоку. Активація якого регуляторного механізму стала причиною зрос­тання АТ у цього хворого?

Задача 3. Хвора 24 р., поступила до клініки зі скаргами на болі голови, болі в попереку, загальну слабкість. За місяць до цього перенесла ангі­ну. Об’єктивно: АТ – 180/110 мм рт.ст., аналіз крові: Ер. – 3,1х1012/л, Le – 12,6х109/л, ШОЕ – 28 мм/год. В сечі – виражена протеїнурія, гематурія, лейкоцитурія. Який механізм розвитку гіпертензії в даному випадку?

Задача 4. З метою експерименту у собаки була змодельована артері­альна гіпертензія шляхом звуження ниркових артерій. Який механізм розвитку гіпертензії в даному випадку?

Задача 5. У чоловіка 65 років, протягом 15 років була виражена арте­ріальна гіпертензія. Останнім часом систолічний тиск почав знижува­тися, а діастолічний залишився незмінним. Який гемодинамічний тип артеріальної гіпертензії у хворого?

Задача 6. Хворий 62 р., протягом 20 років лікується з приводу гіпер­тонічної хвороби. Останнім часом почав відчувати головокружіння і мерехтіння перед очима. Який гемодинамічний тип артеріальної гіпертензії у хворого?

Задача 7. Під час диспансерного огляду у мужчини 36 років, за професією – водій, рівень АТ був 150/90 мм рт ст. Під кінець робочого дня з’являється шум у вухах, слабкість, яка проходить після відпочин­ку. Діагностовано гіпертонічну хворобу. Який ведучий патогенетичний механізм при даній формі захво­рювання?

Задача 8. Хвора 39 років, поступила в нирковий центр в тяжкому передкоматозному стані внаслідок розвитку хронічної ниркової недос­татності. Об’єктивно визначаються набряки на ногах, обличчі, застій­на, збільшена печінка. АТ – 190/120 мм рт.ст. Який механізм зумовлює стійке підвищення артеріального тиску в даному випадку?

Задача 9. У кардіологічному відділенні знаходиться хворий з діаг­нозом: Атеросклероз. ІХС, стенокардія спокою. При лабораторному обстеженні в плазмі крові виявлено підвищення рівня ліпідів. Який клас ліпідів плазми крові виконує ведучу роль в патогенезі атеросклерозу?

Задача 10. З метою експерименту, кролів годували їжею з додаванням холестерину. Через 3 місяці виявлені характерні зміни в аорті. Які зміни виявлені в аорті?