Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль-укр.мова.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
68.1 Кб
Скачать

43. Морфологія як наука. Класифікація частин мови.

Морфологія – це розділ граматики, який вивчає форми слова (словозміну і форму утворення). Морфологія – це вчення про частини мови. Усі слова у мові за лексичним значенням та граматичними особливостями поділяються на частини мови. Частини мови відрізняються між собою 1) лексичним значенням. 2) граматичними ознаками 3) синтаксичною роллю. 4) особливостями словотвореня. В мові є 10 частин: 6 повнозначних (ім, прикм, числ, займ, дієсл,прислів) 3 службових (приймен, сполуч, частка) і вигук.

Повнозначні частини мають лекс і грам значення і є членами речення. Через те їх називають самостійними част мови. Службові слова виконують лише службову функцію і є граматичними засобами вираження зв.язків і відношення між словами реченні (спол і приймен), або надають цілоу реченню або його членам смислових чи емоційних відтінків (частка) Вигуки – проміжні слова, що виражають почуття або волевиявлення, але не називають їх.

44. Граматична категорія роду в іменнику і дієслові. Вживання іменників спільного роду у ділових паперах.

Іменник, крім тих, що вживаються тільки в множині, належать до роду (ч, ж, с) Іменники чол.. р. співвідносні з іменником він, відповідно жін.. р- вона і сер. р – воно. Назви істот, їх належність до певного роду визначається 1) за різними основами (бик, корова) 2) за закінченнями (син, донька) 3) за суфіксами (поет, поетеса) 4) за зв.язками з іншими словами (наша вчителька, наш депутат)

Є іменники спільного роду. В яких рід визначається за статтю (сирота Ольга, сирота Іван). Це іменники типу сіромаха, бідолаха, нероба, базіка. Рід незмінюваних назв осіб визначається за статтю: маестро, леді.

Незмінювані географічні назви визначають рід через загальні назви (широка Міссісіпі)

Дієслова умовного способу змінюються за родами: цвів би, цвіла б, цвіло б.

Минулий час дієслів також змінюється за родами: чол.. суфікс «в» - носив, водив і нульове закінчення – ріс, віз; жін.. і сер рід в минулому суфікси «л» і закінчення «а» (росла), «о» (росло), «и» (росли)

48. Дієслівні форми. Умови їх син такс. Оформлення і використання у діловому мовленні.

Особливістю дієслова є поєднання в ньому різних граматичних форм: дієвідмінюваних особових (пишу, пиши, писати, писатиму) і родових (писав, писала, писав би), незмінюваних – дієприслівникової (пишучи, написавши) та інфінітивної або неозначеної форми (писати) Дієприкметник - це відмінювана дієслівна форма. Що передає дію або стан, як динамічну ознаку предмета. Виявлену в категоріях виду і стану (написаний чорнилом, посивілі від холоду)

Дієприслівник – це незмінювана форма дієслова, яка вказуючи на додаткову дію пояснює в реченні основне дієслово ( брати, прогинаючись,входять до хати).

Граматичні значення дієслова неоднаково реалізуюся в його формах. В особ. формах вони виражаються флексією; категорія виду – структурою основи, перехідність/неперехідність - наявністю чи відсутністю підмета, категорія стану – постфіксом «ся», неозначена форма суфікс «ти», «ть».

46. Числівник. Особливості використання у судочинстві

1. У текстах числа, як правило, записуються цифрами. Щоб уникнути мовленнєвих помилок у матеріалах, призначених для оприлюднення за офіційних обставин, поряд з цифровими позначеннями слід подавати і їх словесні варіанти у відповідних відмінкових формах: На фабрику було завезено близько шестисот шістдесяти шести тонн паперу. Депутат зустрівся з вісьмомастами вісімдесятьма вісьмома робітниками заводу.

2. Кількісні числівники на позначення першого та другого десятка, якщо при них немає вказівки на одиниці виміру, письмово подаються словами, а не цифрами: На дільниці працює десять робітників. Так само записуються числівники, що позначають часові межі: Протягом двох-трьох днів доведеться працювати у дві зміни. Якщо число супроводжуєть-ся найменуванням одиниць виміру, воно пишеться цифрами: 5 т руди (5 тонн руди).

3. Складні та складені числівники записуються цифрами, крім тих випадків, коли ними починається речення: Двадцять шостого квітня 1986 року сталася аварія на Чорнобильській АЕС – Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Одержав 740 (сімсот сорок) гривень.

4. Цілі числа, що виражаються кількома знаками, прийнято записувати, розбиваючи їх на класи за допомогою пропусків: надійшло 25 355 листів; видано 247 540 грн.

5. Особливу увагу треба звертати на запис цифрових даних у таблицях: десятки записуються під десятками, сотні – під сотнями, тисячі – під тисячами і под.

6. Запис порядкових числівників відрізняється від запису кількісних. Порядковий числівник при записі арабськими цифрами (а зрідка й кількісний) вводиться в текст з відмінковим закінченням: відеомагнітофони 1-го класу, 2-й заїзд, до 10-ти авторських аркушів. При перерахуванні кількох порядкових числівників відмінкове закінчення ставиться лише один раз: трикотажні вироби 1, 2 і 3-го сортів.

7. Запис порядкових числівників у документах римськими цифрами подається без відмінкових закінчень: IV квартал 1997 року.

8. Складні слова, до складу яких входить числівник, можуть записуватися: тридцятиденний термін – 30-денний термін, двадцятип’ятикілометровий пробіг – 25-кілометровий пробіг – 25-км пробіг, з нагоди 60-річчя – з нагоди шістдесятиріччя, тисячоліття – 1000-ліття.

9. Окремі числівники можуть подаватися у вигляді змішаного запису (так званий словесно-цифровий запис). Це дає можливість скоротити написання великих чисел, що значно полегшує їх сприймання: 54000 курсантів – 54 тис. курсантів,10 000 000– 10 млн.

10. Приблизна кількість відтворюється дуже обмеженим числом зворотів (понад, до, зверх, більше, менше, близько, не більше ніж): до 60-ти знаків у рядку, не більше 20 % вартості, не менше 20 % суми гонорару, понад 10 % випущеної продукції. У діловому стилі широко використовуються дробові числівники (більше 50,5 %, 62/3 грама – 62/3 г – шість цілих і дві третіх грама)

11. Якщо до складних слів входять числівники два, три, чотири, то треба вимовляти й писати двотомний, триповерховий, чотирикімнатна. Але: трьохмільйонний, двох-соттисячний, бо обидві частини числівники.

двадцять чотири гривні, три вершники, тридцять три дні, п’ятдесят два кандидати, три місяці, два роки, сто сорок чотири дні, обидва музиканти, обидві армії.

Але: два плеча, три вуха, чотири ока (парні предмети – родовий відмінок однини)

одна третя доби; сім десятих гектара;

Але: якщо до складу мішаних чисел входять слова половина, чверть, то форма іменника залежить від форми цілого числа: п’ять з половиною кілометрів (бо п’ять кілометрів), три з половиною години (бо три години) Слово півтора (один з половиною) вимагає іменників чоловічого та середнього родів, а півтори – жіночого: півтора дня, півтора літра, півтора кілограма, півтори доби, півтори хвилини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]