Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до практичних занять з терапевтичної стоматології.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

В 8ступ

У навчальні плани для студентів стоматологічних факультетів вищих медичних закладів України ІІІ і ІV рівнів акредитації входить курс хвороб твердих тканин зуба та ендодонта, який вивчається у V і VІ семестрах. На основі типової навчальної програми, освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) та освітньо-професійної програми (ОПП) підготовки фахівців, експериментального навчального плану, розробленого згідно принципів ECTS (Європейської кредитно-трансферної системи) і затвердженого наказом МОЗ України від 31.01.2005 р. за №52, співробітниками кафедри терапевтичної стоматології опрацьовано робочу навчальну програму.

Навчання у V семестрі має певні особливості і є надзвичайно важливим етапом у фаховому становленні лікаря-стоматолога. Студент починає працювати у клінічному кабінеті, робить свої перші маніпуляції не на фантомі, а лікуючи зуби реального пацієнта. Здобувається перший досвід спілкування зі стоматологічними хворими, медсестрами, санітарками, набуваються клінічні навички, які збережуться протягом усієї наступної професійної діяльності. Істотним є також те, що у цьому семестрі студенти вивчають карієс – найпоширенішу хворобу людини. Лікування і профілактика хвороб твердих тканин зуба та їх ускладнень – це найоб’ємніший фрагмент роботи лікаря-стоматолога на терапевтичному прийомі.

Наведені аргументи переконливо доводять необхідність глибокого вивчення студентами ІІІ курсу теоретичного матеріалу, оволодіння майстерністю спілкування з пацієнтами, а також вміння застосовувати здобуті на ІІ курсі мануальні навички на практиці.

Навчальний процес здійснюється за кредитно-модульною системою, відповідно до вимог Болонського процесу. Об’єм навчальної програми на ІІІ курсі складає 9 кредитів за ЕСТS або 270 годин. Передбачено 30 годин лекційного матеріалу, 150 годин практичних занять і 90 – самостійної роботи.

Матеріал V семестру поділено на 2 змістових модулі. Метою вивчення змістового модуля 1 „Обстеження стоматологічного хворого” є вивчення сучасних методів діагностики стоматологічних захворювань та вміння інтерпретувати отримані дані при встановленні клінічного діагнозу. Крім цього, студенти опановують методики знеболення у терапевтичній стоматології, терапію невідкладних станів, навчаються діагностувати та видаляти різноманітні зубні відкладення. Метою вивчення змістового модуля 2 „Карієс та некаріозні ураження зубів” є вивчення причин виникнення та механізмів розвитку уражень твердих тканин зуба різного походження. Студенти навчаються класифікувати патологію твердих тканин зуба, вивчають клінічні прояви та перебіг захворювань, покази до застосування різних способів лікування, особливості оперативного лікування та пломбування уражень твердих тканин зуба, знайомляться з принципами профілактики та ремінералізуючої терапії карієса.

Методична розробка містить коротку характеристику теми для кожного заняття, перелік контрольних питань для перевірки знань поточного матеріалу, орієнтовні тестові завдання. У кінці кожної теми подано перелік рекомендованої літератури, що допоможе студентам у теоретичній підготовці до практичного заняття.