Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до практичних занять з терапевтичної стоматології.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Орієнтовні тестові завдання та ситуаційні задачі

1. Жінка віком 50 років звернулася до стоматолога зі скаргами на застрягання їжі в зубі нижньої щелепи. Об’єктивно: на дистальній і жувальній поверхнях 45 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпового дентину, виповнена щільним пігментованим дентином. Був установлений діагноз хронічного глибокого карієсу. Яке дослідження дає можливість провести диференціальну діагностику з хронічним періодонтитом?

А. Зондування

В. Електроодонтодіагностика

С. Пальпація слизової оболонки в ділянці верхівки кореня зуба

D. Перкусія

Е. Холодова проба

2. Чоловік віком 35 років звернувся зі скаргами на короткочасний біль від термічних подразників у 46, 47 зубах. Об’єктивно: жувальні поверхні 46, 47 зубів інтактні, контактні поверхні не вдається обстежити внаслідок щільного розміщення зубів. Який із наведених методів дослідження найбільш інформативний у даному випадку, якщо є підозра на наявність каріозних порожнини?

А. Електроодонтодіагностика

В. Вітальне забарвлення

С. Холодова проба

D. Зондування

Е. Рентгенографія

3. У 13 зубі під час профілактичного огляду виявлена глибока каріозна порожнини, яка не сполучається з порожниною зуба, дентин пігментований, щільний, реакція на холодовий подразник негативна, зондування дна каріозної порожнини та перкусія зуба безболісні. На рентгенограмі кореневий канал прямий, чітко простежується його тінь до верхівки, періодонтальна щілина в ділянці верхівки кореня розширена. Який метод дослідження дозволив би судити про стан пульпи до проведення рентгенографії?

А. Зондування

В. Вітальне забарвлення

С. Холодова проба

D. Електроодонтодіагностика

Е. Перкусія

4. Пацієнтка віком 30 років скаржиться на застрягання їжі між 46 і 47 зубами, що з’явилося 2 тижні тому. Об’єктивно: перкусія 46 і 47 зубів безболісна, ясенний сосочок між 46 і 47 зубами набряклий і гіпертрофований, під ним виявлена незначна кількість залишків їжі. Який метод дослідження необхідний для виявлення прихованих каріозних порожнин?

А. Трансілюмінаційна діагностика

В. Люмінісцентна діагностика

С. Рентгенологічне дослідження

D. Електроодонтодіагностика

Е. Вітальне забарвлення

5. Пацієнт Г. звернувся зі скаргами на короткочасний біль від термічних подразників у 25, 26 зубі. Об’єктивно: жувальні поверхні 25, 26 зубів інтактні, контактні поверхні не вдається обстежити внаслідок щільного розміщення зубів. Що дозволить виявити приховані каріозні порожнини?

А. Rtg-графія

В. ЕОД

С. Перкусія

D. Термопроба

Е. Вітальне забарвлення

6. Хворий П. звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на застрягання їжі між 46 і 47 зубами, що з’явилося 2 тижні тому. Об’єктивно: перкусія 46 і 47 зубів безболісна, ясенний сосочок між 46 і 47 зубах набряклий і гіперперфорований, під ним виявлена незначна кількість залишків їжі. Який метод дослідження дозволить виявити каріозну порожнину?

А. Трансілюмінаційна діагностика

В. Вітальне забарвлення

С. Люмінесцентна діагностика

D. Rtg-грама

Е. ЕОД

7. При зверненні пацієнта було оглянуто 24 зуб та встановлено діагноз: середній карієс. Які показники ЕОД при даному захворюванні?

А. Більше 100 мкА

В. 10-20 мкА

С. 6-12 мкА

D. 20-40 мкА

Е. Правильна відповідь відсутня

8. Хворий віком 29 років звернувся до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект верхніх фронтальних зубів. При огляді: на присінковій поверхні 11 і 12 зубів виявлено кілька плям крейдяного кольору. Плями овальної форми, розміром 2×3 мм, під час зондування поверхня шорстка. Який тест буде найінформативніший у проведенні диференційної діагностики захворювання?

А. ЕОД

В. Вітальне забарвлення

С. Зондування

D. ТЕР-тест

Е. Термодіагностика

9. Жінка звернулася до лікаря зі скаргами на короткочасний біль від термічних подразників у 46, 47 зубах. При огляді жувальні поверхні 46 і 47 зубів інтактні, контактні поверхні дуже щільно розміщені, що спричиняє неможливість огляду. Який з наведених методів дослідження найбільш інформативний у даному випадку, якщо є підозра на наявність каріозної порожнини?

А. Електроодонтодіагностика

В. Зондування

С. Вітальне забарвлення

D. Рентгенографія

Е. Холодна проба

10. Пацієнт звернувся до лікаря зі скаргами на естетичний дефект 35 зуба. При огляді було виявлено глибоку каріозну порожнину в межах навколопульпарного дентину, виповнену щільним пігментованим дентином. Встановлено діагноз хронічний глибокий карієс. Яким дослідженням можна скористатись, щоб провести диференційну діагностику з хронічним періодонтитом?

А. Електроодонтодіагностика

В. Холодова проба

С. Пальпація слизової оболонки в ділянці верхньої щелепи

D. Зондування

Е. Трансілюмінація

11. Який метод дослідження дозволяє одержати розгорнуте по площині пошарове зображення одразу двох зімкнутих (або розімкнутих) щелеп на одній плівці?

А. Томографія

В. Панорамна рентгенографія

С. Електрорентгенографія

D. Ортопантомографія

Е. Комп’ютерна рентгенографія

12. Який показник ЕОД буде при глибокому карієсі?

А. 120-160 мкА

В. 6-15 мкА

С. 60-70 мкА

D. 0-4 мкА

Е. 20-40 мкА

13. Чоловік віком 35 р., звернувся зі скаргами на нетривалий біль, що виникає при дії термічних подразників у 46 і 47 зубах. Об’єктивно: жувальні поверхні 46 і 47 зубів інтактні, контактні поверхні не вдається обстежити внаслідок щільного розміщення зубів. Який метод дослідження найбільш інформативний у даному випадку, коли є підозра на наявність каріозних порожнин?

А. Рентгенографія

В. Вітальне забарвлення

С. Холодова проба

D. Зондування

Е. ЕОД

14. Хворий віком 30 р., проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 0,7 мг/л. Скаржиться на чутливість зубів до солодкого, кислого. Об’єктивно: у пришийковій ділянці на присінковій поверхні 12, 13, 14, 23, 24 зубів виявлені „крейдяного” кольору матові плями, їх поверхня шорстка й болюча під час зондування. Що з переліченого нижче найбільш точно підтвердить діагноз?

А. Термопроба

В. Рентгенографія

С. Вітальне забарвлення

D. Електроодонтодіагностика

Е. Перкусія

15 Хвора віком 48 років, звернулася зі скаргами на біль у 45 зубі, що непокоїть протягом 1 року. Біль виникає під час накушування. Раніше 45 зуб був запломбований. Об’єктивно: слизова оболонка в ділянці верхівки даного зуба гіперемійована, із ціанотичним відтінком. Зуб рожевого кольору, пломба випала. Який метод дослідження слід застосовувати для вибору лікувальної тактики?

А. Термометрію

В. Пальпацію ясен

С. Рентгенографію

D. Зондування

Е. ЕОД