Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спец. хирург.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Альвеолярний періодонтит

Запалення окіст* між коренем зуба та кістковою стінкою альвеоли зустрічається у свійських тварин всіх видів, особливо у великої рога-

тої худоби - 17,7% випадків (Сарбаш Д.В.). Періодонтит може бути одно- і двостороннім, асептичним і гнійним, перебігати в гострій та хронічній формах.

Етіологія. Захворювання можуть спричинити механічне пошко. дження ясен внаслідок розхитування зубів, розміщених поряд з хво­рим, якщо останній вирвали; розхитування при частому спилюванні гострих зубів або зрізанні зубів у новонароджених поросят (Власен-ко В.М.), виразки у ротовій порожнині при ящурі, актиномікозі, а та­кож захворювання зубів, застрявання сторонніх тіл і грубих часточок корму між зубами та яснами.

Патогенез. При асептичному запаленні тканини між зубами і стін-кою альвеоли просякнуті ексудатом, потовщені. Якщо зуб не зрісся із щелепою, він виштовхується з альвеоли, стає рухомим, іноді вільно витягується.

Інфікування сприяє розвитку гнійного періодонтиту, який призво­дить до резорбції кісткової альвеоли, формування абсцесу чи флегмо­ни у прилеглих м'яких тканинах. При флегмонозному запаленні ясен, особливо при застряванні частинок корму між зубами та збільшенні внаслідок цього проміжків між ними, досить часто розвивається гост­рий гнійний періодонтит з ускладненнями. Зокрема, у свиней він пе­реходить у пульпіт або запалення альвеолярних відростків і тіла ще­лепної кістки (остеомієліт).

Клінічні ознаки. При асептичному періодонтиті корм тварина приймає охоче, але пережовує його обережно, одним боком - здоро­вим. Перкусія зуба викликає біль. При гнійному запаленні ясна опу­хають внаслідок скупчення між зубами кормових часточок і їх гниття; з ротової порожнини відчувається неприємний, іхорозний запах. За­пальний процес супроводжується змінами в кістковій тканині - при рентгенологічному дослідженні помітна помірна резорбція кісткової стінки зубної альвеоли і цементу кореня зуба. Збільшується рухомість зуба, його можна вільно вийняти рукою. Така форма періодонтиту називається дифузною.

При осифікуючому періодонтиті спостерігається гіперплазія це­менту кореня зуба і утворення великого екзостозу; біль слабо вира­жений або взагалі відсутній, проте внаслідок великих розмірів екзос­тозу жуйка утруднюється.

Діагноз. Альвеолярний асептичний періодонтит визначають за клінічними ознаками, хоча вони й не зовсім характерні.

Лікування. При асептичному періодонтиті видаляють сторонні Нгіла, що застряли між зубами і яснами, ротову порожнину зрошують ■антисептичним розчином і змазують ясна навколо ураженого туба ■йод-гліцерином (1:3). Застосовують фізіотерапевтичні процедури -

■ УВЧ-терашю в атермічній (мінімальній) дозі; корисна також мікро-

■ хвильова терапія, ультразвук, гелій-неоновий лазер та ін. Щ При гнійному запаленні зуб, розміщений в ураженій альвеолі, ви-

■ даляють, ротову порожнину зрошують антисептичним розчином; і І альвеолу вкладають тампон, оброблений йод-гліцерином, емульсієк І синтоміцину тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]