Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терапія.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
83.97 Кб
Скачать

Хутрові звірі та птиця

60.Фармакодинаміка вітаміну в12

Фармакодинаміка: Ціанокобаламін як метаболіт активує обмін вуглеводів , білків і ліпідів , бере участь у синтезі лабільних метальних груп , в утворенні холіну , метіоніну , нуклеїнових кислот , креатину , сприяє накопиченню в еритроцитах сполук з сульфгідрильними групами. Будучи фактором росту, стимулює функцію кісткового мозку , що необхідно для нормобластичного еритропоезу.

Ціанокобаламін сприяє нормалізації порушених функцій печінки та нервової системи , активує систему згортання крові , викликає (високі дози ) підвищення тромбопластичної активності та активності протромбіну .В організмі людини і тварин синтезується мікрофлорою кишечника , але цим синтезом потреба у вітаміні не забезпечується , і додаткову кількість його організм одержує з продуктами харчування.

61.Фармакодинаміка ретинолу

Ретинол необхідний для процесів обміну речовин, у тому числі регуляції росту і розвитку організму, забезпечує нормальну діяльність органа зору, структурну цілісність тканин, підвищує стійкість організму до несприятливих факторів навколишнього середовища. При неповноцінному харчуванні, деяких захворюваннях травного тракту і печінки компенсує недостатність вітаміну А. Ранніми ознаками А-авітамінозу і А-гіповітамінозу є погіршення присмеркового зору, зниження апетиту, зменшення маси тіла, зниження опірності організму до інфекцій.

Гіповітамінози та мікроелементози

1.Вкажіть нові препарати вітаміну д. Які його активні форми та механізм їх біологічної дії?

До препаратів вітаміну Д відносять: аквахол , вітамін Д3, вітамін Д3 кормовий, відеін Д3- премікс 5%, мікровіт Д3, лутавіт Д3, ревімікс Д3. Основною властивістю вітаміну Д є його участь у метаболізмі кальцію. Він сприяє всмоктуванню кальцію в травному тракті, активує його відкладення в кістках і перешкоджає резорбції з кісткової тканини. У цей час вітамін Д розглядають не тільки як вітамін, але і як гормон, що регулює разом з гормоном паращитовидної залози концентрацію іонів кальцію в плазмі крові. Вітамін Д регулює також вміст фосфору в організмі. Застосовують вітамін Д для профілактики й лікування рахіту й захворювань кісток, викликаних порушеннями обміну кальцію (остеомаляція й деякі форми остеопорозу).

2.Гіповітаміноз в1.Поліневрит.Кортико-церебральний некроз(опишіть діагностику та профілактику)

Гіповітаміноз В1(недостатність тіаміну)- захворювання, яке характеризується розладами функцій нервової системи, ослабленням серцевої діяльності, м’язовою слабістю, явищами диспепсії. . Поліневрит(хвороба Бері-Бері) - це множинне запалення периферичних нервів,яке викликане недостатністю вітаміна В1. . Кортико-церебральний некроз це тяжка форма гіповітамінозу В1.Діагноз.Ставлять за результатами аналізу годівлі тварин, клінічними ознаками, дослідження крові і печінки.Профілактика. Не допускати згодовування неякісних кормів, що містять тіаміназу. У раціон вводять сіно, сінаж, коренеплоди, висівки, макуху, дріжджі.Контролюють використання антибіотиків, сульфа­ніламідних препаратів, кокцидіостатиків, які пригнічують життєдіяльність корисної мікрофлори передшлунків і товстих кишок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]