Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терапія.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
83.97 Кб
Скачать

16.Недостатність вітаміну рр: симптоми, діагностика та профілактика

Недостатність нікотинової кислоти (В5-, або РР-гіповітаміноз) - захворювання, що виникає внаслідок нестачі в організмі нікотинової кислоти і характеризується ураженням шкіри, травного каналу і нервової системи.Симптоми. РР-гіповітаміноз характеризується шершавістю шкіри. На шкірі з'являються пухирці, заповнені каламутною, гнійною рідиною. Згодом вони лопаються і утворюються струпи, випадає волосся. На спині, зовнішньому боці кінцівок і навколо очей струпи чорніють. Ураження шкіри симетричні. У поросят, лисиць і собак характерними є також стоматит, глосит, гіперемія і виразки ясен. Дорсальна поверхня язика ороговіла з тріщинами - "чорний язик". При хронічному пербігу шкіра суха, шершава, має бурувато-коричневу пігментацію. Остання стадія хвороби - це тремор і спазм м'язів тазових кінцівок, атаксія, парез і параліч задньої частини тулуба. Діагноз ставлять на основі клінічних симптомів, патолого-анатоміч-них змін, аналізу раціонів на вміст у них ніацину, а також з урахуван­ням лікувального ефекту від застосування препаратів вітаміну PP.

Можна досліджувати вміст нікотинової кислоти в печінці, крові і молоці. Профілактика. Контролюють вміст нікотинової кислоти у раціо­нах.

17.Недостатність піридоксину(вітаміну в6): симптоматика та лікування. Вкажіть препарати

Недостатність піридоксину (В6-гіповітаміноз) характеризується порушенням азотистого обміну, мікроцитарною

анемією, ураженням шкіри і нападом судом. Хворіють свині, хутрові звірі, собаки, кішки, рідко телята.

Симптоми: При нестачі піридоксину в організмі тварини виникають значні порушення гормонального профілю. У багатьох тварин відзначалися жирове переродження печінки і цироз. При недостатності піридоксину відзначено збільшення числа дегенеративних насіннєвихканальців. вагітність, що протікає на тлі недостатності вітаміну В6, приводила до відставання фізичного розвитку плоду.

Лікування. До раціону свиней включають траву бобових, трав'яне, сінне і рибне борошно,висівки,кормові дріжджі, макуху і шрот; хут­ровим звірам дають дріжджі, конину і яловичину, печінку.Внутрішньом'язово вводять 1-, 2- або 5 %-ний розчин піридоксину гідрохлориду.Препарат стимулює жовчовиділення, елімінацію жовчних пігментів, вуглеводну, білоксинтетичну та дезінток-сикаційну функції печінки. Призначають також нікотинову і фолієву кислоти.Препарати: Піродоксину гідрохлорид, вітамін В6, лутавіт В6, ровімікс В6.

18.Нестача аскорбінової кислоти: симптоми та лікування. Вкажіть препарати

Симптоми: В шкірі, видимих слизових оболонках, підшкірній кліт­ковині з'являються геморагії, на місці яких випадає волос і утворюються виразки. У новонароджених телят найтиповіші зміни виявляють на слизовій оболонці ясен нижньої щелепи: знаходять "скорбутну облямівку" — смужку темно-фіолетового кольору, слизо­ва ясен пухка, набрякла, стає анемічною внаслідок зменшення кількості капілярів, що функціонують, ясна кровоточать. На слизовій щік і рота виявляють виразки та некрози. Різці майже повністю покриті яснами. Зуби ростуть у різні боки у вигляді букви V і хитаються, посилюється слинотеча, з рота — неприємний запах. У щенят хутрових звірів, особливо лисиць, характерними ознаками є набряк лапок, почервоніння м'якушів, між паль­цями і на підошві виявляють виразки, що кровоточать, суглоби збільшені. Хворіє, як правило, весь приплід. Хворі щенята гинуть у перші 4—5 днів життя. Лікування:До складу раціону вводять корми, багаті на вітамін С: зелену траву, сіно, трав'яне борошно, моркву, буряки кормові і напівцукрові, гарбузи, хвою ялини, сосни, силос кукурудзяний і різнотравний. Всеїдним дають молоко, капусту, картоплю, салат. Ас­корбінову кислоту у разі тяжкого перебігу хвороби вводять паренте­рально. Одночасно застосовують вітамін Р (галаскорбін). Аскорбінову кислоту вводять внутрішньовенно разом з 20%-м роз­чином глюкози. Хворим щенятам 3—5%-й розчин аскорбінової кислоти дають через рот по 1 мл два рази на день протягом 4—6 днів.Препарати:Аскорбінова кислота, вітамін С, асглкал, урсовіт С, ровімікс С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]