Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання Ножова.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
69.63 Кб
Скачать

18.Визначення розміру прибутку за допомогою cvp-аналізу

Ключовим моментом стратегічного аналізу є CVP –аналіз, який є одним із способів визначення прибутку з використанням операційного і фінансового важеля.

Під операційним важелем розуміється дія, що проявляється у тому, що будь-яка зміна виручки від реалізації завжди породжує біль сильну зміну прибутку

Під фінансовим важелем розуміється дія, сутність якої полягає в тому, що підприємство, що використовує позикові кошти, змінює чисту рентабельність власних коштів і свої дивідендні можливості. Рівень ефекту фінансового важеля вказує на фінансовий ризик, пов'язаний з підприємством. Оскільки проценти за кредит відносяться до постійних витрат, нарощування фінансових витрат по позиковим коштам супроводжується збільшенням сили операційного важеля і зростанням підприємницького ризику.

. Американські вчені трактують ефекти фінансового важеля як процентну зміну чистого прибутку на акцію, що породжується даною процентною зміною прибутку до сплати процентів за кредит и податку на прибуток (так званий нето-результат експлуатації інвестицій - НРЕІ):

Сила дії Зміна чистого прибутку на акцію,% НРЕІ

Фінансового =------------------------------------------------ = ------------------------------------------------- =

важеля Зміна НРЕІ,% проценти за кредит, що відносяться на

собівартість

Прибуток від звичайної

діяльності + проценти за кредит, що відносяться на собівартість

=---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Прибуток від звичайної діяльності

За мірою одночасного збільшення сили дії операційного і фінансового важелів все менш і менш значні зміни фізичного обсягу реалізації і виручки призводять до все більш і більш масштабним змінам чистого прибутку на акцію

19.Визначення точки беззбитковості за допомогою cvp-аналізу

CVP –аналіз в стратегічному аналізі використовується не тільки в прогнозуванні прибутку а й визначенні порогу рентабельності (точки беззбитковості і запасу фінансової міцності.

Аналіз точки беззбитковості побудований на тезі, що зі зростанням обсягів реалізації умовно-постійні витрати на одиницю продукції зменшуються. Для визначення точки беззбитковості можна застосовувати аналітичний і графічний методи.

Аналітичний метод розрахунку беззбиткового обсягу продажів зручніший порівняно з графічним, тому що не треба креслити щораз графік, що досить трудомістко. Можна вивести ряд формул і за їх допомогою розраховувати цей показник.

Для визначення беззбиткового обсягу (Окр) продажів у вартісному виразі необхідно суму постійних витрат (ПВ) поділити на частку маржі покриття у виручці (Чпм):

О кр= ПВ/Чмп

Для одного виду продукції беззбитковий обсяг продажів можна визначити в натуральному вираженні:

Окрод = ПВ/Смп= ПВ/ р-b,

Де Окрод – обсяг критичного продажу конкретного виду продукції;

Смп –Ставка маржі покриття;

р- ціна виробу;

b - змінні витрати на одиницю продукції.

Для розрахунку точки критичного обсягу реалізації у відсотках до максимального обсягу, що приймається за 100%, можна використати формулу:

Окрод = ПВ /МП х 100,

де МП – маржинальний прибуток

Фінансовий запас міцності (зона безпеки) – це різниця між фактичним і беззбитковим обсягів продажів. Зона безпеки показує, на скільки відсотків фактичний обсяг продажів вищий від критичного, при якому рентабельність дорівнює нулю.