Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання Ножова.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
69.63 Кб
Скачать

11. Методи аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища:

SWOT- аналіз і бенчмаркінг

Одним з методів аналізу внутрішнього і зовнішнього середовища є SWOТаналіз.

Метод SWOТаналіз ґрунтується на підході, який дає змогу вивчати зовнішнє і

внутрішнє середовище підприємства разом. За допомогою цього методу можна встановити взаємозв’язки між силою та слабкістю, які властиві підприємству, і зовнішніми загрозами та можливостями. Спершу виявляють сильні і слабкі сторони, в також загрози і можливості, після цього встановлюють взаємозв’язки між ними, що може бути використано для розробки стратегії підприємства.

Сильні сторони: високий рівень компетентності; адекватні фінансові ресурси;

висока кваліфікація персоналу; добра репутація у покупців і клієнтів; відомий лідер ринку; винахідливий стратег у функціональних сферах діяльності підприємства; можливість одержання економії від збільшення обсягу виробництва; захищеність від сильного конкурента; технологія, що відповідає сучасним вимогам та ін.

Слабкі сторони: відсутність чітких стратегічних напрямів; погіршення конкурентної позиції; застаріле обладнання; низька прибутковість; відсутність спеціалістів ключової кваліфікації і компетентності; наявність внутрішніх виробничих проблем і ін.

Можливості Сприятливе зрушення курсу валют; Можливість обслуговування додаткових груп споживачів;Доступність ресурсів; Низьку активність конкурентів; і т. д. Загрози: можливість появи нових конкурентів; сповільнення росту ринку;

зростаючий конкурентний тиск; несприятлива несприятливі демографічні зміни

Переваги SWOT –аналізу очевидні – це його простота, зручність сприйняття, тому він широко застосовується на практиці. Однак, ця модель слабо формалізована і не дає ніяких рекомендацій з формування стратегії.

Бенчмаркінг – це безперервний процес порівняння товарів, виробничих процесів, методів та інших параметрів досліджуваного підприємства з аналогічними об’єктами інших підприємств чи структурних підрозділів. Основна мета бенчмаркінгу полягає у виявлені негативних відхилень у значеннях порівнюваних показників і причин таких відхилень та розробці пропозицій щодо їх ліквідації. Розрізняють три види бенчмаркінгу:

1. Внутрішній бенчмаркінг, який зводиться до аналізу та порівняння показників в діяльності різних структурних підрозділів одного й того самого підприємства.

2. Бенчмаркінг, зорієнтований на конкурентів – сконцентрований на порівняльному аналізі товарів( робіт, послуг), продуктивності виробничих процесів та інших параметрів досліджуваного підприємства з аналогічними характеристиками підприємств-конкурентів. Вважається, що найпридатнішим аналогом для порівняння є “ринковий лідер». Ідентифікація факторів, які призводять до відставання досліджуваного підприємства від лідера, дає змогу розробити рекомендації щодо скорочення відставання.

3. Функціональний бенчмаркінг, що має на меті проаналізувати окремі процеси, функції, методи й технології в порівнянні з іншими підприємствами, які не є конкурентами розглядуваного. Фірми, які застосовують схожі методи, прийоми чи технології і не є конкурентами, охоче йдуть на взаємний обмін первинною інформацією та зацікавлені в реалізації спільних проектів, спрямованих на вдосконалення тих чи інших порівнюваних операцій.

Отже, у разі бенчмаркінгу, за порівняльні аналоги можна брати підприємства-конкуренти, підприємства, які є провідними у галузі; суб’єкти господарської діяльності інших галузей; структурні підрозділи досліджуваних чи інших підприємств.

Об’єктами бенчмаркінгу можуть бути: методи, процеси, технології, якісні параметри продукції, показники фінансово-господарської діяльності підприємств.