Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання Ножова.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
69.63 Кб
Скачать

8. Евристичні методи стратегічного аналізу, їх сутність та сфера їх застосування

Евристичні методи, які базуються на інтуїції фахівців, минулого досвіду, експертних оцінок, що дозволяє неформалізоване розв’язання завдань стратегічного аналізу і прогнозування.

Суть евристичних методів полягає в тому, що вони базуються на інтуїції фахівців, минулого досвіду, експертних оцінок, що дозволяє неформалізоване розв’язання завдань стратегічного аналізу і прогнозування.

В практиці стратегічного аналізу використовують наступні евристичні прийоми: аналогії, інверсії, синектики, “мозкової атаки”, контрольних питань, колективного блокноту, морфологічний аналіз, метод експертних оцінок. Складність об’єктів економічних вимірів, сприяла широкому розповсюдженню експертних оцінок в якості методу вимірювання.

Виділяють два рівня експертних оцінко: якісний і кількісний. Застосування експертних оцінок в тих областях, коли можуть бути використанні інструментальні засоби і інформаційні технології, нерідко обумовлені невмінням правильно ними користуватися

9. Сутність методів стратегічного аналізу: аналогії, інверсії, синектики,

В практиці стратегічного аналізу використовують наступні евристичні прийоми: аналогії, інверсії, синектики, “мозкової атаки”, контрольних питань, колективного блокноту, морфологічний аналіз.

Прийом аналогії передбачає використання подібного відомого рішення. Для оволодіння цим прийомом необхідно виробити в собі повсякденно такі якості, як спостережливість (“зіркість”) в пошуку рішення завдання, спроможність до перенесення досвіду.

Прийом інверсії полягає в застосуванні системи “навпаки” (перевернути об’єкт “догори ногами”, змінити місцями. Прийом вчить гнучкості мислення, відмовлення від традиційних рішень, дозволяє долати психологічну інерцію.

Прийом синектики заснований на обговоренні різнорідних елементів. При використанні синектики рішення проблеми шукає група фахівців різних професій, як тих, хто володіє цим методом, так і тих, хто тільки приступає до його вивчення. В основі сенектики лежить пошук потрібного рішення за рахунок подолання психологічної інерції, яка складається в намаганні розв’язати цю проблему традиційним шляхом.

10.Сутність методів стратегічного аналізу:»мозкової атаки», контрольних питань, колективного блокноту

Прийом “мозкової атаки” – це метод інтенсивного генерування нових ідей шляхом творчої співдружності групи фахівців. Будучи ніби то єдиним мозком, група “штурмує” труднощі завдання і перепони, які лежать на цьому шляху. “Мозкова атака” заснована на чіткому виділенні у часі процесу висування ідей і процесу їх обговорення та оцінки. На першій стадії забороняється обговорювати висунуті ідеї. Завдання керівника групи – сприяти активізації творчого мислення учасників, висуванню якомога більшої кількості варіантів. На цій стадії перевага дається кількості, а не якості ідей.

Морфологічний аналіз заснований на систематичному дослідженні всіх теоретично можливих варіантах, що витікають з закономірностей будови (морфологія) об’єкту, що аналізується.

Суть прийому контрольних питань полягає в тому, що за допомогою питань, які задаються, підвести до розв’язання завдання. В зарубіжній практиці широко розповсюджений збірник питань А.Осборна, який включає 9 груп питань:

1. Яке нове застосування об’єкту можна запропонувати?

2. На який інший об’єкт схожий даний і що можна скопіювати?

3. Які можливості модифікації об’єкту?

4. Що можна в об’єкті збільшити ?

5. Що можна в об’єкти зменшити?

6. Що можна в об’єкті змінити?

7. Що можна в об’єкти перетворити?

8. Що можна в об’єкти зробити навпаки?

9. Які нові комбінації об’єкту можливі?

Прийом колективного блокноту дозволяє поєднувати незалежне висування ідей кожним членом робочої групи з колективною їх оцінкою і процесом виробітку рішення. Кожний учасник одержує блокнот, в якому записує в загальних рисах без застосування спеціальних термінів суть проблеми, а також ждані, що дозволяють орієнтуватися в їх сутності