Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга.doc
Скачиваний:
1498
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.78 Mб
Скачать

Таблиця результатів

речення

Оцінка речення в балах

1

2

... і т. д.

Сума балів

сума балів

Другий показник — це сума балів. Він дає сенс для аналізу й інтерпретації результатів тільки тоді, коли порівнюється робота кількох осіб, що можливо при довірливих стосунках у групі. У кого більша сума балів, у того і більша продуктивність творчої діяльності.

Творча уява передбачає створення образу, предмета, ознаки, які не мають аналогів. У даному разі — це створення речень без заданого зразка. Студенти-філологи і студенти природничих факультетів відрізняються досвідом роботи з лінгвістичним матеріалом, і це теж треба враховувати. 0крім того, одержаний показник творчості засвідчує суб'єктивну новизну результатів, якщо вони нові чи оригінальні для самого досліджуваного.

Методика 9. Тест «Особенности творческого воображения»

Задача 1. Выяснить некоторые особенности творческого вооб­ражения, выраженного в словесной форме.

Ход задачи. Испытуемые прослушивают начало рассказа. «Тем­нело. Шел нудный дождь. На трамвайной остановке под зонтиком стояли две девушки. Они о чем-то тихо разговаривали. Вдруг...»

Необходимо придумать продолжение и окончание рассказа. Время на работу - 10 минут.

В качестве критерия оценки используются следующие показа­тели: законченность рассказа, яркость и оригинальность образов, нео­бычность поворота сюжета, неожиданность концовки.

Задача 2. Проследить особенности творческого воображения.

Ход задачи. Испытуемые записывают слова: ключ, шляпа, лод­ка, сторож, кабинет, дорога, дождь. Необходимо составить логически связанный рассказ, используя все данные слова.

Оценка рассказов - по критериям предыдущей задачи.

Задача 3. Выяснить особенности творческого воображения.

Ход задачи. Испытуемым предлагается начертить в тетради кружок диаметром 2 см в центре чистого листа. Затем прибавить к нему сколько угодно штрихов и получить осмысленный закончен­ный рисунок предмета.

Вывод. Воображение развертывается на основе какого-либо ис­ходного материала (слова, текста, чертежа, схемы, знака); точность и яркость образов зависят от знаний человека, умения извлекать их из памяти, увязать с задачей и исходными данными; воображение иг­рает существенную роль в процессе усвоения задачі.

Література

  1. Диагностика личностной креативности (Е.Е.Туник) / Фетискин Н.П., Козлов В.В., Мануйлов Г.М. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп. — М., 2002. — C.59-64;

  2. Творческие способности / Елисеев О.П. Практикум по психологии личности — СПб., 2003. — С.373-374;

  3. Туник Е.Е. Диагностика креативности. Тест Е. Торренса. — СПб.: Иматон, 1998;

  4. Туник Е.Е. Опросник креативности Джонсона. — СПб.: СПбУПМ, 1997;

  5. Туник Е.Е. Тест Торренса. Диагностика креативности. — СПб.: Иматон, 1998;

РОЗДІЛ ІХ. ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОДІЇ ВЧИТЕЛЯ ТА УЧНІВ

І. методика, що виявляє домінуючий тип ставлення вчителя до учнів.

- Прочитайте наведені нижче судження і виявіть свою згоду (чи незгоду) з кожним з них. До кожного судження додаються 6 варіантів відповідей. Потрібно вибрати лише один варіант. Цифру якою позначений обраний варіант відповіді, напишіть на аркуші для запису відповідей поряд з номером питання.

1. Вчитель доброзичливо, з повагою ставиться до всіх учнів класу, їх потреб, труднощів, готовий допомогти кожному.

  1. повністю згодний;

  2. згодний;

  3. скоріше згодний, ніж не згодний;

  4. скоріше не згодний, ніж згодний;

  5. не згодний;

  6. повністю не згодний.

  1. Вчитель ставиться до всіх членів класу з недовірою, передбачає у кожного недоліки, вважає, що добросовісно працювати може лише він сам (дивись варіанти відповідей до питання 1).

  2. Вчитель схильний ділити всіх членів класу на хороших і поганих учнів і розподіляє між учнями класу привілеї, заохочення та свою увагу у відповідності з їх успіхами у навчанні.

  1. повністю незгодний;

  2. не згодний;

  3. скоріше не згодний, ніж згодний;

  4. скоріше згодний, ніж незгодний;

  5. згодний;

  6. повністю згодний;

  1. Вчитель байдуже ставиться до всіх членів класу. Не схильний цікавитися їх особистими потребами, ввічливий, але душевної теплоти не виявляє (дивись варіанти відповідей до питання 1).

  2. Вчитель неврівноважений, запальний, його поводження з учнями класу залежить від настрою (дивись варіанти відповідей до питання 3).

II. Методика, яка визначає рівень авторитетності вчителя серед учнів. - Вам пропонується чотири судження. Вони стосуються Ваших стосунків з даним вчителем. До кожного судження додаються 6 можливих варіантів оцінок від абсолютної згоди з цим судженням до повної незгоди з ним (до всіх чотирьох суджень додаються одні і ті ж варіанти відповідей). Уважно читайте кожне судження і варіанти оцінок і тільки після цього виберіть лише один варіант оцінки, що відображає, якою мірою Ви згодні чи не згодні з судженням. На аркуші для запису відповідей поряд з номером судження вкажіть цифру, якою позначений вибраний Вами варіант оцінки (наприклад 1.2). Ми гарантуємо збереження у повній таємниці Ваших відповідей. Дослідження проводиться у виключно наукових цілях.

Судження

  • Слово вчителя для мене - закон.

  • Оцінка, думка вчителя зовсім неважливі для мене.

  • Я цілком задоволений вчителем.

  • Я не хотів би стати схожим на вчителя.