Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга.doc
Скачиваний:
1498
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.78 Mб
Скачать

Обробка результатів:

Верхні клітинки п'яти стовпців необхідно позначити відповідно до типів професій зліва направо:

1 – Л-З (людина-знак)

2 – Л-Т (людина-техніка)

3 – Л-П (людина-природа)

4 – Л-Х.О (людина-художній образ)

5 – Л-Л (людина-людина).

Приступаючи до обробки результатів, спочатку необхідно знайти в таблиці відповідей ті номери питань (клітини), на які оптант при оцінці умінь дав 0 балів або поставив прочерк. При подібній оцінці умінь наступні дві оцінки з цього ж питання, при підрахунку загальних сум балів за цими шкалами, не враховуються (умовно їх можна в таблиці викреслити). Вони враховуються тільки при якісному аналізі кожної сфери.

Підраховується загальна сума балів у кожній професійній сфері, яку набрали окремо «вміння», окремо «ставлення» і окремо «професійні побажання». У результаті цього підрахунку отримуємо наочну картину співвідношень оцінок за 3-ма шкалам: умінь оптанта, його емоційного ставлення та професійних побажань (переваг) як в кожній професійній сфері, так і за кожного конкретного питання (виду діяльності).

Оцінка результатів

Порівняння і вибір кращої для даного оптанта професійної сфери (або декількох сфер) виконується на основі зіставлення:

  1. сум балів, набраних різними професійними сферами окремо за шкалою «професійна перевага». Звертається увага на ту або ті професійні сфери, в яких ці суми найбільші.

  2. Потім порівнюються в кожній сфері суми балів, набрані за цими трьома шкалами між собою. Позитивно оцінюється таке поєднання, в якому оцінки за 2-ою і 3-ою шкалами поєднуються кількісно з реальними вміннями оптанта, тобто з 1-ою оцінкою. Наприклад, співвідношення трьох оцінок типу 10-12-11 сприятливіше, ніж співвідношення 3-18-12. Вподобання оптанта в першому прикладі більш обґрунтовані наявністю у нього відповідних умінь.

  3. Обов'язково аналізуються у всіх сферах питання, на які оптант дав найбільшу оцінку в балах, а також питання, в яких дві найвищі оцінки поєднуються із середньою («2-2-1» або «1-2-2»). Це необхідно, по-перше, для того, щоб звузити всю професійну сферу до деяких спеціальностей цієї сфери. Наприклад, робота в області Л-З може здійснюватися з «буквами, словами, текстами» (філолог, історик, редактор), зі знаками і текстами іноземною мовою (технічний перекладач, гід-перекладач), з математичними знаками (програміст, математик, економіст) . По-друге, для того, щоб «вийти за межі» однієї сфери на професії, що займають проміжне положення між різними сферами. Наприклад, вчитель математики (Л-Л і Л-З), модельєр (Л-Х.О. та Л-Т) і т.д.

За результатами відповідей досліджуваного робиться висновок про те, до якої сфери професійної діяльності він схильний.

Характер роботи з опитувальником і форми фіксації результатів надають можливість кількісно оцінювати в порівняльному плані співвідношення «умінь», «емоційних ставлень» і «професійних уподобань» опитуваного як всередині кожної професійної сфери, так і між різними сферами. Це дає можливість диференціювати отримані результати, навіть якщо кількісно (за загальною сумою балів) вони збігаються у декількох професійних сферах.

Усі висновки та гіпотези, зроблені в результаті використання ОПГ, повинні бути співвіднесені з відомостями, отриманими за допомогою інших методичних засобів, що використовуються в практиці профорієнтації та профконсультативної роботи.