Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методики вивчення самосвідомості Бутузова.doc
Скачиваний:
657
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Моторна проба Шварцландера

Мета: визначення рівня домагань особис­тості з використанням моторної проби Шварцландера.

Необхідний матеріал: бланк з чотирма прямо­кутними секціями, кожна з яких складається з малень­ких квадратів з розміром сторони 1,25 см, ручка, секун­домір.

Хід проведення

Дослідження проводиться в парі, яка складається з експериментатора і досліджуваного. Завдання дається як тест на моторну координацію, а справжня мета дослідження не оголошується.

Експериментатор зобов'язаний зручно посадити дослі­джуваного за добре освітлений стіл, видати бланк з чотир­ма прямокутними секціями, ручку і провести досліджен­ня з чотирьох спроб, даючи інструкцію і фіксуючи час виконання Їх за допомогою секундоміра.

У кожній спробі дається завдання проставити хрести­ки в максимальну кількість квадратів однієї з прямокут­них секцій за визначений час.

Перед кожною спробою досліджуваного просять назвати кількість квадратів, які він може заповнити хрестиками, розставляючи їх по одному в кожному квадраті за 10 се­кунд. Він записує свою відповідь у верхню велику клітинку першої прямокутної секції. Після спроби, яка починаєть­ся і закінчується за сигналом експериментатора, дослі­джуваний підраховує кількість проставлених хрестиків і записує цю кількість у нижній великій клітинці прямо­кутної секції.

Важливо, щоб кількість передбачених і реально запов­нених квадратів досліджуваний записував сам.

Інструкція: "Вам необхідно за 10 секунд проставити якомога більше хрестиків у квадрати даної прямокутної секції. Перед початком роботи визначте, скільки квадратів Ви можете заповнити. Запишіть це число у верхній великій клітині цієї секції. Починайте розставляти хрестики у квадрати за сигналом. Усе зрозуміло? Якщо так, то починаємо!"

Друга спроба проводиться за тією ж схемою, що і пер­ша. Перед її початком дається така інструкція: «Підрахуйте кількість заповнених Вами квадратів і запишіть свій результат у нижньому прямокутнику першої секції. Після цього подумайте і визначте, скільки Ви розставите хрес­тиків у наступній таблиці. Запишіть це число у верхній великій клітинці другої прямокутної секції."

У третій спробі час, відведений на виконання досліду, зменшується до 8 секунд. Після її проведення так само проводять четверту спробу. Співставляється число графічних елементів, намічене для виконання, з реалізованим у кожній спробі.

Дата, прізвище, ім'я, по батькові досліджуваного й екс­периментатора зазначаються на звороті бланку після про­ведення всіх спроб цього дослідження. Також там запи­сується самозвіт досліджуваного. У самозвіті записують не тільки самопочуття досліджуваного, а і його оцінку до­слідження. Для цього задають такі запитання: "Чи сподо­балося Вам дослідження?", "Чи бажаєте Ви ще раз узяти участь у подібному дослідженні?", "Чим Ви керувалися під час визначення Ваших можливостей у розстановці хрестиків у квадрат?"

Бланк відповідей

РДМ1

РДС1

РДМ2

РДС2

РДМ3

РДС3

РДМ4

РДС4