Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методики вивчення самосвідомості Бутузова.doc
Скачиваний:
657
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Інтерпретація результатів

Самооцінка 0,5

Людина оцінює себе достатньо адекватно, у міру критично. Позитивно ставиться до себе як до особистості, поважає себе та інших. Успіхи, яких вона досягає у житті стимулюють її до подальших досягнень .Однак тривалі невдачі зменшують впевненість у собі. У такому випадку слід проаналізувати причини невдач, можливо до поставленої мети слід іти іншим шляхом.

Самооцінка (+)0,6-0,7 та (-)0,3-0,4

Самооцінка завищена, але в міру. Людина знає собі ціну вірить у власні сили та можливості, критика оточуючих не має для неї вирішального значення. Це допомагає їй протистояти тривалим труднощам, зберігати душевний комфорт та гарне самопочуття.

Самооцінка (+)0,8-1 та (-)0-0,2

Завищена самооцінка. Людина схильна братися за роботу, яка перевищує її реальні можливості. У разі невдачі це може призвести до розчарування та спроби перекласти за це відповідальність на інших людей або на обставини. Як наслідок, це призводить до конфліктів. Варто частіше використовувати самоаналіз, уважно ставитися до того, як людина сприймається іншими.

Самооцінка (+)0-0,4 та (-)0,6-1

Людина недооцінює себе та свої можливості. Схильна до підвищеної самокритичності. Часто боїться показати, яка вона насправді. Через це не може одержати визнання себе оточуючими як особистості, не задоволена потреба у інтимному спілкуванні, недостатньо позитивних емоцій.

Визначаючи рівень самооцінки та її адекватність, важливо врахувати не тільки величину одержаного коефіцієнта, а й суму рис, які складають ту чи іншу множину (Н+ і Н- ). Чим менше рис, тим простіший відповідний еталон. Крім того, рівень самооцінки за "позитивною" і "негативною" множиною в декого може відрізнятися Це може бути спричинено захисним механізмом особистості і потребує спеціального аналізу.

Можливе застосування цього варіанту методики для вивчення самооцінки учня щодо учбової діяльності. Для цього учневі пропонується набір якостей особистості, які необхідні у навчанні: самостійність, наполегливість, допитливість, упевненість, старанність, працелюбство, вдумливість, уважність, терплячість, повільність, точність, байдужість, лінощі, принциповість, нестриманість, легковажність, самолюбство, безпосередність, відвертість, дбайливість, захопленість, самовідданість, спостережливість, неуважність.

Самооцінка пов'язана з однією з центральних потреб людини - потребою в самоствердженні, з прагненням людини знайти своє місце в житті, затвердити себе як члена суспільства в очах оточуючих і в своїй власній думці.

Під впливом оцінки оточуючих у особистості поступово складається власне ставлення до себе і самооцінка своєї особистості, а також окремих форм своєї активності: спілкування, поведінки, діяльності, переживань. В 3 варіанті методики самооцінки містяться чотири блоки якостей, кожний з яких відображає один з рівнів активності особистості.

Третій варіант (молодший шкільний, підлітковий та юнацький вік)

Мета: виявити рівень самооцінки особистості у міжособистісних стосунках,поведінці, діяльності та почуттях.

Необхідний матеріал: 4 набори якостей особистості, що характеризують її у сфері міжособистісних стосунків, спілкуванні її поведінку, діяльність та переживання й емоції, аркуш паперу, ручка.