Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TSPD

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
608.23 Кб
Скачать

же його виконати. Нова вчителька укра¨нсько¨ мови почала залишати дiвчинку пiсля урокiв, додатково пояснювати ¨й матерiал. На запитання, чи зрозумiло, Вiра вiдповiла: Нi, адже я тупа . З'ясувалося, що таким епiтетом часто нагороджу¹ дитину бабуся, втративши терпець пояснювати. Мати дiвчинки на заробiтках, бабуся утриму¹, крiм Вiри, ще двох дiтей, веде домашн¹ господарство, втомлю¹ться.

3. Денис iнтроверт. Його батьки ви¨хали шукати роботу за кордоном ще два роки тому i там розлучилися. Хлопця вихову¹ бабуся, яка ревно оберiга¹ його вiд випадкових вуличних знайомств, дуже вимоглива до онука. Гуляти п'ятикласник ходить лише з бабусею. В школi Денис уника¹ товаришiв, не прийма¹ участi в колективних заходах. Бабуся поведiнку онука мотиву¹ тим, що вiн пережива¹ розлучення батькiв.

4. У шостому класi класний керiвник проводила виховну годину Шкiдливiсть алкоголю й палiння . Один з учнiв, Сергiй, ще в 4 класi почав палити, про що, звiсно, знали всi. Хлопець з неблагополучно¨ сiм'¨, часто прогулю¹ заняття. Ростом вiн найменший серед однокласникiв. Його й навела вчителька у приклад, мовляв, Сергiй палить, тому залишиться таким маленьким. Дiти засмiялися. Один з хлопцiв повiдомив, що бачив, як Сергiй з восьмикласниками висипали в смiття одноразовi шприци. Класний керiвник зажадала негайних пояснень. Сергiй заперечив, що це були зовсiм не шприци. Класний керiвник викликала в школу матiр хлопця, котра, звiсно, не з'явилася. Однокласники почали дражнити Сергiя наркоманом, через що мiж ними i рештою учнiв виникали постiйнi сутички. Пiсля погроз учительки вiдправити його в мiлiцiю хлопець уника¹ однокласникiв, зате його часто бачать разом з восьмикласниками.

V. Тематика рефератiв

1. Психологiчнi особливостi пiдлiткiв-правопорушникiв.

2. Риторична культура соцiального педагога.

3. Спiлкування i соцiальнi регулятори поведiнки пiдлiтка.

4. Вплив емоцiйностi соцiального педагога на успiх спiлкування з важковиховуваними дiтьми.

5. Способи входження в контакт при спiлкуваннi з важковиховуваними пiдлiтками.

VI. Питання для самоконтролю

1. Якi ознаки десоцiалiзацi¨ iндивiда вам вiдомi?

2.Богданов С. Соцiальний захист iнвалiдiв. Укра¨нський та польський досвiд / Наук. ред. О. Палiй. К.: Основи, 2002. 93с.

3.Виховання дiтей з особливими потребами в сiм'¨ / Упорядник I.Б. Iванова. К.: УДЦССМ, 1998.

4.Володарська Н.Д. Проблеми житт¹творчостi особистостi з вадами здоров'я // Практична психологiя та соцiальна робота. 2005. •7. С.50 54.

5.Гокунь I. Новi пiдходи в наданнi допомоги людям iз психiчними захворюваннями // Соцiальна полiтика i соцiальна робота. 2004. •2. С.51 58.

6.Дроздова Л. Рiк людей з iнвалiднiстю: особлива увага до людей з особливими потребами // Соцiальна полiтика i соцiальна робота. 2004. •2. С.28 34.

7.Iванова I. Б. Соцiально-психологiчнi проблеми дiтей-iнвалiдiв. К., 2000.

8.Матв¹¹ва М.П., Гречко Л.М. Дiагностичнi можливостi iнтелектуально¨ шкали Д.Векслера // Практична психологiя та соцiальна робота. 2005.•9. С.39 49.

9.Мирошнiченко Н.О. Законодавча база Укра¨ни як соцiально-правова умова забезпечення рiвних можливостей молодi з функцiональними обмеженнями // Соцiальна робота в Укра¨нi: теорiя i практика. 2005. •4. С.58 67.

10.На допомогу батькам, що мають дiтей з особливими потребами / Л.В. Борщевська, А.В. Зiброва, I.Б. Iванова. К., 1999.

11.Посiбник для слухачiв 10-тижневих курсiв пiдготовки соцiальних працiвникiв базового рiвня. К.: Нацiональний центр навчання соцiальнiй роботi, 1999. 324с. С.188 209.

12.Права iнвалiдiв в Укра¨нi. 2-е вид., доп. i перероб. К.: Сфера, 2002. 357с.

13.Прийомнi сiм'¨ для дiтей-сирiт з функцiональними обмеженнями/О.О.Яременко, Н.М. Комарова, Г.Я. Левiн та iн. К.: УIСД, 2001. 120с.

14.Соцiальна робота: технологiчний аспект. Навч. посiбник / За ред. А.Й. Капсько¨. К.: Центр навч. ë-ðè, 2004. 352ñ. Ñ.172 197.

15.Соцiально-педагогiчна робота з дiтьми та молоддю з особливими потребами / Головко Н.О., Данелян Л.™., Довгалюк I.С. та iн. К.: Держсоцслужба, 2005. 108с.

16.Соцiально-педагогiчна робота з дiтьми та молоддю з функцiональними обмеженнями: Навч.-метод. посiбник для соцiальних працiвникiв i соцiальних педагогiв / За ред. А.Й.Капсько¨. К.: ДЦССМ, 2003. 168с.

17.Хомич М. Допомога дiтям iз синдромом Дауна // Соцiальна полiтика i соцiальна робота. 2004. •2. С.59 67.

60

37

18.Чернишевська Л. Права людей з iнтелектуальною недостатнiстю, якi користуються послугами стацiонарних закладiв // Соцiальна полiтика i соцiальна робота. 2004. •2. С.35 50.

19.Шмаргун В.М. Психолого-педагогiчна корекцiя затримки психiчного розвитку дiтей молодшого шкiльного вiку: Дис... канд.психол.наук: 19.00.07К., 2000. 200с.

20.Шмаргун В.М. Розвиток функцiй когнiтивно¨ диференцiацi¨ та iнтелекту дiтей з затримками психiчного розвитку в процесi корекцiйного навчання // Практична психологiя та соцiальна робота. 2004. •3. С.73 80.

21.Шмаргун В.М. Руховий досвiд i когнiтисний розвиток дiтей iз ЗПР // Практична психологiя та соцiальна роботи. 2005. •5. 73 77.

22.Щербакова К.В., Петрочко Ж.В. Реабiлiтацiя дiтей з функцiональними обмеженнями засобами мистецтва / Навч. посiбник. К.: ДЦССМ НПУ iм. М.П. Драгоманова, 2002.

Тема 21. Технологi¨ соцiально¨ роботи з обдарованими дiтьми

1.Характеристика понять обдарована дитина , талановита дитина , здiбна дитина .

2.Дiагностика обдаровано¨ особистостi.

3.Типологiя обдарованостi.

4.Специфiчнi особливостi дитячо¨ обдарованостi.

5.Проблеми обдарованих дiтей.

Питання для самоконтролю

1.Проаналiзуйте компоненти дитячо¨ обдарованостi.

2.Якi компоненти особистiсних якостей обдаровано¨ дитини?

3.Проаналiзуйте змiстовий аспект ознак обдарованостi.

4.Розкрийте суть пiдходiв до проблеми обдарованостi.

5.Охарактеризуйте критерi¨ вияву дитячо¨ обдарованостi.

6.Дайте характеристику типологi¨ обдарованих дiтей.

7.Перелiчiть основнi вiдмiнностi обдарованостi дитячо¨ вiд доросло¨.

8.Якi причини утруднюють реалiзацiю здiбностей обдарованих дiтей?

9.З якими проблемами стикаються обдарованi дiти?

10.Охарактеризуйте умови розвитку обдарованостi школярiв.

3. Корекцiя вiдхилень у поведiнцi важковиховуваних пiдлiткiв засобами професiйно-педагогiчного спiлкування:

a) професiйне педагогiчне спiлкування як особливий вид дiяльностi;

б) функцi¨ педагогiчного спiлкування;

в) корекцiйно-реабiлiтацiйна функцiя спiлкування; г) стилi спiлкування;

д) сугестiя як важливий спосiб впливу на емоцiйно-чутт¹ву сферу свiдомостi пiдлiтка;

е) стратегiя, тактика, технiка педагогiчного спiлкування; ¹) значення просторово-часово¨ органiзацi¨ спiлкування у ко-

рекцiйно-реабiлiтацiйнiй роботi з важковиховуваними пiдлiтками.

4.Ðîëü особистiсно-професiйних якостей соцiального педагога у роботi з важковиховуваними пiдлiтками.

III.Питання для домашнього письмового опрацювання

1.Випишiть в словники значення термiнiв: амбаверт, девiантна поведiнка, девiацiя, дидактогенiя, екстраверт, iнтроверт, медична реабiлiтацiя, педагогiчна реабiлiтацiя, психологiчна реабiлiтацiя, соцiальна реабiлiтацiя, сугестiя.

2.Використовуючи психолого-педагогiчну лiтературу, пiдберiть тести для перевiрки комунiкативних здiбностей, вивчення вмiння слухати.

3.Розробiть структуру тренiнг-курсу з формування риторично¨ культури соцiального педагога.

IV. Сюжетно-рольова гра

Проаналiзуйте наведенi нижче ситуацi¨. Запропонуйте можливi варiанти дiй соцiального педагога

1. Тарас перейшов у 5 клас. Йому важко да¹ться математика, крiм того, хлопець постiйно порушу¹ дисциплiну. Коли захворiла вчитель математики, ¨¨ замiняла iнша, яка тривалий час працю¹ в школi. Пiсля повернення вчитель зауважила, що в Тараса з'явилися хорошi оцiнки, покращилася поведiнка. Зараз побачимо, як це ти заробив 8 балiв , сказала вчитель, викликаючи учня до дошки. З задачею Тарас не впорався. Наступного дня не змiг пояснити розв'язання домашнього завдання. Пiсля докорiв учительки, що попереднi його оцiнки незаслуженi, хлопець вiдмовився ходити в школу.

2. Шестикласниця Вiра вчиться погано, часто навiть не робить спроби прочитати завдання, а зразу заявля¹, що вона не змо-

38

59

3.Перелiчiть вiдомi вам форми й засоби педагогiчного впливу, що ¨х використову¹ в практичнiй роботi соцiальний педагог iнтернатного закладу.

4.Якi питання доцiльно вибирати для обговорення з вихованцями iнтернатних закладiв?

Лiтература

1.Артюшкiна Л.М., Поляничко А.О. Специфiка професiйно¨ дiяльностi соцiального педагога загальноосвiтньо¨ школи-iнтернату для дiтей-сирiт та дiтей, позбавлених батькiвського пiклування // Практична психологiя та соцiальна робота. 2004. •2. С.42 47.

2.Барткiв О.С., Грицюк Л.К., Петрович В.С. Соцiально-педагогiчна практика в школi-iнтернатi // Практична психологiя та соцiальна робота. 2004. •1. С.58 67.

3.Дорогiна О.В., Козубовська I.В., Смук О.Т. Соцiально-превентивна робота з важковиховуваними дiтьми молодшого шкiльного вiку в iнтернатних закладах: Монографiя. Ужгород, 2003. 200с.

4.Тематичне дослiдження Причини iнституалiзацi¨ i майбутн¹ молодих людей, якi залишають заклади державно¨ опiки , проведене на замовлення дитячого Фонду (ЮНIСЕФ) Укра¨нським iнститутом соцiальних дослiджень у 2001 роцi. К., 2001. 47с.

5.Шкуркiна В.М. Особливостi соцiально-педагогiчно¨ роботи з дiтьми-си- ротами в умовах iнтернатного закладу // Практична психологiя та соцiальна робота. 2004. •4. С.60 62.

Семiнарське заняття • 8

Особливостi спiлкування з пiдлiтками, схильними до девiантно¨ поведiнки

I.Питання для фронтально¨ бесiди

1.Назвiть ознаки десоцiалiзацi¨ iндивiда.

2.Хто з вiдомих вам учених займався питанням психолого-педа- гогiчно¨ корекцi¨ особистостi з девiантною поведiнкою?

3.Визначте суть реабiлiтацiйного пiдходу у соцiальному середовищi.

II.Питання для поглибленого опрацювання й обговорення

1.Особливостi формування особистостi важковиховувано¨ дитини.

2.Соцiальна реабiлiтацiя дiтей девiантно¨ поведiнки як система.

Лiтература

1.Вознюк Н.М. Етико-педагогiчнi основи формування особистостi: навчальний посiбник. К.: Центр навчально¨ лiтератури, 2005. 156с.

2.Гильбух Ю.З. Умственно одаренный ребенок. Психология, диагностика, педагогика. К.: РОВО Укрвузполiграф , 1992.

3.Комплексна програма пошуку навчання i виховання обдарованих дiтей та молодi Творча обдарованiсть // Iнформ. зб. Ì-âà îñâiòè Óêðà¨íè. 1992. •3, 5.

4.Про Концепцiю становлення мережi середнiх закладiв освiти для розвитку обдарованостi // Iнформ. зб. Ì-âà îñâiòè Óêðà¨íè. 1996. •17/18.

5.Робота соцiального педагога з обдарованими дiтьми та молоддю // Архипова С.П., Майборода Г.Я. Соцiальна педагогiка. Черкаси Ужгород: Мистецька лiнiя, 2002. С.91 106.

Тема 22. Технологi¨ соцiально¨ роботи з призовною молоддю та вiйськовослужбовцями

1.Прiоритети програми Соцiальна робота з призовною молоддю та вiйськовослужбовцями .

2.Форми соцiально¨ роботи з вiйськовослужбовцями.

3.Напрями соцiально¨ роботи з вiйськовослужбовцями.

4.Етапи соцiально¨ роботи з вiйськовозобов'язаною молоддю в органах внутрiшнiх справ.

Питання для самоконтролю

1.Мотивуйте соцiальну зумовленiсть роботи з вiйськовослужбовцями.

2.Охарактеризуйте найважливiшi форми соцiально¨ роботи з вiйськовозобов'язаною молоддю.

3.Дайте характеристику напрямiв, за якими ведеться соцiальна робота з вiйськовослужбовцями.

4.Якi особливостi соцiально¨ роботи з вiйськовослужбовцями?

5.Проаналiзуйте етапи соцiально¨ роботи з вiйськовозобов'язаною молоддю.

Лiтература

1.Адмiнiстративна дiяльнiсть органiв внутрiшнiх справ: Пiдручник / За заг. ред. I.П. Голоснiченка, Я.Ю. Кондрать¹ва. К., 1995.

58

39

2.Вапилин Е.Г., Мулява О.Д. Рукоприкладство в армии // Социологиче- ские исследования. 2005. •11. С.53 62.

3.Деякi особливостi соцiально-психологiчно¨ роботи в органах внутрiшнiх справ Укра¨ни // Право. Соцiальна робота: теорiя i практика. Ужгород, 2000. С.111 116.

4.Дiдик М.М. Консультативна робота в дiяльностi служби психологiчного забезпечення в органах внутрiшнiх справ // Право. Соцiальна робота: теорiя i практика. Ужгород, 2000. С.86 90.

5.Äiäèê Ì.Ì. Соцiально-психологiчна робота в органах внутрiшнiх справ.Херсон Ужгород, 2002. 236с.

6.Органiзацiя виховно¨ та соцiально-психологiчно¨ роботи в учбових закладах МВС Укра¨ни / За заг. ред. О.М. Бандурки. Харкiв, 1996.

7.Солнышков А.Ю. Дедовщина: тип отношения к значимому другому // Социологические исследования. 2004 . •6. С.45 53.

8.Соцiальна робота: технологiчний аспект. Навч. посiбник / За ред. А.Й. Капсько¨. К.: Центр навч. ë-ðè, 2004. 352ñ. Ñ.198 214.

Тема 23. Технологi¨ соцiально¨ роботи з клi¹нтами рiзного вiку

1.Вiкова структура населення.

2.Соцiальна робота з клi¹нтами зрiлого вiку.

3.Соцiально-психологiчнi особливостi людей похилого вiку.

4.Соцiальна робота з клi¹нтами похилого вiку.

Питання для самоконтролю

1. Якi вiковi перiодизацi¨ i яких учених вам вiдомi?

2. Якi групи завдань для кожного вiку можете видiлити?

3. З якими проблемами зазвичай стикаються: а) люди зрiлого вiку;

б) люди похилого вiку?

4.В чому суть самопосилення як мети соцiально¨ роботи з особами зрiлого вiку?

5.З яких етапiв склада¹ться технологiчний процес iндивiдуально¨ роботи? Охарактеризуйте кожен з етапiв.

6.Чи iснують вiдмiнностi мiж старiнням i старiстю? Вiдповiдь обгрунтуйте.

Семiнарське заняття • 7

Соцiальна робота з дiтьми-сиротами в умовах iнтернатного закладу

I.Питання для фронтально¨ бесiди

1.Для яких категорiй дiтей функцiонують школи-iнтернати?

2.Якi завдання шкiл-iнтернатiв?

II.Питання для поглибленого опрацювання й обговорення

1.Соцiально-педагогiчна профiлактика як система дiй, спрямована на розвиток умiнь i формування навичок орi¹нтацi¨ в складнiй системi соцiальних вза¹мин.

2.Етапи соцiально-педагогiчно¨ роботи в iнтернатi.

3.Методи, форми, засоби соцiально-педагогiчного впливу.

4.Органiзацiя спiлкування, комунiкацi¨ та дозвiлля äiòåé-ñèðiò.

5.Основнi завдання та функцi¨ соцiального педагога.

III.Питання для домашнього письмового опрацювання

1.Заповнiть таблицю

Знання i вмiння

Професiйнi якостi

особистостi соцiального

соцiального педагога

педагога iнтернатного

iнтернатного закладу

закладу

 

 

 

 

 

 

 

2.Складiть орi¹нтовний перелiк проблем для обговорення з вихованцями шкiл-iнтернатiв.

IV. Тематика рефератiв

1. Позакласна виховна робота в школах-iнтернатах.

2. Шляхи формування внутрiшнiх ресурсiв особистостi для подолання житт¹вих криз.

3. Органiзацiйно-посередницькi функцi¨ соцiального педагога, який працю¹ в iнтернатному закладi.

4. Умови соцiально-педагогiчно¨ адаптацi¨ дiтей-сирiт.

V. Питання для самоконтролю

1. У чому поляга¹ сутнiсть роботи соцiального педагога загальноосвiтньо¨ школи-iнтернату?

2. Охарактеризуйте основнi завдання та функцi¨ соцiального педагога, що працю¹ в школi-iнтернатi.

40

57

Щоденник вiдвiдувань

Äàòà

Назва установи, сiм'я

Результати вiдвiдування

IV. Тематика рефератiв

1. Психологiчнi проблеми дiтей, що перебувають у притулку.

2. Основнi завдання притулкiв для неповнолiтнiх.

3. Умови перебування неповнолiтнiх у притулку.

4. Основнi питання педагогiчно¨ реабiлiтацi¨ в притулках.

V. Питання для самоконтролю

1. Якими документами керуються в сво¨й дiяльностi притулки для неповнолiтнiх?

2. Яка тривалiсть перебування дiтей у притулку?

3. Охарактеризуйте основнi завдання притулкiв для неповнолiтнiх.

4. Якi функцi¨ соцiального педагога, що працю¹ у притулку для неповнолiтнiх?

Лiтература

1.Бреева Е.Б. Социальное сиротство. Опыт социологического обследования // Социологические исследования. 2004. •4. С.44 51.

2.Исследования развития личности ребенка в условиях приютов, детских домов и других учреждений закрытого типа в зарубежной психологии // Лишенные родительского попечительства: Хрестоматия. Ред.-составитель В. С. Мухина. М.: Просвещение, 1991. С.134 206.

3.Притулки для неповнолiтнiх: статус та особливостi роботи / Матерiали на допомогу працiвникам притулкiв для неповнолiтнiх. К.: НВФ Студцентр , 1998. 152с.

4.Соцiальна робота в Укра¨нi: теоретико-методичнi засади / За ред. М.П. Лукашевича. К.: МАУП, 2001. 126с.

7.За якими напрямами здiйсню¹ться соцiальний захист клi¹нтiв лiтнього i старечого вiку?

8.У чому поляга¹ сутнiсть соцiально-психологiчного базису соцiально¨ роботи з людьми зрiлого вiку?

Лiтература

1.Гучков П.В. Вы чье, старычье? Опыт анализа геронтологического насилия // Социс. 2005. •10. С.35 41.

2.Зловживання стосовно людей похилого вiку: критичнi зауваги щодо постановки й вирiшення проблеми / Пер. з англ. В. Авге¹ва. К.: Факт, 2003. 320с.

3.Iвченко Н.М. Соцiальна робота з людьми похилого вiку: Опорнi конспекти лекцiй. К.: Â-âî ó-òó Óêðà¨íà , 2003. 60ñ.

4.Настольная книга специалиста: социальная работа с пожилыми людьми / Под ред. Демидовой Т.Е. М., 1995.

5.Нiчого про нас без нас: Лiтнi люди у прийняттi рiшень в Укра¨нi / Упор. О.Палiй. К., 2001. 35с.

6.Щукина Н.П. Самопомощь и взаимопомощь в системе социальной поддержки пожилых людей. М.: СТИ, 1999. 240с.

7.Яцемирская Р.С., Беленькая И.Г. Социальная геронтология: Учеб. пособие для студентов высш. учеб. заведений. М.: ВЛАДОС, 1999. 224с.

Тема 24. Технологiзацiя волонтерсько¨ роботи в соцiальнопедагогiчнiй дiяльностi

1.Правовi аспекти розвитку волонтерського руху в Укра¨нi.

2.Стратегiчний пiдхiд до органiзацi¨ дiяльностi волонтерських груп.

3.Характеристика соцiальних програм, проектiв та акцiй, у яких беруть участь волонтери.

4.Шляхи залучення волонтерiв до надання соцiальних послуг населенню.

5.Технологi¨ органiзацi¨ i дiяльностi Школи волонтерiв .

6.Проблеми пропаганди i популяризацi¨ волонтерсько¨ дiяльностi в сучасних умовах.

Питання для самоконтролю

1.Перелiчiть основнi закони, постанови та розпорядження, якими керуються волонтери у сво¨й практичнiй дiяльностi.

56

41

2.Назвiть можливi складовi волонтерсько¨ програми.

3.Якi чинники мотивацiйно¨ стратегi¨, що стосуються залучення волонтерiв, вам вiдомi?

4.Якi напрями соцiально-педагогiчно¨ дiяльностi можуть бути реалiзованi за допомогою волонтерiв?

5.Розкрийте завдання проекту Школа волонтерiв .

6.За якими напрямами проводяться заняття в Школi волонтерiв ?

7.Визначте основнi шляхи популяризацi¨ волонтерсько¨ дiяльностi в сучасних умовах.

Лiтература

1.Безпалько О., Едель С. Пiдготовка волонтерiв до роботи з дiтьми обмежених функцiональних можливостей / Метод. рекомендацi¨ / За ред. А.Й. Капсько¨. К.: НПУ iм. Драгоманова, 2001.

2.Волонтерський рух в Укра¨нi: тенденцi¨ розвитку / Вайнола Р.Х., Капська А.Й., Комарова Н.М. К.: Академпрес, 1999. 112с.

3.Iвченко Н.М. Участь молодi у волонтерськiй дiяльностi як соцiальнопедагогiчна проблема (iнтерпретацiйний аспект) // Соцiальна робота в Укра¨нi: теорiя i практика. 2003. •1. С.23 28.

4.Iнформацiйний довiдник Мережа центрiв соцiальних служб для сiм'¨, дiтей та молодi . К.: Держсоцслужба, 2005. 140с.

5.Калашнiков Ю.В. Основнi напрями роботи, навички та умiння волонтера програми Зменшення шкоди серед осiб, якi вживають наркотики iн'¹кцiйним шляхом . К.: ДЦССМ, 2002. 74с.

6.Маккорлi С., Лiнг Р. Управлiння дiяльнiстю волонтерiв: Як залучити громадськiсть до вирiшення проблем суспiльства. Пер. з англ. К.: Гурт, 1998. 286с.

7.Пiдготовка волонтерiв до соцiально¨ роботи: Навчально-методичний посiбник / За ред. А.Й. Капсько¨. К.: Держсоцслужба, 2005. 152с.

8.Пiдготовка волонтерiв до роботи у службi Телефон довiри . К.: ДЦССМ, 2003. 116с.

9.Пiдготовка волонтерiв та ¨х роль у реалiзацi¨ соцiальних проектiв / За заг. ред. I.Зв¹р¹во¨, Г.Лактiоново¨. К.: Наук. свiт, 2001. 49с.

10.Технологiзацiя волонтерсько¨ роботи в сучасних умовах / За ред. А.Й. Капсько¨. К.: ДЦССМ, 2001. 140с.

 

4. Психологiчний клiмат i ставлення до дiтей в сiм'¨

 

Психологiчний клiмат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Характер стосункiв батькiв:

 

 

 

 

мiж собою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

äî äiòåé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

до цi¹¨ дитини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Утримання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

харчування, одяг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фiзичне покарання дiтей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

побиття, як часто

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iншi види покарань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сексуальне насильство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Соцiальний статус дитини

 

 

 

 

ùî âiäâiäó¹

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

школу, дит. садок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

óñïiøíiñòü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

÷è ñòî¨òü íà îáëiêó â ìiëiöi¨

 

 

 

 

 

 

 

з якого вiку, чому

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

бродяжництво, втеча з дому

 

 

 

 

 

як часто, коли востанн¹

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

як часто хворi¹

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатковi вiдомостi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Оцiнка стрес-факторiв у сiм'¨

 

 

 

(пiдкреслити або вписати додатково)

 

 

 

Ñîöiàëüíi

з боку батькiв

з боку дитини

 

? безробiття

? психiчнi захворюв.

? психiчнi захворюв.

? поганi житловi умови

обох чи одного з батькiв

? iíâàëiäíiñòü

? неповна сiм'я

? алкоголiзм обох чи

? вроджене

 

? багатодiтна

одного з батькiв

захворювання

? асоцiальна поведiнка

? наркоманiя обох чи

? хронiчне захворювання

÷ëåíiâ ñiì'¨

одного з батькiв

? педагогiчнi проблеми

? релiгiйнi особливостi

? проблеми шлюбу

? девiантна поведiнка

?соцiальна iзоляцiя ? складностi у вихованнi

?вiдсутнiсть любовi до дитини

План дiй вiдносно дитини

1.

2.

3.

42

55

де i ким працю¹

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фiзичне здоров'я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

психiчне здоров'я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

перебува¹ на облiку в диспансерi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

вживання алкоголю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

як часто?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

наркотикiв

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

як часто?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

притягування до кримiнально¨ вiдповiдальностi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

çà ùî?

 

 

позбавлення батькiвських прав

 

 

 

так, нi, ¹ необхiднiсть

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iíøi äiòè:

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

стать, вiк, родиннi зв'язки, де знаходиться

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

стать, вiк, родиннi зв'язки, де знаходиться

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

стать, вiк, родиннi зв'язки, де знаходиться

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iншi члени сiм'¨:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

хто, вiк, здоров'я, особливостi поведiнки

2. Житловi умови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

квартира, приватний будинок, взятий в оренду тощо

ñêiëüêè îñiá â îäíié êiìíàòi

 

 

 

 

 

 

 

 

дитина мешка¹

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

разом, окрема кiмната

санiтарний стан житла

 

 

 

 

 

вживання алкоголю

 

 

як часто?

наркотикiв

 

 

як часто?

притягування до кримiнально¨ вiдповiдальностi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

çà ùî?

 

 

позбавлення батькiвських прав

так, нi, ¹ необхiднiсть

Ìàòè:

 

 

 

 

 

 

 

прiзвище, iм'я, по батьковi, рiдна, нерiдна

âiê

сiмейний стан

îñâiòà

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Матерiальнi умови

приблизний сiмейний бюджет додаткова соцiальна допомога

чи отримують матерiальну допомогу на цю дитину, на якiй пiдставi

54

Роздiл II. Плани семiнарських i практичних занять

Семiнарське заняття • 1 Теоретичнi засади соцiально¨ роботи

I.Питання для фронтально¨ бесiди

1.Соцiальна робота як вид професiйно¨ дiяльностi.

2.Науковi пiдходи до визначення змiсту соцiально¨ роботи.

II.Питання для поглибленого опрацювання й обговорення

1.Об'¹кти i суб'¹кти соцiально¨ роботи.

2.Функцi¨, структура, рiвнi соцiально¨ роботи.

3.Методи соцiально¨ роботи.

4.Форми соцiально¨ роботи.

III.Питання для домашнього письмового опрацювання

1.Заповнiть таблицю. Мотивуйте класифiкацiю.

Таблиця 1. Групи об'¹ктiв i суб'¹ктiв соцiально¨ роботи

Об'¹кти соцiально¨ роботи

Суб'¹кти соцiально¨ роботи

2.Виявiть ядро кожного з принципiв соцiально¨ роботи. Обгрунтуйте свою думку.

3.Пiдготуйте анотацiю статтi (Хеер А. Визначення соцiально¨ роботи 21-го столiття // Практична психологiя та соцiальна робота. 2005. •9. С.63 68).

4.З перелiчених нижче посiбникiв випишiть назви роздiлiв чи тем, що розкривають питання теоретичних засад соцiально¨ роботи:

а) Архипова С.П., Майборода Г.Я. Соцiальна педагогiка. Навч.- метод. посiбник. Черкаси-Ужгород: Мистецька лiнiя, 2002.268с.

б) Лукашевич М.П., Мигович I.I., Пiнчук I.М. Соцiальна робота в Укра¨нi: теоретико-методичнi засади. Навч. посiбник. К.: МАУП, 2001. 124с.

43

в) Соцiальна педагогiка / За ред. А.Й. Капсько¨. К.: Центр навч. л-ри, 2003. 256с.

г) Соцiальна робота: технологiчний аспект: Навч. посiбник / За ред. А.Й. Капсько¨. К.: Центр навч. л-ри, 2004. 352с.

IV. Тематика рефератiв

1. Вплив знання принципiв соцiально¨ дiяльностi на характер роботи спецiалiста.

2. Обумовлення в соцiально-полiтичних принципах соцiально¨ роботи залежностi змiсту дiяльностi вiд соцiально¨ полiтики держави.

3. Сприяння самореалiзацi¨ дiтей та молодi як один з провiдних психолого-педагогiчних принципiв соцiально-педагогiчно¨ дiяльностi.

V. Питання для самоконтролю

1. Хто виступа¹ об'¹ктами соцiально¨ роботи?

2. Кого ми вiдносимо до суб'¹ктiв соцiально¨ роботи?

3. Перелiчiть основнi функцi¨ соцiально¨ роботи.

4. Проаналiзуйте вiдомi вам методи соцiально¨ роботи.

5. В яких основних формах реалiзу¹ться соцiальна робота в Укра- ¨нi?

Лiтература

1.Архипова С.П., Майборода Г.Я. Соцiальна педагогiка. Навч.-метод. посiбник. Черкаси-Ужгород: Мистецька лiнiя, 2002. 268с.

2.Лукашевич М.П., Мигович I.I., Пiнчук I.М. Соцiальна робота в Укра¨нi: теоретико-методичнi засади. Навч. посiбник. К.: МАУП, 2001. 124с.

3.Соцiальна педагогiка / За ред. А.Й. Капсько¨. К.: Центр навч. ë-ðè, 2003. 256ñ.

4.Соцiальна робота: технологiчний аспект: Навч. посiбник / За ред. А.Й. Капсько¨. К.: Центр навч. ë-ðè, 2004. 352ñ. Ñ.18 60.

5.Хеер А. Визначення соцiально¨ роботи 21-го столiття // Практична психологiя та соцiальна робота. 2005. •9. С.63 68.

6.Педагогiчна i виховна робота в притулку для неповнолiтнiх м. Iвано-Франкiвська.

III.Питання для домашнього письмового опрацювання

1.Зi словникiв випишiть значення таких термiнiв: бездогляднiсть, деменцiя, дефiцит спiлкування, дiти аномальнi, притулок, опiка соцiальна.

2.Пригадайте сво¨ враження вiд першого знайомства з дiтьми, що перебувають у притулку. Якi з них виявилися помилковими? Чому?

3.Опишiть, з якими труднощами вам довелося зустрiтися пiд час проходження соцiально-педагогiчно¨ практики в притулку. Чи намагалися ви ¨х подолати i як саме? Мотивуйте вiдповiдь.

4.Ознайомтеся зi зразком соцiально¨ карти дитини, що знаходиться у притулку. Доповнiть перелiк можливих стрес-факторiв у сiм'¨.

5.Розробiть перелiк запитань для опитування 12-рiчного хло- пчика на предмет виявлення скарг i хвороб при зарахуваннi в притулок.

Соцiальна карта дитини, 1 що знаходиться у притулку

Прiзвище, iм'я, по-батьковi

 

Дата народження

 

Телефон

 

Дата прийому до притулку

 

Хто направив

 

Останн¹ мiсцеперебування

сiм'я, лiкарня, iнтернат та iнше

 

Причина i обставини, що привели у притулок

1. Вiдомостi про сiм'ю дитини

Батько:

 

сiмейний стан

 

îñâiòà

 

де i ким працю¹

 

фiзичне здоров'я

 

психiчне здоров'я

перебува¹ на облiку в диспансерi

 

1Джерело: Притулки для неповнолiтнiх: статус та особливостi роботи / Матерiали на допомогу працiвникам притулкiв для неповнолiтнiх. К.: НВФ "Студцентр", 1998.152с.

44

53

2.Якими консультацiйними та мiжособистiсними навичками повинен володiти соцiальний педагог, що консульту¹ сiм'¨ з прийомними дiтьми?

3.У чому поляга¹ призначення консультування в соцiальнiй роботi?

4.Якi етапи консультацiйного процесу сiм'¨ з прийомними дiтьми, на Ваш погляд, ¹ найскладнiшими? Обгрунтуйте свою думку.

5.Вiд чого, на Вашу думку, залежить вибiр стратегi¨ i прийомiв впливу?

Лiтература

1.Консультування сiм'¨: методичнi поради для консультування батькiв. Ч.2 / За ред. В.Г. Постового. К.: ДЦССМ, 2003. 303с.

2.Прийомна сiм'я: методика створення i соцiального супроводу: Науковометодичний посiбник / Г.М. Бевз, В.О. Кузьмiнський, О.I. Нескуча¹ва та iн. К.: Центр стратегiчно¨ пiдтримки, 2003. 92с.

3.Теорi¨ i методи соцiально¨ роботи / За ред. Т.В.Семигiно¨, I.I.Миговича.К.: Академвидав, 2005. 328с.

4.Яскал Л. Виховання в прийомнiй сiм'¨ як чинник соцiалiзацi¨ дiтей-iнва- лiдiв // Соцiальна полiтика i соцiальна робота. 2000. •3-4. С.36 49.

Семiнарське заняття • 6

Педагогiчнi аспекти соцiально¨ роботи в притулках

I.Питання для фронтально¨ бесiди

1.Дайте характеристику дитячо¨ бездоглядностi.

2.Якi сiм'¨ належать до функцiонально неспроможних, малозабезпечених, багатодiтних?

3.Розкрийте суть таких явищ, як бродяжництво, жебракування.

II.Питання для поглибленого опрацювання й обговорення

1.Аналiз документiв щодо дiяльностi притулкiв як спецiалiзованих закладiв для неповнолiтнiх.

2.Психологiчна дiагностика жорстокого поводження з дiтьми.

3.Прийняття й вибуття неповнолiтнiх з притулку.

4.Органiзацiя житт¹дiяльностi в притулку.

5.Соцiально-психологiчна реабiлiтацiя дiтей у притулку.

Семiнарське заняття • 2

Технологiзацiя соцiально¨ роботи як умова ¨¨ оптимiзацi¨

I.Питання для фронтально¨ бесiди

1.Сутнiсть технологiй соцiально¨ роботи.

2.Специфiка технологiзацi¨.

3.Класифiкацi¨ технологiй соцiально¨ роботи.

II. Питання для поглибленого опрацювання й обговорення

1. Види технологiй за класифiкацiйними ознаками: а) залежно вiд рiвня суспiльних вiдносин;

б) за ступенем практичного втiлення в органiзацiйний процес;

в) за мiсцем експериментально¨ перевiрки та апробацi¨;

г) залежно вiд сфери докладання зусиль соцiальних працiвникiв;

д) за масштабнiстю соцiальних операцiй.

2.Психологiчна та соцiально-педагогiчна дiагностика в соцiальнiй роботi.

3.Оцiнка ефективностi соцiально¨ роботи як складова наукового супроводу.

III.Питання для домашнього письмового опрацювання

1.Скласти перелiк факторiв, що характеризують специфiку су- часних технологiй соцiально¨ роботи.

2.Пiдготувати поширений план статтi Технологi¨ соцiально¨ роботи: сутнiсть, специфiка, класифiкацi¨ з пiдручника Соцiальна робота технологiчний аспект /За ред. А.Й. Капсько¨.К.: Центр навч. ë-ðè, 2004. Ñ.61 70.

3.Скласти бiблiографiю до теми Технологiзацiя соцiально¨ роботи як умова ¨¨ оптимiзацi¨ .

IV. Тематика рефератiв

1. Завдання соцiально-психолого-педагогiчно¨ дiагностики.

2. Методи соцiально¨ дiагностики.

3. Технологiя соцiального дослiдження.

V. Письмова робота за пiдсумками вивчених тем 1-4.

52

45

Питання для письмового контролю

1.Об'¹кти соцiально¨ роботи.

2.Суб'¹кти соцiально¨ роботи.

3.Функцi¨ соцiально¨ роботи.

4.Структура соцiально¨ роботи.

5.Рiвнi соцiально¨ роботи.

6.Принципи соцiально¨ роботи.

7.Форми соцiально¨ роботи.

8.Методи соцiально¨ роботи.

9.Сутнiсть та специфiка технологiй соцiально¨ роботи.

10.Класифiкацi¨ технологiй соцiально¨ роботи.

Лiтература

1.Корнi¹нко I.О., Приведа Л.М., Худа С.М. Анотований каталог психодiагностичних методик (на допомогу шкiльним практичним психологам) // Практична психологiя та соцiальна робота. 2004. •7. С.22 26.

2.Панiна Н.В. Технологiя соцiологiчного дослiдження. К.: Наукова думка, 1996.

3.Понятiйно-термiнологiчний словник з соцiально¨ роботи / Заг. ред. I.В. Козубовсько¨, I.I. Миговича. Ужгород: Мистецька лiнiя, 2001. 152с.

4.Соцiальна робота: технологiчний аспект: Навч. посiбник / За ред. А.Й. Капсько¨. К.: Центр навч. ë-ðè, 2004. 352ñ. Ñ.61 91.

5.Шакурова М.В. Методика и технология работы социального педагога: Учеб. пособ. для студ. высш. пед. учеб. заведений. М.: Академия, 2002.

Семiнарське заняття • 3 Психолого-педагогiчна допомога молодiй сiм'¨

I. Питання для фронтально¨ бесiди

1. Дайте визначення: а) сiм'¨;

б) молодо¨ сiм'¨.

2.Назвiть основнi сфери житт¹дiяльностi сiм'¨.

3.Якi групи вза¹мин видiляють за глибиною i мiцнiстю зв'язку мiж членами сiм'¨?

II.Питання для поглибленого опрацювання й обговорення

1.Законодавча база функцiонування сiмей з прийомними дiтьми.

2.Особливостi роботи соцiального педагога з сiм'¹ю, в якiй виховуються прийомнi дiти.

3.Враховування в консультуваннi особливостей розвитку сiм'¨.

4.Каунселiнг як один з провiдних видiв дiяльностi соцiального педагога.

5.Методи i форми консультування сiм'¨ з прийомними дiтьми

III.Питання для домашнього письмового опрацювання

1.Зi словникiв випишiть значення термiнiв: прийомна сiм'я, фостерна сiм'я, консультування, культура спiлкування, регламентування, нормування, iнструктування, каунселiнг.

2.Складiть перелiк базових консультацiйних (I пiдгрупa) та мiжособистiсних (II пiдгрупa) навичок i вмiнь соцiального педа- гога-консультанта сiм'¨ з прийомними дiтьми.

IV. Практична робота в мiкрогрупах

1. Проаналiзуйте вид конфлiкту за обсягом (внутрiшньо-особис- тiснi, мiжособовi, мiж особистiстю i групою, мiжгруповi), джерелом виникнення, тривалiстю, напругою тощо.

2. Проаналiзуйте ситуацi¨, що мали мiсце в сiм'ях з прийомними дiтьми, за стадiями розвитку конфлiкту (попередня, зародження, дозрiвання, усвiдомлення, вибух, розширення). При можливостi виявiть позитивнi й негативнi функцi¨ конфлiкту.

V. Тематика рефератiв

1. Методи вирiшення конфлiктних ситуацiй у сiм'ях, де виховуються прийомнi дiти, за допомогою соцiального консультування.

2. Психологiчне та соцiальне консультування: спiльнi й вiдмiннi риси.

3. Основнi складовi консультування сiм'¨ з прийомними дiтьми.

4. Прийоми консультативного впливу на батькiв, що виховують прийомну дитину.

VI. Питання для самоконтролю

1. З якими труднощами найчастiше стикаються батьки, котрi виховують прийомних дiтей?

46

51

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]