Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gidens_Sotsiologiya3

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.86 Mб
Скачать

668

ГЛОСАРІЙ ОСНОВНИХ ПОНЯТЬ

нерівностей між групами в суспільст­ ві, що виражаються в їхньому доступі до матеріальних або символічних ви­ нагород. Хоча деякі форми страти­ фікації існують у всіх суспільствах, значні відмінності у рівні багатства і влади виникають лише з розвитком систем державності. Найхарактерні­ шою формою стратифікації в сучасних суспільствах є поділ на класи.

СОЦІАЛЬНА СТРУКТУРА (Social struc­ ture). Схеми взаємодії різних осіб або груп. Суспільне життя не відбувається хаотично. Наша діяльність здебільшо­ го структурована: вона організована в регулярний і систематичний спосіб. Хоча таке порівняння може бути оман­ ливим, соціальну структуру суспіль­ ства зручно уявляти як фундамент, що підпирає будівлю і не дає їй розвали­ тися.

СОЦІАЛЬНІ ГРУПИ (Social groups). Угруповання осіб, котрі систематично взаємодіють одне з одним. Групи мо­ жуть коливатися від дуже дрібних об'єднань до великомасштабних орга­ нізацій або суспільств. Незалежно від розмірів групи, її характерною рисою є усвідомлення її членами спільної ідентичності. Більша частина нашого життя минає у груповому контакті; в сучасних суспільствах більшість лю­ дей належить до багатьох груп різних видів.

СОЦІОЛОГІЯ (Sociology). Дослідження людських груп або суспільств, з особ­ ливим наголосом на аналізі індустріа­ лізованого світу. Соціологія — це одна з груп суспільних наук, до якої також належать антропологія, економічна теорія, політологія та гуманітарна географія. Поділ між цими різними суспільними науками нечіткий, і для всіх них характерний певний діапазон спільних інтересів, концепцій і мето­ дів.

СОЦІОЛОГІЯ ТІЛА (Sociology of the bo­ dy). Дослідження суспільного впливу на нашу фізичну будову.

СПОРІДНЕНІСТЬ (Kinship). Зв'язки, що об'єднують осіб через кревну спорідне­ ність, шлюб або усиновлення. Родинні зв'язки, за визначенням, зводяться до шлюбу та сім'ї, проте поширюються значно далі від цих інститутів. Тоді як у більшості сучасних суспільств

родинні зв'язки передбачають небага­ то соціальних зобов'язань, які б виходили за межі власне родини, у ба­ гатьох інших культурах вони мають виняткове значення для більшості ас­ пектів суспільного життя.

СТАТУС (Status). Суспільна пошана або престиж певної групи в очах інших членів суспільства. Статусні групи пе­ реважно дотримуються визначеного стилю життя — шаблонів поведінки членів групи. Статусна привілейова­ ність може бути позитивною або негативною. Статусні групи «парій» зазнають презирливого ставлення до себе з боку більшості населення або вважаються вигнанцями.

СТАТЬ (Sex). Анатомічні відмінності, що розмежовують чоловіків та жінок. Со­ ціологи часто протиставляють стать і тендер. Стать стосується фізичних ха­ рактеристик тіла; тендер означає соці­ ально засвоєні норми поведінки. Ста­ тевий та тендерний поділ не збігають­ ся. Наприклад, трансвестит — це чо­ ловік, який іноді стає жінкою.

СУСПІЛЬНИЙ РУХ (Social movement). Велике об'єднання людей, згуртова­ них у своєму прагненні здійснити або заблокувати процес соціальних змін. Суспільні рухи переважно існують у відносинах конфлікту з тими організа­ ціями, чиїх цілей та світогляду вони не поділяють. Водночас рухи, які ви­ грали боротьбу за владу, набувши інституціоналізації, можуть перетворю­ ватися на організації.

СУСПІЛЬСТВО (Society). Поняття су­ спільства є одним із найважливіших з усіх соціологічних понять. Суспільст­ вом є група людей, яка проживає на пев­ ній території, підпорядковується од­ ній системі політичної влади, і свідома своєї чіткої ідентичності серед інших навколишніх груп. Деякі суспільства, наприклад мисливців та збирачів, є дуже малими і налічують на більше кількох десятків людей. Інші є дуже великими і складаються з багатьох мільйонів людей — наприклад, сучас­ не китайське суспільство включає в себе понад мільярд осіб.

ТЕОРЕТИЧНИЙ ПІДХІД (Theoretical ap­ proach). Погляди на суспільне життя, що беруть початок від певної теоре­ тичної традиції. До деяких найголов-

ГЛОСАРІЙ ОСНОВНИХ ПОНЯТЬ

669

ніших теоретичних традицій у соціо­ логії належать функціоналізм, струк­ туралізм, символічний інтеракціонізм та марксизм. Теоретичні підходи за­ безпечують загальні «перспективи», у рамках яких працюють соціологи, а також впливають на сфери їх дослід­ жень та на способи, в які визначають­ ся та розв'язуються проблеми досліджен­ ня.

ТЕОРІЯ (Theory). Спроба визначити за­ гальні властивості, що пояснюють регулярну повторюваність подій. Роз­ будова теорій формує істотний елемент усієї соціологічної роботи. Хоча теорії зазвичай пов'язуються з ширшими теоретичними підходами, вони також зазнають значного впливу з боку ре­ зультатів досліджень, здійснюваних у їхньому контексті.

УПЕРЕДЖЕННЯ (Prejudice). Необ'єк­ тивні уявлення про особу або групу, уявлення, що важко піддаються змі­ нам навіть на тлі нової інформації. Упередженість може бути позитивною або неґативною.

УРБАНІЗМ (Urbanism). Термін, вжитий Луїсом Віртом (Louis Wirth) для по­ значення специфічних характеристик соціального життя міста, таких як його знеособленість.

УРЯД (Government). Ми можемо говори­ ти про «врядування» як процес ре­ алізації політики та рішень службов­ цями в структурі політичного апарату

або про «уряд» як чиновництво, відпо­ відальне за ухвалення важливих по­ літичних рішень. Тоді як у минулому практично всі уряди очолювалися мо­ нархами або імператорами, у більшос­ ті сучасних суспільств уряд очолюють чиновники, котрі не успадковують своїх керівних посад, а обираються або призначаються на основі їхнього досві­ ду та їхньої кваліфікації.

ФОРМАЛЬНІ ВІДНОСИНИ (Formal rela­ tions). Стосунки, що існують у групах та організаціях, заснованих згідно з нормами і правилами «офіційної» си­ стеми влади.

ЦІННОСТІ (Values). Уявлення окремих людей або груп людей про те, що є ба­ жаним, належним, добрим або пога­ ним. Розбіжність цінностей репрезен­ тує головні аспекти відмінностей в людській культурі. Те, що особи ціну­ ють, формується під впливом специ­ фічної культури, в якій вони існують.

ШЛЮБ (Marriage). Суспільно схвалені сексуальні стосунки між двома осо­ бами. Шлюб майже завжди об'єднує двох осіб протилежної статі, проте в деяких культурах допускаються види гомосексуального шлюбу. Шлюб за­ звичай формує основу прокреаційної сім'ї, — очікується, що одружена пара народжуватиме і виховуватиме дітей. У багатьох суспільствах дозволяється полігамія, за якої особа може одночас­ но мати кілька подружніх партнерів.

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

АБСОЛЮТНА БІДНІСТЬ (Absolute po­ verty). Бідність, визначена в показни­ ках мінімальних вимог, необхідних для підтримання життя.

АГРАРНІ СУСПІЛЬСТВА (Agrarian soci­ eties). Суспільства, в яких засоби життя створюються в сільськогоспо­ дарському виробництві (вирощуванні врожаю).

АЛЬТЕРНАТИВНИЙ РУХ (Alternative movement). Рух, спрямований на змі­ ну поведінки або свідомості особи.

АНІМІЗМ (Animism). Віра в те, що події у світі відбуваються завдяки діяльнос­ ті духів.

АНКЕТИ З ВІДКРИТИМИ ЗАПИТАН­ НЯМИ (Open-ended questionnaire). Ан­ кети, що використовуються в опи­ туваннях і надають можливість рес­ пондентам давати, за їхнім бажанням, стислі або повні відповіді.

АНОМІЯ (Anomie). Поняття, що вперше було широко використане в соціології Дюркгаимом, означає ситуацію, за якої суспільні норми втрачають вплив на поведінку індивіда,

АНОРЕКСІЯ (Anorexia). Так звана «хво­ роба струнких», за якої особи добро­ вільно відмовляються від їжі.

АНТРОПОЛОГІЯ (Anthropology). Суспіль­ на наука, тісно пов'язана з соціоло­ гією, що зосереджується на дослі­ дженні традиційних культур та на ево­ люції людських істот.

АПАРТЕЇД (Apartheid). Система расової сегрегації, запроваджена в Південній Африці, переважно скасована нині.

АСИМІЛЯЦІЯ (Assimilation). Сприйнят­ тя групи меншини більшістю населен­ ня, за якого група переймає цінності й норми панівної культури.

АФЕКТИВНИЙ ІНДИВІДУАЛІЗМ (Af­ fective individualism). Віра в роман­

тичні атрибути як основу для укладен­ ня шлюбних стосунків.

БАГАТСТВО (Wealth). Грошові або мате­ ріальні цінності, що належать окремій особі або групі.

БАНДА (Gang). Неформальна група осіб, що регулярно збираються для спільної діяльності, яка може виходити за рамки закону.

БЕСІДА (Conversation). Вербальна кому­ нікація між двома або більше особами.

БІОГРАФІЧНИЙ МЕТОД (Life histories). Дослідження життєвого шляху осіб, яке часто ґрунтується на свідченнях самої особи та на документах, наприклад, листах.

БУЛІМІЯ (Bulimia). Хаотичний процес харчування, за якого особи надмірно їдять, але як слід не перетравлюють їжу. Наприклад, булімічна особа може споживати їжу, а потім зумисне ви­ кликати в себе блювоту до перетрав­ лення їжі.

БУНТ (Riot). Вибух незаконного прояву насильства, спрямований проти осіб, проти власності або проти того й того разом.

ВВІЧЛИВА НЕУВАЖНІСТЬ (Civil inat­ tention). Процес перебування в одному й тому самому фізичному оточенні осіб, що демонструють обізнаність про присутність інших, і при цьому не виявляють ні агресивності, ні надмір­ ної люб'язності.

ВДОСКОНАЛЕНИЙ КОД (Elaborated code). Форма мовлення, що передбачає свідоме та конструктивне використання слів для вираження точного значення.

ВЕЛИКЕ МІСТО (Conurbation). Злиття містечок або великих міст у цілісне міське середовище.

ВЕРТИКАЛЬНА МОБІЛЬНІСТЬ (Verti­ cal mobility). Пересування вгору або

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

вниз в ієрархії позицій у системі соці­ альної стратифікації.

ВИБІРКА (Sample). Виокремлення з-по­ між більшості населення певної част­ ки осіб або життєвих випадків, що до­ сліджуються як характерні для цього населення загалом.

ВИБОРЧА ПОВЕДІНКА (Voting beha­ viour). Усталені моделі голосування в політичних виборах.

ВИВЧЕННЯ ДОКУМЕНТІВ (Documenta­ ry research). Дослідження, що ґрунту­ ються на даних, узятих із досліджень документів, наприклад, архівів або офіційних статистичних даних.

ВИГУКИ-РЕАКЦІЇ (Response cries). Ми­ мовільні, як на перший погляд, вигуки осіб, яких захопили зненацька, які знічев'я випустили щось із рук або які виражають у такий спосіб втіху.

ВИДИМІСТЬ (Simulacrum). Поняття, вжите французьким автором Жаном Бодріяром. Видимість — це копія предмета, оригіналу якого не існує. Наприклад, «фіктивний» тюдорівський палац» не має нічого спільного зі справжнім палацом Тюдорів.

ВИПАДКОВА ВИБІРКА (Random samp­ ling). Метод соціологічного досліджен­ ня, мета якого — довести, вибираючи осіб навмання, що досліджувана група осіб є репрезентативною для більшості населення.

ВИЩА ОСВІТА (Higher education). Осві­ та, вища від шкільного рівня, яка здо­ бувається в коледжах та універси­ тетах.

ВИЩИЙ КЛАС (Upper class). Суспільний клас, що переважно складається із за­ можних членів суспільства, особливо тих, хто успадкував багатство, влас­ ний бізнес або володіє великими паке­ тами акцій.

ВІДНОСНА ЗНЕДОЛЕНІСТЬ (Relative deprivation). Відчуття знедоленості відносно групи, з якою особа порівнює себе.

ВІДНОСНА БІДНІСТЬ (Relative poverty). Бідність, визначена порівнянням з життєвими стандартами більшості осіб у будь-якому суспільстві.

ВІДСУТНІЙ БАТЬКО (Absent father). Батько, який внаслідок розлучення

671

або з інших причин не підтримує або майже не підтримує зв'язку з дітьми.

ВІЙСЬКОВА ВЛАДА (Military power). Влада завдяки контролю за збройними силами та озброєнням.

ВТОРИННА ДЕВІАНТНІСТЬ (Secondary deviance). Ідея, що пов'язується з іме­ нем американського кримінолога Едвіна Лемерта (Edwin Lemert). Первин­ на девіантність позначає початковий акт, що суперечить нормі або закону — наприклад, крадіжку якоїсь речі з крамниці. Вторинна девіантність має місце там, де чіпляють ярлик на особу, яка здійснила цей вчинок; так, особа, що вчинила крадіжку в крамниці, одержує ярлик «крамничного крадія» («shoplifter»).

ГЕНДЕРНА СОЦІАЛІЗАЦІЯ (Gender so­ cialization). Набуття індивідами різ­ них гендерних характеристик у проце­ сі соціалізації.

ГЕОЦЕНТРИЧНІ ТРАНСНАЦІОНАЛИ (Geocentric transnationale). Трансна­ ціональні компанії, адміністративна структура яких є глобальною, а не ке­ рованою з якоїсь конкретної країни.

ГЕТЕРОСЕКСУАЛЬНІСТЬ (Heterosexuality). Орієнтація в своїй сексуальній активності або своїх почуттях на людей протилежної статі.

ГІПЕРРЕАЛЬНІСТЬ (Hyperreality). Ідея, пов'язана з іменем французького автора Жана Бодріяра. Як стверджує Бодріяр, унаслідок поширення електронних засобів комунікації вже не існує окре­ мої «реальності», до якої належать те­ лепрограми та інші культурні блага. Натомість те, що ми вважаємо «реаль­ ністю», само структуроване такою ко­ мунікацією. Наприклад, речі, про які говориться у випуску новин, є не про­ сто послідовним викладом подій, — ці новини фактично самі визначають і конструюють сутність цих подій.

ГІПОТЕЗА (Hypothesis). Ідея або здогад щодо певного стану речей, висунуті як основа для емпіричного випробування.

ГЛОБАЛЬНЕ МІСТО (Global city). Місто, подібне до Лондона, Нью-Йорка або Токіо, що перетворилося на центр, який організує нову глобальну еконо­ міку.

ГЛОБАЛЬНЕ МІСТЕЧКО (Global village). Поняття, що пов'язується з ім'ям ка-

672

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

надського письменника Маршала МакЛугана (Marshall McLuhan). За пе­ реконанням МакЛугана, світ перетво­ рюється на подобу невеликої громади людей, передусім завдяки поширенню електронних засобів комунікації. На­ приклад, люди в різних частинах світу стежать за одними й тими самими по­ діями, про які йдеться у випусках те­ левізійних новин.

ГЛОБАЛЬНІ КОРПОРАЦІЇ (Global corpo­ rations). Комерційні фірми, що функ­ ціонують у світовому масштабі.

ГНУЧКЕ ВИРОБНИЦТВО (Flexible pro­ duction). Система промислового вироб­ ництва, в якій у виробничі процеси можна будь-коли легко внести зміни. На думку багатьох, гнучке виробниц­ тво витісняє більш жорсткі виробничі системи, що панували в епоху тей­ лоризму й фордизму.

ГОДИННИКОВИЙ ЧАС (Clock time). Час, вимірюваний годинником, тобто оці­ нюваний у годинах, хвилинах або се­ кундах. До винаходу годинника підра­ хунок часу ґрунтувався на природних явищах, таких як схід і захід сонця.

ГОМОСЕКСУАЛЬНІСТЬ (Homosexuali­ ty). Орієнтація сексуальної активності або почуттів на осіб тієї самої статі.

ГОМОСЕКСУАЛЬНІ СІМ'Ї (Gay-parent families). Сім'ї, в яких діти вихову­ ються двома партнерами-лесбіянками або двома чоловіками-гомосексуаліс- тами, що проживають разом.

ГРОМАДСЬКА ДУМКА (Public opinion). Погляди на злободенні події, яких до­ тримуються члени громади.

ГРОМАДСЬКА СФЕРА (Public sphere). Ідея, пов'язана з іменем німецького соціолога Юрґена Габермаса (Jürgen Habermas). Громадська сфера означає арену громадських дискусій і дебатів, що точаться в сучасних суспільствах.

ГРОМАДЯНИН (Citizen). Член політич­ ної громади, котрий має права та обо­ в'язки, пов'язані з цим членством.

ГРОМАДЯНСЬКА РЕЛІГІЯ (Civil reli­ gion). Форми ритуалу та вірувань, подібні до тих, що існують у релігії, але такі, що стосуються світської ді­ яльності — такі, як політичні демон­ страції або церемонії.

ГРУПИ ПАРІЇВ (Pariah groups). Групи,

що терплять від свого негативного ста­ тусу або дискримінації — інакше ка­ жучи, групи, на які інші члени су­ спільства дивляться «згори вниз». Тривалий час в історії Європи групою паріїв були євреї.

ГРУПОВА ЗАМКНЕНІСТЬ (Group closu­ re). Засоби визначення групою чітких кордонів для себе самої, а, отже, відме­ жування себе від інших груп.

ДЕВІАНТНА СУБКУЛЬТУРА (Deviant subculture). Субкультура, члени якої дотримуються цінностей, що істотно відрізняються від цінностей більшості членів суспільства.

ДЕНОМІНАЦІЯ (Denomination). Релігій­ на секта, що втратила свій самооновлюваний динамізм і перетворилася на формальну організацію, якій підпо­ рядковується значна кількість людей.

ДЕРЖАВНА СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДО­ РОВ'Я (Public health care). Медичні послуги, доступні усім членам суспіль­ ства, що фінансуються з державних коштів.

ДИСФУНКЦІЇ (Dysfunctions). Соціальні впливи, що, як правило, виявляються руйнівними або дезінтеґративними.

ДИФЕРЕНЦІЙНА АСОЦІАЦІЯ (Diffe­ rential association). Інтерпретація ево­ люції злочинної поведінки, запропоно­ вана Едвіном Г. Сазерлендом (Edwin G.Sutherland). Згідно його тлумачен­ ня, кримінальна поведінка засвоюєть­ ся через асоціювання з іншими осо­ бами, котрі регулярно здійснюють зло­ чини.

ДІЯЛЬНІСТЬ НАТОВПУ (Crowd activi­ ty). Дії, що їх виконують окремі особи, скупчені разом у юрбі.

ДОБРОЧИННА ПРАЦЯ (Voluntary work). Праця, яку виконують без оплати і без економічних стимулів — наприклад, неоплачувана доброчинна діяльність.

ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО (Domestic violence). Насильницькі дії одного члена сім'ї проти іншого. Більшість серйозних актів насильства в сім'ї здійснюється чоловіками щодо жінок.

ДОМАШНЯ РОБОТА (ПРАЦЯ) (House­ work — domestic labour). Неоплачува­ на праця, що переважно виконується вдома жінками, пов'язана з виконай-

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

ням щоденних домашніх обов'язків, таких як приготування їжі, приби­ рання та відвідування крамниць.

ДООПЕРАТИВНИЙ ЕТАП (Pre-operatio- nal stage). Згідно з теорією Піаже (Pia­ get), стадія коґнітивного розвитку, яку дитина пройшла, щоб оволодіти головними моделями логічного мис­ лення.

ДОХОД (Income). Гроші, які переважно одержують на основі заробітної платні, службової платні або інвестицій.

ДРАМАТУРГІЧНА МОДЕЛЬ (Dramatur­ gical model). Підхід до вивчення со­ ціальної взаємодії, який ґрунтується на використанні запозичених з театру метафор.

«ДРУГИЙ СВІТ» (Second world). Індуст­ ріалізовані колишні комуністичні краї­ ни Східної Європи та Радянського Союзу.

ЕВОЛЮЦІЙНІ ПИТАННЯ (Developmen­ tal questions). Питання, що їх ставлять соціологи, розглядаючи походження та еволюцію соціальних інституцій від минулого до сучасності.

ЕВОЛЮЦІЯ (Evolution). Розвиток біоло­ гічних організмів через пристосування видів до умов фізичного довкілля.

ЕГОЦЕНТРИЗМ (Egocentrism). За тео­ рією Піаже, характерний світогляд дитини протягом перших років життя. Егоцентричне мислення передбачає розуміння об'єктів і подій довкілля виключно з особистої позиції дитини.

ЕДІПІВ КОМПЛЕКС (Oedipus complex). Згідно з теорією Фройда, стадія ран­ нього психологічного розвитку лю­ дини, впродовж якої дитина пережи­ ває сильне почуття любові до матері і водночас ненависті — до батька. На думку Фройда, подолання Едіпового комплексу означає ключовий поворот у розвитку дитини як самостійної істо­ ти. Фройд запозичив термін «Едіп» із класичної історії Едіпа, котрий, згідно з міфом, одружився зі своєю матір'ю і вбив свого батька, не знаючи, хто вони такі.

ЕЙДЖИЗМ (Ageism). Дискримінація або упередженість щодо іншої особи на підставі вікових характеристик.

ЕКОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД (Ecological ap­ proach). Погляд на аналіз міського

673

життя, в якому наголошується на «природному» розподілі міських квар­ талів на райони з контрастними харак­ теристиками.

ЕКОЛОГІЯ ДОВКІЛЛЯ (Environmental ecology). Турбота про збереження ці­ лісності фізичного довкілля у світлі впливу сучасної промисловості й тех­ нології.

ЕКОЛОГІЯ МІСТА (Urban ecology). Під­ хід до дослідження міського життя, що ґрунтується на аналогії з пристосу­ ванням рослин та організмів до фі­ зичного довкілля. Згідно з екологіч­ ними теоріями, різні квартали і зони в містах формуються внаслідок природ­ них процесів пристосування міського населення у їхній конкуренції за ре­ сурси.

ЕКОНОМІЧНА ВЗАЄМОЗАЛЕЖНІСТЬ (Economic interdependence). Означає той факт, що в поділі праці індивіди, які виробляють багато або більшість благ, необхідних для підтримання їх життєдіяльності, залежать одне від одного.

ЕКОНОМІЧНА СИСТЕМА (Economic sys­ tem). Система виробництва та розподі­ лу економічних благ у суспільстві.

ЕКСПЕРИМЕНТ (Experiment). Дослід­ ницький метод, яким змінні величини можна аналізувати в контрольований і систематичний спосіб, у штучно ство­ реній дослідником ситуації або в при­ родному оточенні.

ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ (Emotional in­ telligence). Ступінь спроможності осо­ би перебувати в гармонії з власними емоціями та емоціями інших.

ЕМПІРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ (Empirical investigation). Розвідка, що ґрунтується на фактах і здійснюється в будь-якій сфері соціологічного дослідження.

ЕТИЧНІ РЕЛІГІЇ (Ethical religions). Релі­ гії, що залежать не від віри в надпри­ родні істоти, а від етичних настанов «великого вчителя» (наприклад, Буд­ ди або Конфуція).

ЕТНІЧНИЙ АНТАГОНІЗМ (Ethnic anta­ gonism). Ворожі стосунки або конф­ лікти між різними етнічними групами або громадами.

ЕТНОМЕТОДОЛОГІЯ (Ethnometodology). Дослідження процесу розуміння людь-

674

ми слів та поведінки інших людей у повсякденній суспільній взаємодії. В центрі уваги етнометодології перебу­ вають «етнометоди», якими людські істоти підтримують сенсові стосунки між собою.

ЕТНОЦЕНТРИЗМ (Ethnocentrism). Розу­ міння ідей або традицій іншої куль­ тури з погляду власної культури. Етноцентричні судження хибують на не­ здатність розпізнавати справжні якос­ ті інших культур. Індивід-етноцент- рист — особа, яка не може або не хоче розглядати інші культури з їх власних позицій.

ЕТНОЦЕНТРИЧНІ ТРАНСНАЦІОНАЛИ (Ethnocentric transnationals). Трансна­ ціональні компанії, що найчастіше ке­ руються безпосередньо із центрально­ го офісу компанії-засновника.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ (European Uni­ on). Об'єднання західноєвропейських країн, які об'єдналися з метою вироб­ лення спільних економічних, політич­ них і культурних інтересів. Зараз чле­ нами Європейського Союзу є п'ят­ надцять країн, але до нього бажають приєднатися ще інші.

ЖАНР (Genre). Поняття, що використо­ вується в дослідженнях засобів масо­ вої інформації і стосується специфіч­ ного виду мас медіа, або культурної продукції. Наприклад, у сфері телеба­ чення до різних жанрів належать «мильні опери», комедії, програми новин, спортивні програми тощо.

ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ (Life course). Різні етапи життя особи, від народження до юності, зрілого віку та смерті.

ЗАГАЛЬНА ВІЙСЬКОВА ПОВИННІСТЬ (Universal conscription). Система державної служби, до якої на період військової підготовки залучають усіх індивідів певного віку (або, точніше, всіх чоловіків певного віку).

ЗАКОН (Law). Правила поведінки, запро­ ваджені політичним керівництвом і підтримувані державною владою.

ЗАЛАШТУНКОВИЙ РЕҐІОН (Back regi­ on). Сфера, віддалена, за висловом Ервінґа Гофмана, від «переднього пла­ ну », в якій особи можуть розслабитися і поводитися в неформальний спосіб.

ЗАНЯТТЯ (ПРОФЕСІЙНЕ) (Occupation).

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

Будь-яка форма оплачуваної постійної найманої праці.

ЗАСОБИ ВИРОБНИЦТВА (Means of pro­ duction). Засоби здійснення виробниц­ тва матеріальних благ у суспільстві, до яких належать не тільки технологія, а й суспільні відносини між виробни­ ками.

ЗГУБНА ЗВИЧКА (Addiction). Процес формування потягу особи до якоїсь речовини або сталої моделі поведінки, яку важко змінити. Алкоголік є за­ лежним, і так само залежним є «трудоголік».

ЗҐВАЛТУВАННЯ (Rape). Використання або загроза використання фізичної си­ ли для примусу однієї особи вступити в статевий зв'язок з іншою.

ЗЛОЧИНИ МОЖНОВЛАДЦІВ (Crimes of the powerful). Кримінальна діяльність осіб, що перебувають при владі.

ЗЛОЧИННІСТЬ «БІЛИХ КОМІРЦІВ» (White collar crime). Кримінальна ді­ яльність осіб, що перебувають на ке­ рівних або фахових посадах.

ЗМІЩЕННЯ (Displacement). Пересуван­ ня ідей або емоцій від їхнього фак­ тичного джерела до іншого об'єкта.

ІДЕАЛЬНИЙ ТИП (Ideal type). «Чистий тип», створений наголошеннями на певних характеристиках соціального об'єкта, які не завжди існують реаль­ но. Ці характеристики є визначальни­ ми і не завжди бажаними. Прикладом є ідеальний тип бюрократичної органі­ зації, сформульований Максом Вебером.

ІННОВАЦІЙНИЙ ЦЕНТР (Innovation centre). Місто або містечко, процвітан­ ня якого базується на тому, що воно є центром технологічних інновацій та винахідництва.

ІНСТИНКТ (Instinct). Стандартна мо­ дель поведінки, що має генетич­ не походження і виявляється у всіх нормальних тварин у межах певного виду.

ІНТЕЛЕКТ (РОЗУМОВИЙ РОЗВИТОК) (Intelligence). Рівень розумової здіб­ ності, зокрема в показниках тестів IQ (коефіцієнта інтелекту).

ІНТЕРЕСИ (Interests). У політичному контексті — турботи або мотиви окре­ мих осіб або груп.

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

ІНТЕРНЕТ (Internet). Глобальна система зв'язків між комп'ютерами.

ІНТРАҐЕНЕРАЦІЙНА МОБІЛЬНІСТЬ (Intragenerational mobility). Перемі­ щення вгору або вниз по ієрархії соці­ альної стратифікації протягом індиві­ дуальної життєвої кар'єри.

ІНФОРМАЦІЙНА БІДНІСТЬ (Informa­ tion poverty). «Інформаційно бідними» є люди, котрі не мають або майже не мають доступу до інформаційної тех­ нології, наприклад, до комп'ютерів.

ІНФОРМАЦІЙНА СУПЕРМАҐІСТРАЛЬ (Information superhighway). Бачення майбутнього, в якому більшість по­ мешкань та робочих місць людей буде оснащено різноманітними видами електронної комунікації і підведено до єдиного кабеля.

ІНФОРМАЦІЙНЕ СУСПІЛЬСТВО (Infor­ mation society). Суспільство, що ґрун­ тується вже не на виробництві матері­ альних благ, а на виробництві знань. Поняття інформаційного суспільства тісно пов'язане з розвитком «інформа­ ційної технології» — комп'ютерів та систем електронної комунікації.

ІНЦЕСТ (Incest). Статеві стосунки між близькими родичами, наприклад, батьками і дочками або братами й сес­ трами. У всіх суспільствах існують ті чи інші форми заборони інцесту.

КАПІТАЛІЗМ (Capitalism). Система еко­ номічного підприємництва, що ґрун­ тується на ринковому обміні. «Капі­ тал» — це багатство або гроші, що ін­ вестуються в ринок з метою одержати прибуток. Майже всі сучасні промис­ лові суспільства за своєю орієнтацією є капіталістичними — їхні економічні системи засновані на вільному підпри­ ємництві та на економічній конкуренції.

КАПІТАЛІСТИ (Capitalists). Особи, що володіють компаніями, землею або ак­ ціями, користуючись ними для здобут­ тя економічних прибутків.

КАСТА (Caste). Форма стратифікації, у якій соціальне становище особи з мо­ менту народження фіксується і не мо­ же змінюватися. Між членами різних кастових груп практично не буває шлюбів.

КЕРУВАННЯ ВРАЖЕННЯМ (Imperession management). Ідея пов'язана з іме­ нем американського соціолога Ервінґа

675

Гофмана. Люди «керують» вражен­ нями, які інші одержали від них, або контролюють їх, вирішуючи при зна­ йомстві з іншими людьми, що при­ ховати, а що продемонструвати.

КІБЕРПРОСТІР (Cyberspace). Електронні мережі взаємодії осіб на різних ком­ п'ютерних терміналах.

КІБУЦИ (Kibbutzim). Створені в Ізраїлі громади, де виробництво здійснюється спільно, а нерівність у багатстві й до­ ходах зведено до мінімуму.

КІНЕЦЬ ІСТОРІЇ (End of history). Ідея пов'язана з іменем американського ав­ тора Френсиса Фукуями. Як стверд­ жує Фукуяма, з падінням комунізму історія прийшла до кінця, оскільки ми не бачимо жодної форми суспільства, яке могло б витіснити капіталізм за­ хідного зразка.

КЛАСНА КІМНАТА БЕЗ СТІН (Class­ room without walls). Освіта, що здобу­ вається за допомогою електронних за­ собів.

КЛАСОВИЙ КОНФЛІКТ (Class conflict). Боротьба між різними суспільними класами. Як Карл Маркс, кла­ совий конфлікт лежить в основі ба­ гатьох видів розмежувань та антаго­ нізмів у суспільстві.

КОАБІТАЦІЯ (Cohabitation). Спільне проживання двох людей, певний час пов'язаних статевими відносинами без реєстрації шлюбу.

КОҐНІТИВНІ ЗДІБНОСТІ (Cognition). Процеси людського мислення, що включають сприйняття, осмислення та запам'ятовування.

КОДИФІКОВАНЕ ЗНАННЯ (Codified knowledge). Поняття, що пов'язуєть­ ся з іменем соціолога Деніела Бела. Воно означає систематичні форми знань, наприклад, такі, що їх надає су­ часна наука. На думку Бела, вироб­ ництво таких знань e найдинамічнішою силою, що формує сучасне су­ спільство.

КОЕФІЦІЄНТ ІНТЕЛЕКТУ (РОЗУМОВО­ ГО РОЗВИТКУ) (IQ). Число балів, одержане після тестування символіч­ них або реальних здібностей.

«КОЗЛОВІДПУЩЕННЯ» (Scapegoating). Несправедливе обвинувачення особи або групи у неґативних вчинках.

676

КОЛЕКТИВНЕ СПОЖИВАННЯ (Collecticve consumption). Поняття, що його використав Мануел Кастелз (Manuel Castells) для позначення процесів місь­ кого споживання — наприклад, купів­ лі та продажу нерухомості.

КОЛОНІАЛІЗМ (Colonialism). Процес за­ провадження країнами Заходу свого правління у частинах світу, відда­ лених від їх власних територій.

КОМУНІЗМ (Communism). Комплекс по­ літичних ідей, пов'язаних з іменем Маркса, розвинутих Леніним та впро­ ваджених в життя в Китаї і, до 1990 року, в Радянському Союзі та Східній Європі.

КОНВЕРҐЕНЦІЯ ЧАСУ Й ПРОСТОРУ (Time-space convergence). Процес «ско­ рочення в часі» відстаней, що відбу­ вається через зростання швидкості транспортних засобів.

КОНКРЕТНИЙ ОПЕРАТИВНИЙ ЕТАП (Concrete operational stage). Охарак­ теризований Піаже етап пізнавального розвитку, на якому дитяче мислення ґрунтується перш за все на фізичному сприйнятті світу. У цій фазі дитина ще не спроможна оперувати абстрактни­ ми поняттями або гіпотетичними ситу­ аціями.

КОНСТИТУЦІЙНА МОНАРХІЯ (Consti­ tutional monarch). Король або короле­ ва, які значною мірою є «номінальни­ ми правителями», тоді як реальна вла­ да перебуває в руках інших політич­ них лідерів.

КОРЕЛЯЦІЯ (Correlation). Регулярний взаємозв'язок між двома показниками або змінними, що часто виражається в абстрактних термінах. Кореляції мо­ жуть бути позитивними або негатив­ ними. Позитивна кореляція між двома змінними існує тоді, коли високий по­ казник однієї змінної пов'язується з високим показником іншої. Негативна кореляція має місце там, де високий показник однієї змінної пов'язується з низьким показником іншої.

КУЛЬТ (Cult). Фрагментарне релігійне угруповання, до якого довільно при­ єднуються особи і якому, проте, бра­ кує постійної структури.

КУЛЬТУРНИЙ ПЛЮРАЛІЗМ (Cultural pluralism). Співіснування на рівних

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

правах кількох субкультур у межах певного суспільства.

ЛАТЕНТНІ ФУНКЦІЇ (Latent fuctions). Функціональні наслідки, що спостері­ гаються в суспільній системі, члени якої не сподіваються або не помічають таких наслідків.

ЛАТЕРАЛЬНА МОБІЛЬНІСТЬ (Lateral mobility). Переміщення осіб з одного реґіону країни до іншого або з однієї країни до іншої.

ЛЕҐІТИМНІСТЬ (Legitimacy). Віра в те, що конкретний політичний лад є спра­ ведливим і законним.

ЛЕСБІЯНСТВО (Lesbianism). Гомосексу­ альна активність або прив'язаність між жінками.

ЛІБЕРАЛЬНА ДЕМОКРАТІЯ (Liberal de­ mocracy). Система демократії, що ґрунтується на парламентарних інсти­ туціях, доповнена системою вільного ринку в сфері економічного виробниц­ тва.

МАГІЯ (Magic). Обряди, мета яких — вплинути на духів або надприродних істот для досягнення людських цілей. У більшості суспільств магія перебу­ ває в дещо напружених стосунках із релігією. На відміну від релігії, ма­ гія — це переважно «індивідуальна» діяльність, що практикується чаклу­ ном або шаманом.

MАКРОСЕҐРЕҐАЦІЯ (Macrosegregation). Розмежування дуже великих груп людей різної расової належності, ві­ докремлених територіально.

МАКРОСОЦІОЛОГІЯ (Macrosociology). Дослідження великомасштабних груп, організацій або соціальних систем.

МАРКСИЗМ (Marxism). Філософське вчення, яке запозичило свої головні складові з ідей Маркса.

МАСКУЛІННІСТЬ (Masculinity). Харак­ терні форми поведінки, що їх очіку­ ють від особи чоловічої статі в певній культурі.

МАТЕРІАЛІСТИЧНА КОНЦЕПЦІЯ ІС­ ТОРІЇ (Materialist conception of histo­ ry). Розвинуті Марксом погляди, згід­ но з якими «матеріальні» або еконо­ мічні чинники відіграють первинну роль у визначенні історичної зміни.

МАТРИЛІНІЙНА СПАДКОВІСТЬ (Mat­ rilineal inheritance). Успадкування

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

власності або титулів по материнській лінії.

МЕГАПОЛІС (Megalopolis). У Стародав­ ній Греції — «місто всіх міст», а в су­ часну епоху цей термін означає дуже великі міста.

МЕНШИНА (або ЕТНІЧНА МЕНШИНА) (Minority group or ethnic minority). Група людей, що становить меншість у певному суспільстві і через свої специфічні фізичні або культурні ха­ рактеристики опиняється в неоднако­ вому становищі в цьому суспільстві.

МЕЦЦОСЕҐРЕҐАЦІЯ (Mezzosegregation). Розмежування расових груп, що проживають на суміжних територіях.

МІЖҐЕНЕРАЦІЙНА МОБІЛЬНІСТЬ (Іпtergenerational mobility). Просування вгору або вниз в ієрархії соціальної стратифікації від одного покоління до іншого.

МІЖНАРОДНИЙ ПОДІЛ ПРАЦІ (Inter­ national division of labour). Означає взаємозалежність країн або регіонів, які торгують на світових ринках.

МІЖОСОБИСТІСНА ВЗАЄМОДІЯ (Face- to-face interaction). Взаємодія між осо­ бами, які фізично перебувають в одно­ му середовищі.

МІКРОСЕҐРЕҐАЦІЯ (Microsegregation). Розмежування расових груп, втілене в деталях повсякденного життя — наприклад, окремі зали чекання на ав­ тобусних або залізничних станціях.

МІКРОСОЦІОЛОГІЯ (Microsociology). До­ слідження людської поведінки в кон­ тексті особистої взаємодії.

МІСТА ПЕНСІОНЕРІВ (Retirement cent­ re). Місто або містечко, переважно зі сприятливим кліматом, до якого по виході на пенсію перебирається багато людей.

МІСТО ШТАБ-КВАРТИРА (Headquarters city). Місто, що відіграє роль коорди­ натора в міжнародному поділі праці — штаб-квартира світового фінансового і торгового життя.

МНОЖИННА СУВЕРЕННІСТЬ (Multiple Soveregnty). Ситуація, за якої в су­ спільстві немає єдиної суверенної вла­ ди.

МОБІЛІЗАЦІЯ (Mobilization). «Приведен­ ня в рух» груп для здійснення ко­ лективної акції.

677

МОНОГАМІЯ (Monogamy). Форма шлю­ бу, в якому кожному з подружжя до­ зволяється мати тільки одного партне­ ра в будь-який відрізок часу.

МОНОТЕЇЗМ (Monotheism). Віра в єдино­ го Бога.

МУЛЬТИМЕДІА (Multimedia). Комбіна­ ція різних засобів за різних технологій (наприклад, зображення і звуку) на одному пристрої, такому, як CD-ROM, який можна програвати на комп'ю­ тері.

МУТАЦІЯ (Mutation). Процес випадкових генетичних змін, що призводять до перебудови фізичних характеристик тварини або рослини. Переважна біль­ шість мутацій у процесі еволюції веде «нікуди» — тобто організми-мутанти нездатні вижити. Водночас у незначній кількості випадків мутація породжує характеристики, завдяки яким нові види успішно розвиваються.

НАГЛЯД (Surveillance). Спостереження за діяльністю певних осіб або груп з метою забезпечення їхньої покори.

НАЙНИЖЧИЙ КЛАС (Underclass). Клас осіб, розташований найнижче в си­ стемі класів, який переважно склада­ ють вихідці з етнічних меншин.

НАЦІОНАЛІЗМ (Nationalism). Комплекс переконань і символів, що виражає ототожнення з певною національною громадою.

НАЦІОНАЛЬНІ ДЕРЖАВИ (Nation­ state). Особливий тип держави, харак­ терний для сучасного світу, в якому уряд користується суверенною владою в межах певної території, а населення вважає себе частиною єдиної нації. На­ ціональні держави тісно пов'язуються зі зростанням націоналізму, хоча наці­ оналістичні переконання не завжди узгоджуються з кордонами сьогодніш­ ніх конкретних держав. Національні держави розвинулись як частина но­ вітньої національно-державної систе­ ми, що зародилася в Європі, проте в наш час поширюється на весь світ.

НЕВЕРБАЛЬНА КОМУНІКАЦІЯ (Non­ verbal communication). Спілкування між особами, що відбувається не за до­ помогою мови, а засобами міміки й жестів.

НЕОФІЦІЙНА ЕКОНОМІКА (The infor­ mal economy). Економічні операції, що

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]