Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FEDORIShIN_psikh_prob_sim_vikh-nya.docx
Скачиваний:
166
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
930.64 Кб
Скачать
  • Тема 2. Психолого-педагогічна специфіка становлення особистості у батьківській сім'ї

  • Вплив батька на становлення особистості. Вплив матері на роз­виток і становлення особистості. Гендерні особливості виховних впливів батька й матері. Внесок прабатьківської сімУ у соціальний розвиток дітей.

  • 2.1. Вплив батька на становлення особистості

  • Ґрунтовне дослідження впливу батька на становления особистості, юкрема на формування її соціального інтересу, здійснене А.Адлером. Вчений наголошує па позитивній палаштовапості батька до дружини, до професійної діяльності, до суспільства у цілому. Ця налаштованість повинна проявлятися також у стосунках з дітьми.

  • Згідно з А.Адлером (1997), ідеальний батько - це той, хто відносить­ся до своїх дітей як до рівних і приймає активну участь поряд з дружи­ною у їх вихованні. Батько повинен уникати двох помилок: емоційної байдужості і батьківського авторитаризму. Наслідки цих помилок, як не дивно, одинакові. Діти, що переживають байдужість батьків, як і діти деспотичних батьків, зазвичай керуються метою досягнення особнстіс-пих вигод, влади, а не соціальних інтересів.

  • У 1970-80 рр. внесок батька у розвиток особистості, особливо у пе­ріод немовляти, ретельно вивчався американськими вченими (R.Parke, J.Pieck, S.Ricks). Окремі з них дійшли висновку, що за виключенням кор­мління грудьми, батьки здатні забезпечити повний догляд за дитиною: пелената, купати, годувати, гойдати, вловлювати сигнали дитини. У відповідь немовлята прив'язуються до батька не менше, ніж до ма­тері. У батьків, які приділяють багато уваги догляду за немовлям, на­далі встановлюються з ним міцні емоційні зв'язки, вони виявляються більше чуйними до потреб та інтересів своїх дітей, враховують їх вікову та тендерну динаміку. Такі батьки мають вагомий вплив на своїх дітей, а ті частіше прислухаються до значущих дорослих і хочуть бути схожи­ми на них (S.Ricks, 1985; Г.Крайг, 2001).

  • Інші вчені отримали дещо відмінні результати. Entwi, T.Field (1988) спостерігали за подружжям, які відвідували курси молодих батьків. Чоловіки проявили себе досить активно й очікувалося, що після народ­ження дитини вони розділять турботи дружин. Проте навички батька були оцінені значно нижче материнських. У результаті вони стали по­мічниками мам. Жоден з батьків, який брав участь у дослідженні не стверджував про те, що дружина допомагає йому доглядати дитину.

  • Мати брала на себе основну відповідальність у догляді за дитиною, батько ж відігравав другорядну роль, що, на думку дослідників, пояс­нюється їх некомпетентністю у цій сфері (Entwi). Якщо ж батько бере на себе основну турботу про дитину, він схильний себе поводити так, як це робить мати (T.Field).

  • Ставлення до немовлят батьків, що прагнуть взяти активну участь у догляді за дитиною, відрізняється від ставлення матерів. У більшості випадків батьки грають з дітьми, тоді як мами зазвичай купають, спо­вивають і годують їх. Стиль гри теж має відмінності: батьки схильні грати з дітьми більш енергійно, вони підкидають малят у повітря, рухають їхніми руками й йогами, гойдають на коліні.

  • Позитивну роль батька у ранньому дитинстві різні автори пов'я­зують із тим, що:

  • батьки відіграють важливу роль у розвитку спонтанності, умінні адекватно реагувати на нові соціальні ситуації;

  • • батьки, які чуйно реагують на сигнали дитини, швидше прояв­ляють себе як агенти соціалізації;

  • коли дитина дорослішає, батько перетворюється для неї у важ­ливу рольову модель;

  • батько може виступати у ролі вболівальника дитини й захис­ника її успіхів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]