Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
державні.docx
Скачиваний:
468
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
47.93 Кб
Скачать

Типи і структура уроків з природознавства. Структура сучасного уроку природознавства в початковій школі.

За основною дидактичною метою уроки з природознавства в початковій школі можна класифікувати на такі типи: 1. Урок засвоєння нових знань. 2. Комбіновані уроки. 3. Уроки узагальнення і систематизації нових знань. 4. Предметні уроки. 5. Уроки-екскурсії.

Кожен тип уроку характеризується певною будовою – структурою. В поняття «структура» входять три основні ознаки: етапи (елементи уроку), їх послідовність і взаємозв’язок. В кожному уроці виділяють дві структури: макроструктуру і мікроструктуру. Макроструктура – це більш-менш постійні елементи уроку у межах одного типу, наприклад: урок засвоєння нових знань обов’язково містить сприйняття і усвідомлення учнями нового навчального матеріалу, осмислення знань. Кожний елемент макроструктури має свою внутрішню мікроструктуру, яка складається з певних методів, прийомів і засобів навчання, якими досягається мета певного елемента макроструктури. Мікроструктура уроку може змінюватися навіть у межах одного етапу уроку залежно від ряду обставин і наявності наочності різних видів, ТЗН, підготовки учнів, їх уміння самостійно працювати над навчальним матеріалом.

17

Методика організації і проведення предметних уроків в процесі вивчення природознавства. Закономірності підготовки і проведення.

Предметний урок – це такий урок, коли учні працюють у класі безпосередньо з предметами вивчення, а не з їх зображенням. При цьому молодші школярі одержують певну суму конкретних відомостей про предмети і явища природи.

Предметні уроки забезпечують сприймання предметів і явищ природи різними органами чуття. Вони мобілізують діяльність таких органів сприймання, які на уроках іншого типу перебувають у пасивному стані. На таких уроках школярі мають можливість розглянути той або інший предмет, випробувати його твердість, відчути запах, іноді покуштувати на смак, порівняти різні предмети між собою, встановити в них спільні та відмінні ознаки.

Уміло проведені предметні уроки підвищують інтерес учнів до роботи, активізують процес навчання, розвивають у дітей творчу ініціативу.

Значення предметних уроків полягає в тому, що вчитель не лише пропонує учням для розглядання конкретний матеріал, а й навчає їх уважно спостерігати за даним предметом чи явищем, виділяти його суттєві та несуттєві ознаки, підмічати схожість та відмінність з іншими предметами і на цій основі робити висновки, узагальнення.

На предметному уроці треба застосовувати групові та парні форми роботи. Це виробляє у школярів навички колективної праці, дисциплінує їх. На цих уроках виховується акуратність, ретельність у роботі, діти здобувають навички проведення лабораторної роботи.

Отже, на предметному уроці предмет, що вивчається, є не лише ілюстрацією до розповіді вчителя, а й являє собою джерело нових знань.

18

Організація та методика проведення уроку-екскурсії у початкових класах. Їх навчальне та виховне значення.

Урок-екскурсія – це особливий вид навчальних занять, що проводяться поза школою: у полі, лісі, саду. Екскурсії допомагають значно глибше і повніше вивчити різноманітність явищ і об’єктів природи, встановити зв’язки організмів один з одним і з середовищем, з умовами існування. Проведення екскурсій розвиває в учнів інтерес до вивчення природи свого краю, спостережливість. Кожній екскурсії повинна передувати серйозна підготовча робота з боку вчителя та учнів. Насамперед необхідно визначити тему і мету екскурсії, розробити зміст. Визначивши тему і мету, вчитель сам повинен спочатку здійснити екскурсію за накресленим маршрутом. Учнів попереджають про майбутню екскурсію на попередньому уроці. При цьому зазначається точне місце її проведення, маршрут, тривалість, що учні повинні взяти з собою та як поводитися. Учитель не повинен забувати, що на екскурсії він відповідає за здоров’я і життя дітей. Найважливішим етапом уроку-екскурсії є самостійна робота учнів, під час якої з метою засвоєння, систематизації та застосування знань, умінь і навичок діти проводять спостереження за предметами й об’єктами неживої і живої природи. На екскурсії, коли діти знайомляться з дикими тваринами, учитель з метою правильного формування в молодших школярів певного поняття, повинен дотримуватися такої послідовності: спочатку називає тварину, потім розповідає про способи живлення, деякі особливості будови, а далі пропонує уважно оглянути тварину. Робиться пауза (1-2 хв), під час якої діти оглядають тварину. Далі вчитель звертає увагу дітей на найхарактерніші ознаки тварин. Наприкінці екскурсії необхідно зробити підсумок.

19