Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
державні.docx
Скачиваний:
468
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
47.93 Кб
Скачать

Проведення уроків з використанням новітніх педагогічних технологій на уроках природознавства.

Одним із найважливіших напрямків удосконалення навчання є впровадження у навчально-виховний процес інтерактивних технологій. Існує велика кількість інтерактивних технологій навчання – мікрофон, мозковий штурм, робота в парах, акваріум, рольова гра, драматизація дискусія. Вони можуть бути використані на різних етапах уроку: - під час первинного оволодіння знаннями, - під час закріплення і вдосконалення, - їх можна використовувати також як фрагмент заняття для досягнення певної мети. Методи інтерактивного навчання можна поділити на дві групи: групові та фронтальні. Групові методи: робота в парах, робота в трійках, змінювані трійки, 2+2=4, карусель, робота в малих групах, акваріум. Фронтальні методи: велике коло, мікрофон, незакінчені речення, мозковий штурм.

25

Формування екологічної свідомості молодших школярів. Екологічні дозвілля в системі природоохоронної роботи сучасної початкової школи.

Формування екологічної культури підростаючого покоління – одне з найважливіших завдань сьогодення. Виховувати в дітей відповідальне ставлення до природи – це складний і довготривалий процес. Його результатом повинно бути не лише оволодіння відповідними знаннями і уміннями, а й розвиток уміння і бажання активно захищати, поліпшувати природне середовище. Формування екологічної культури включає: - світ природи; - знання про взаємозв’язок в природі та усвідомлення учнем себе як її частини; - осмислення екологічних явищ, вміння робити висновки відносно стану природи, давати рекомендації розумної взаємодії з нею; - розуміти необхідність берегти навколишнє середовище; - естетична краса природи сприяє формуванню моральних почуттів обов’язку і відповідальності за збереження, спонукає до природоохоронної діяльності; - негативне ставлення до вчинків людей, які завдають шкоди природньому середовищу; - розуміння наслідків тих чи інших дій людини в природі. Ефективному формуванню екологічної культури сприяють ігри, вікторини, екскурсії, народні прикмети, екологічні досліди.

26

Інтерактивні методи навчання природознавства в початковій школі.

Методи інтерактивного навчання можна поділити на дві групи: групові та фронтальні. Перші передбачають взаємодію учасників малих груп, другі – спільну роботу та взаємонавчання всього класу. Час обговорення в малих групах – 3-5 хв, виступ – 3 хв, виступ при фронтальній роботі – 1хв. Групові методи: робота в парах, робота в трійках, змінювані трійки, 2+2=4, карусель, робота в малих групах, акваріум. Фронтальні методи: велике коло, мікрофон, незакінчені речення, мозковий штурм.

27

Ігри як засіб екологічного виховання молодшого школяра на уроках природознавства.

Ігри, особливо рольові і ділові, широко використовуються в шкільній екологічній освіті. Великі можливості застосування ігрових ситуацій є на уроках природознавства. Ігри формують досвід прийняття екологічно правильних рішень, засвоєння моральних норм і правил поведінки в природі, сприяють створенню зв’язку між навчанням і застосуванням знань на практиці. Головна особливість ігор полягає в тому, що дидактичні завдання приховані, граючись, дитина не думає вчитись, начання тут відбувається само по собі. Захоплюють дітей ігри з малюнками, загадки про рослин і тварин, аукціони знань на задану нескладну тему.Створена грою творча наукова атмосфера задовольняє вікові потреби дітей молодшого шкільного віку, пізнавальній активності і є одним із засобів формування в учнів екологічної культури.

28