Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
державні.docx
Скачиваний:
468
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
47.93 Кб
Скачать

Принципи навчання, їх місце, роль, значення при вивченні курсу природознавства. Реалізація краєзнавчого принципу навчання природознавства в початковій школі.

Принципи навчання (дидактичні принципи) – основні положення, що визначають зміст, організаційні форми та методи навчальної роботи школи.

Принцип доступності – навчальні плани, підручники. Принцип наочності – таблиці, плакати. Основа наочності – чуттєве сприймання навчального матеріалу, що сприяє формуванню в учнів чітких явищ і є дієвим засобом засвоєння знань. Наші відчуття, що набуваються з чуттєвого досвіду, є початком пізнання про навколишню дійсність. Застосування наочності збагачує уявлення учнів, допомагає формуванню наукових понять та кращому осмисленні навчального матеріалу. Принцип системності і послідовності – природознавчий матеріал у програмі і підручниках, побудований за певною системою: вивченню живої природи передує вивчення неживої природи. Принцип сезонності – природознавчі курси побудовані за сезоном. У 1 класі діти одержують знання про зміни, що відбуваються протягом року в природі та сама тема у 2 класі, об’єднано з темами: весна, літо. Протягом всіх років навчання у початковій школі школярі проводять спостереження, що відбуваються у неживій природі, у рослинному і тваринному світі, у праці людей.

Краєзнавчий принцип – має здійснюватися на усіх уроках природознавства. Навчання природознавства в школі, що розташована у місцевості, де є хвойні ліси. Теми: дерева, кущі, трави. Знайомлять дітей з рослинами своєї місцевості. Цей принцип має два етапи: збір матеріалу, що характеризує певну місцевість; використання зібраного матеріалу на уроках.

5

Методика формування природничих уявлень, понять й умінь в процесі навчання природознавства. Види природничих знань, що формуються в початковій школі.

В пам’яті людини створюються уявлення – це чуттєво наочний образ предметів або явищ природи, які раніше діяли на органи чуття. Уявлення виникає у свідомості дітей у вигляді наочних образів і понять. Роль уявлення у вивченні курсу «Я і Україна» дуже велика. Чим більше уявлень, чим повніші за обсягом і точніші за змістом, тим краще у дітей розвивається пам’ять і мислення. Щоб сформувати у свідомості дітей чітке уявлення про незнайомий предмет, треба його дітям показати, доторкнутися, іноді понюхати, спробувати на смак. Уявлення – це не тільки образи предметів, які ми колись сприймали. Можна мати уявлення і про такі предмети, які ми ніколи не бачили. Воно створюється на основі словесного опису, але обов’язково з допомогою осмислених уявлень про явища природи. Наявність у дітей чітких і точних уявлень дає можливість сформувати поняття. Поняття – це форма думки, яка відображає істотні ознаки і відновлення предметів і явищ природи. В зміст поняття входять істотні ознаки предметів або явищ природи, які відрізняють його від інших. Формування нових понять найскладніший вид пізнавальної діяльності дітей, який потребує безпосереднього керівництва з боку вчителя. Поняття, які дотримуються в молодших школярів елементарні, але в той же час вони повинні бути науково достовірними. Коли поняття сформовано, воно не залишається незмінним. Читаючи спеціальну художню літературу, людина засвоює – це поняття глибин і ширин. Знання будь-якої науки, відображаючи певну частину реальної дійсності, які є предметом її пізнання, складають систему понять. Зміст системи понять складає не тільки сукупність істотних ознак, але і наслідки, які з них випливають. Кожен навчальний предмет – це система наукових знань, адаптованих до особливостей розуміння розвитку дітей, кожної вікової групи і загальних особливостей навчання.

Особливість змісту початкової освіти полягає в тому, що крім традиційних знань, умінь і навичок, в нього включаються нові компоненти і досвід творчої діяльності, досвід емоційного ставлення до навколишнього світу. Це сприяє розвитку творчих здібностей у процесі становлення сучасної національної школи на Україні, особливої актуальності набувають численні положення із спадщини В. О. Сухомлинського. Свого часу К. Д. Ушинський писав про те, що логіка природи, найдоступніша і найкорисніша для дітей. Цю ідею К. Ушинського застосував В. Сухомлинський «Природа – величезної ваги фактор, що накладає свій відбиток на весь характер педагогічного процесу», - визначає В. Сухомлинський.

6