Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
державні.docx
Скачиваний:
468
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
47.93 Кб
Скачать

Проблема сільської малокомплектної школи. Організація навчально-виховного процесу на уроках природознавства.

У сільській малокомплектній школі вчителю доводиться працювати з 2-3 класами одночасно. Основна форма роботи – урок . Доцільно при складанні розкладу застосовувати одно предметні уроки. Однотемні уроки можуть бути вступні, узагальнюючі та при вивченні пір року в 1-4 класах. Найчастіше учням доводиться працювати самостійно, з підручниками. На кожному уроці діти мають самостійну роботу в той час, коли вчитель працює з іншим класом.

29

Зміст і методи диференційованого навчання в початковій школі на уроках природознавства.

Диференційоване навчання—це така організація навчального процесу, при якій створюються умови, які дають змогу кожному учневі розкрити всі свої потенціальні навчальні можливості. Це навчання з урахуванням типових індивідуальних особливостей учнів. Воно виражається в тому, що всі учні отримують завдання однакової складності, але слабшим з них надають індивідуальну допомогу. Нерідко слабшим учням дають окремі, посильні для них завдання, або пропонують легкі завдання, згодом ускладнюють їх додатковим завданням, яке вони виконують відповідно до своїх можливостей.

30.

Моделювання структури уроку з природознавства з елементами диференціації.

Підготовка учнів до завдання; постановка вчителем завдання й усвідомлення його учнями; попередні роздуми, дискусія про шляхи вирішення завдання;- виконання дій; - вирішення завдання;- оцінювання результатів навчально-пізнавальної діяльності. Зміст і структура заняття потребують чіткого продумування. Особливо продуманими мають бути зміст і структура уроку, в тому числі основні й додаткові запитання, час на їх виконання, система оперативного контролю. Важливо під час уроку поєднувати індивідуальну, групову і фронтальну роботу учнів із власною педагогічною діяльністю з використанням дидактичних матеріалів.

10