Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
державні.docx
Скачиваний:
468
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
47.93 Кб
Скачать

Формування народознавчих та суспільствознавчих понять в курсі природознавства. Методика формування пропедевтичних природничих уявлень та понять.

Робота над утворенням у свідомості дітей правильних понять про природу є одним із найважливіших завдань викладання природознавства у школі.

Оволодіти поняттям не означає завчити слово, яким це поняття виражено. Необхідно проробити важку розумову роботу.

У розвитку наукових понять виділяють два етапи. Перший – від чуттєво-конкретного сприймання до абстрактного поняття, а другий – від абстрактного до конкретного, загального в мисленні.

Формування в учнів того чи іншого поняття неможливе без встановлення подібності і відмінності об’єктів і явищ.

Методика формування початкових природничих понять передбачає цілеспрямовану пізнавальну діяльність дітей під керівництвом учителя, в процесі якої розумові дії формуються у певній послідовності. Щоб сформувати свідомі й міцні знання, необхідно правильно організовувати розумову роботу учнів у процесі навчання. Вимоги вчителя до знань учнів, що виражаються у запитаннях і завданнях, є фактором, що впливає на якість знань учнів, формування понять і тим самим на розвиток мислення і культури мовлення. Розвиток понять – основна рушійна сила всього навчального процесу учнів, всієї динаміки викладання. Формування природничих понять – тривалий і складний процес, який вимагає від учителя й учня систематичної роботи та використання різноманітних форм і методів навчання.

9

Дослідницький метод навчання на уроках природознавства в початковій школі. Формування дослідницьких умінь молодших школярів на уроках природознавства.

На уроках природознавства в початковій школі використовуються дослідницькі методи навчання. Дослід – це спосіб вивчення об’єктів та процесів природи у спеціально створених ситуаційних умовах і виявлення з різноманітного комплексу зовнішніх впливів на об’єкт або процес лише одного заздалегідь визначеного фактору. На уроках природознавства вчитель проводить демонстраційні досліди. Учнівський дослід використовується безпосередньо учнями під керівництвом вчителя, окрім того проводять досліди на навчально-дослідницькій земельній ділянці. Для таких дослідів розробляється план роботи та щоденник фенологічних спостережень. Слід зазначити, що у початкових класах проводять різні практичні роботи з приладами: компасом, глобусом, термометром, картою, планом вирощування рослин на земельно-дослідній ділянці.

10

Методика викладання природознавства на сучасному етапі.

Завдання сучасної школи—навчити дітей не формально заучувати поняття, закони, а глибоко осмислювати внутрішню сутність знань і вмінь, щоб творчо застосовувати ці знання на практиці для розв'язання проблем, які постійно ставить перед людиною життя. Учитель повинен дбати про те, щоб підвищувати рівень знань учнів, удосконалювати навчально-виховний процес. Щоб виконати ці завдання, потрібно розв’язати ряд теоретичних і практичних проблем навчання та виховання учнів і , зокрема, проблему удосконалення типології, структури і методики проведення уроку. Якнайактивніше сприяють цьому інтеративні методи навчання що активно розробляються останнім часом.

11