Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК ПЕНЗЕЙ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
76.69 Кб
Скачать

1.Німецька революція 1918-1919

З часу квітневої страйку 1917р. в Німеччині розгорнувся масовий рух, яке тривало протягом 1917-1918 років. Найбільш великою була січнева страйк 1918р., Що охопила більше 50 міст, в боротьбі брало участь близько півтора мільйонів робітників. У Німеччині, за прикладом Росії, стали створюватися Поради. Січнева страйк свідчила про вступ робочого руху Німеччини в нову фазу, про кризу політики Бургфрідена . До початку листопада 1918р. революційний підйом досяг вищої точки.в різних містах Німеччини раз у раз спалахували так звані голодні бунти, демонстрації проти війни і голоду. У вересні в тил проникли чутки про катастрофу на фронті. У містах почалися демонстрації за припинення війни.

Нарада кайзера, керівників командування і уряду вирішило щоб уникнути революції провести революцію згори . 30 вересня Вільгельм II видав указ про так звану парламентаризації. Була встановлена ​​відповідальність уряду перед рейхстагом. 2 жовтня канцлером був призначений принц Макс Баденський, який мав славу за ліберала і пацифіста. У рейхстазі його підтримали католицька партія центру, СДПН і прогресисти. Представники цих партій увійшли в уряд, в тому числі соціал-демократи Шейдеман і Бауер. 14 пунктів президента США Вільсона були висунуті в січні 1918 р. на противагу радянським пропозиціям про справедливе демократичному світі і представляли програму імперіалістичного, грабіжницького світу.

У жовтні 1918р. потужні демонстрації трудящих змусили уряди низки німецьких держав провести демократизацію виборчої системи. Макс Баденський розраховував, що Вільсон поставиться до Німеччини м'якше, ніж Англія або Франція. 3 листопада в Кілі вибухнуло повстання моряків. З цього моменту в Німеччині почалася революціяВ обстановці революції важливу роль зіграла всенімецького конференція групи Спартак , відбулося 7 жовтня 1918р. На конференції були висунуті наступні вимоги: звільнення всіх політв'язнів, негайне скасування стану облоги, скасування закону про допоміжної службі , ліквідація військових позик…Отже, революція розпочалась 3 листопаду 1918р. збройним повстанням матросів в Кілі і пройшла три фази: з початку листопада до створення уряду Еберта-Гаазе (10 листопада), друга фаза завершилася I з'їздом Рад (середина грудня 1918р.), третя - січневим повстанням 1919г.1 листопаду 1918р. за призовом Спартака та за сприяння революційних старост2 у Берліні почався загальний страйк, що переросла в збройне повстання. Повсталі захопили найважливіші стратегічні пункти Берліна

Результатом народного повстання з'явилося повалення буржуазної монархії Вільгельма II.. У ході розвитку революції по всій Німеччині були створені Ради робітничих, солдатських і подекуди селянських депутатів. Новий уряд отримало найменування Ради народних уповноважених.Під тиском трудящих мас уряд змушений був провести низку соціальних реформ: скасувати військовий стан у країні, дати деякі демократичні права і свободи народу - загальне виборче право, свободу слова і зборів. Була оголошена амністія політв'язням, узаконений 8-годинний робочий день. У своїй зовнішній політиці уряд Еберта орієнтувалося на держави-переможниці, прагнучи отримати від них підтримку в боротьбі з революційними силами. 11 листопада 1918р. між Німеччиною і Антантою було укладено перемир'я на основі повної капітуляції Німеччини. Антанта погоджувалася зберегти німецьку армію, щоб використовувати її для боротьби проти революції в Німеччині та в інтервенції проти Радянської Росії. Великі промисловці, фінансисти і землевласники створили наприкінці 1918р. Німецьку національну народну партію Німецька демократична партія, що відображала і...нтереси торгово-промислових кіл і користувалася підтримкою міської дрібної буржуазії та інтелігенції. Німецької народної партії , яка висловлювала інтереси магнатів важкої індустрії, банкірів і частково великих землевласників. Католицька партія ( Центр ) була перейменована в Християнсько-демократичну народну партію. Всі буржуазні партії вимагали ліквідації Рад і термінового скликання Установчих зборів.

листопаду 1918р. у Берліні відкрився Перший Всегерманский з'їзд Рад. Таким чином, головне питання революції - питання про владу - було вирішене соціал-демократичною більшістю з'їзду не на користь робочого класу і Рад, а на користь буржуазії і буржуазного національних зборів.30 грудня 1918р. - 1 січня 1919р. у Берліні відбувся Установчий з'їзд Комуністичної партії Німеччини. На з'їзді Карл Лібкнехт виступив з доповіддю про кризу в НСДПГ і про необхідність створення Комуністичної партії Німеччини. 5 січня 1919р. революційні робітники і солдати Берліна відповіли на провокацію політичними страйками та масовими демонстраціями, в яких взяли участь сотні тисяч трудящих. Вирішальні події розгорнулися 12 січня 1919р. У ці дні за наказом Еберта була розстріляна революція.

Підсумки Листопадової революції

революція листопадовий германію демократичний

Листопадова революція за своїм характером була буржуазно-демократичної. Такою ж була і Веймарська конституція. Визнання свободи партій, слова, друку, права на працю та охорону праці свідчило про те новому положенні, яке пролетаріат і демократія взагалі стали завойовувати в суспільному житті, у світовій історії. Безперечними завоюваннями робочого класу Німеччини були узаконення 8-годинного робочого дня, право на укладення колективних договорів з підприємцями, введення допомоги по безробіттю, законодавче визнання жіночого виборчого права. p align="justify"> Незважаючи на буржуазно-демократичний характер, революція 1918р. в Німеччині була проведена в значній мірі пролетарськими засобами, про що наочно свідчать Ради робітничих і солдатських депутатів, страйки і демонстрації.

.липня 1919р. у Веймарі Установчі національні збори затвердило конституцію, з тих пір звану Веймарської конституцією . 11 серпня конституція набрала чинності.

Конституція узаконила республіку, встановила свободу слова і зборів, союзів, друку, рівність усіх перед законом та інші положення, характерні для буржуазно-демократичної конституції. Вона наділила великими правами президента, що обирається на 7 років загальним голосуванням. Президент призначав канцлера Німеччини і міністрів перед рейхстагом, був верховним головнокомандувачем усіма збройними силами країни. Стаття 1 проголошувала, що державна влада виходить від народу , але відповідно до статті 48 президентові надавалося право запроваджувати надзвичайний стан, скасовувати права народу, зазначені в конституції. Стаття 153 гарантувала недоторканність приватної власності.

Згідно Веймарської конституції, збереглося поділ Німеччини на автономні держави - землі, що було перемогою сепаратистських настроїв провінційних буржуазно-юнкерських кіл і клерікалов1. Законодавча влада належала рейхстаг...у. У землях формувалися свої уряди, до компетенції яких не входили питання зовнішньополітичних відносин, колоніальні справи, монетну справу, пошта, телеграф, телефон, еміграція та імміграція, митниця. Ці питання вирішувалися тільки загальноімперським урядом. Всі проблеми, пов'язані із законодавством з цивільного та кримінального права, друку, спілок, зборів, робочого питання, залізницям і т.п., також підлягали розгляду тільки урядом Німеччини. Крім нижньої палати, була ще й зверху (імперський рада), що складається з представників урядів земель, що входили до складу республіки. Веймарська конституція в рамках буржуазно-демократичних установлень гарантувала панування в країні основних демократичних принципів. Проголошення загального виборчого права підтвердило це панування. Введення в Німеччині буржуазно-демократичної конституції було найбільшим завоюванням революції і важливим кроком вперед у порівнянні з кайзерівської Німеччиною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]