Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
данія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Вступ

Королівство Данія - є конституційною монархією, воно розташоване у північно-західній частині Європи (між 54°34' і 57°45' північної широти та 8°5' і 15°12' східної довготи) на півострові Ютландія та 406-ти островах (з них населені 97), найбільшими з яких є Зеландія, де знаходиться столиця країни Копенгаген, Фюн, острови-близнюки Лолланн і Фальстер, а також віддалений майже на 200 км на схід у Балтійському морі острів Борнгольм. До складу Королівства Данія входять також на правах автономії Фарерські острови і найбільший у світі острів Гренландія.

Королівство Данія це півострів і острови в Північній Європі, що межують на півночі з протокою Скагеррак, на сході з протокою Каттегат, на півдні з Німеччиною, на заході омиваються Північним морем.

Площа території країни — 43 тис. кв. км. Крім цього, площа автономії Фарерських островів — 1,4 тис. кв. км, Гренландії — 2,176 млн. кв. км.

Країна має сухопутний кордон лише з Німеччиною. Він проходить на півдні півострова Ютландія і має довжину 68 км. З 2000 року також є сухопутне сполучення зі Швецією (через Ересуннський міст і тунель). Загальна довжина берегової лінії Данії (півострова Ютландія та 406-ти островів) — 7,3 тис. км, що становить шосту частину довжини екватора. Територіальні води Данії — 4 морських милі (7,2 км). Найвища точка — 173 м над рівнем моря.

Найближчі сусіди Данії — Швеція і Норвегія — віддалені від неї протоками Ересунн та Скагеррак, причому відстань до Швеції — 4 км, а до Норвегії — близько 200 км. Відстань до Великобританії по Північному морю — близько 500 км.

План

Вступ

1)Природно-рекреаційні ресурси Данії

2)Історико-Культурні ресурси

2.1Замки Данії

2.2 Музеї Данії

Висновок

Список використаних джерел

1)Природно-рекреаційні ресурси Данії

Данія є надзвичайно низькою країною. Найвища точка країни має перевищення всього лише 173 м над рівнем моря (г. Ідінг-Сковхой); найнижча позначка знаходиться на 12 м нижче від рівня моря. Переважаючою формою рельєфу є широкі хвилясті рівнини та невисокі горбисті місцевості, що утворилися внаслідок діяльності льодовика. З корисних копалин Данія володіє покладами нафти та газу у шельфі Північного моря, а також родовищами будівельних матеріалів.

Клімат Данії помірний морський. Середні температури січня тримаються близько 0 – -1°С, липня – +15 - +17°. Опадів випадає 700-800 мм на рік. Достатнє зволоження сприяє формуванню густої мережі коротких річок. Найдовша, р. Гудено, має протяжність всього 158 км. Озера переважно дрібні і практично не мають господарського значення.

Як і в більшості європейських держав, в Данії майже не збереглися корінні (букові) ліси. Лісистість території не перевищує 10%. На місці зведених лісових масивів тепер простягаються верескові пустки, що в останні роки почали засаджувати хвойними породами дерев. Більша частина території країни використовується під сільськогосподарські угіддя.

Найбільшим природним багатством Данії є ресурси морських вод (риба та мінеральні ресурси шельфу).

Значна частина території Данії - широкі хвилясті рівнини і невисокі, подекуди крутосхилі пагорби. Найвища точка країни, гора Ідінг-Сковхой (173 м), знаходиться на сході Ютландії, а найнижча точка (12 м нижче від рівня моря) - на західному узбережжі цього півострова.

Форми рельєфу Данії виникли в результаті діяльності льодових покривів у плейстоцені. Переважають моренні рівнини і горбисто-моренний ландшафт з численними улоговинами, зайнятими озерами і болотами. Місцями, особливо в Західній Ютландії, розвинуті плоскі водно-льодовикові рівнини - зандри. На півночі країни під впливом порівняно недавнього підняття утворилися ступінчасті морські рівнини.

Корінні породи - переважно вапняки пізньої крейди і кайнозою - перекриті малопотужним чохлом плейстоценових відкладень. Вони оголюються тільки в Північній Ютландії і на о.Борнхольм. З цими породами пов'язані великі запаси підземних вод.

Східні береги Данії значно порізані і мають багато бухт; західні і північні - переважно вирівняні і облямовані піщаними дюнами; на південному заході Ютландії представлені ватові береги, які зазнають впливу морських приливів. Уздовж цих низовинних берегів збудовані греблі, які захищають сільськогосподарські угіддя від повеней.

Ріки й озера

Поверхня країни вкрита мережею коротких рік з невеликими схилами і спокійною течією. Характерна велика кількість меандр, плес і перекатів. Паводки бувають взимку. Річки несудоходні.

Найбільша річка - Гудено, знаходиться в Східній Ютландії, довжина - всього 158 км.

Озера Данії невеликі і не мають великого господарського значення. Найбільше їх у горбистій місцевості Центральної Ютландії.

Ліси

Ліси Данії, що займають близько 10 відсотків території країни, невеликі за розмірами і розкидані. На сході і півночі збереглися окремі масиви корінних букових лісів. На заході і півночі Ютландії внаслідок багатовікового їх вирубування поширилися вересові пустища, які в ХІХ-ХХ ст. були частково замінені хвойними лісонасадженнями (ялиця, ялина, модрина і сосна).

Більшу частину площі країни займають сільськогосподарські угіддя. Тому тваринний світ дуже бідний. Однак місцями в лісах зустрічаються благородний і плямистий олені, косулі, лисиці, зайці, білки, борсуки. Дуже багата фауна птахів, особливо на узбережжі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]