Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
державні.docx
Скачиваний:
468
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
47.93 Кб
Скачать

Класифікація методів навчання в курсі природознавства. Вибір та оптимальне поєднання методів і прийомів. Використання дидактичних ігор на уроках «я і Україна» у початковій школі.

Класифікація методів навчання: ДИВИСЬ ТАБЛИЦЮ.

Жоден із методів не можна вважати універсальним і придатним для розв’язання всіх завдань, що стоять перед викладанням природознавства. Вибір методів залежить від ряду факторів, головними з яких є: завдання і зміст навчання, рівень знань, умінь і навичок учнів; матеріальна база викладання природознавства; особистість учня. Однак обираючи методи, наявність обладнання вчитель не може вважати основою, вирішальною. Якщо матеріал такий, що урок найзручніше проводити практичними чи наочними методами, а потрібного для цього обладнання немає, вчитель повинен заздалегідь подбати про забезпечення уроку належними наочними посібниками. Чим різноманітніші методи навчання, тим всебічнішим буде сприймання учнями навчального матеріалу.

Раціональне поєднання ігрових форм і методів навчання сприяє перетворенню зовнішніх, реальних дій з предметами на внутрішні, ідеальні дії. Завдяки природознавчим іграм учні вчаться оперувати образами предметів і явищ. Саме у грі відбувається формування школяра як суб’єкта діяльності на основі імітації дійсності. Організовуючи «круглі столи», конференції, телемости та ін. ігрові форми навчальних занять з актуальних питань сучасності, учень усвідомлює значення саме природознавчого підходу до їхнього розв’язання. Гра виховує вольові якості, формує самостійність, наполегливість, витримку, волю до перемоги та спрямовує зусилля учнів на досягнення мети.

7

Засоби наочності та методика їх використання на уроках природознавства в початковій школі. Наочні посібники та їх класифікація. Педагогічні та гігієнічні вимоги до засобів навчання.

Використання наочності на уроках природознавства необхідне для того, щоб активізувати вдумливу діяльність дітей, щоб не перевантажувати їх пам’ять. Яскрава різноманітна наочність викликає у молодших школярів позитивні емоції, пізнавальний інтерес. Це сприяє розвитку спостережливості, мислення, довільної уваги, естетичних смаків, а також формуванню естетичних уявлень, понять, елементів наукового світогляду. Наявність живих об’єктів, натуральних і образотворчих засобів урізноманітнюють гру, роблять її нестандартною. Головна цінність схем, таблиць, карток полягає в тому, що вони забезпечують індивідуальну роботу учнів, допомагають конкретизації природних уявлень і понять, виробленню довільної уваги, просторової уяви, мислення, естетичних смаків, підвищують ефективність уроку. Образотворчі засоби наочності можуть бути успішно засвоєні учнями тільки в тому випадку, якщо науково обгрунтувати послідовність їхнього вивчення. Треба визначити, коли на уроці будуть використані засоби наочності, які дидактичні завдання насамперед слід розв’язати, для вивчення багатьох об’єктів і явищ, недоступних для безпосереднього сприймання їх у натурі, вчитель використовує й графічні наочні посібники, картини, таблиці, схеми, кольорові листівки, роздаткові картки тощо. Потреба в демонструванні графічних наочних посібників зумовлена тим, що уявлення, які отримують діти тільки з розповіді вчителя або читання статті і які не закріплені зоровими образами, можуть бути неправильні. Отже, демонстрування навчальних картин і таблиць, супроводжувані поясненнями, допомагають створити в образі учня уявлення про предмети і явища навколишнього середовища. На предметних уроках використовуються певні предмети, натуральні наочні посібники, на яких базується вивчення нового матеріалу. При вивченні рослин і тварин перевагу слід надавати живим об’єктам, тоді уявлення будуть точнішими і яскравішими. Але іноді замість самого предмета можна використати інші види унаочнення (гербарії, колекції, чучела або вологі препарати рослин і тварин).

8