Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navchalno-metodichny_posibnik(1).doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
955.39 Кб
Скачать

3.Система судів загальної юрисдикції.

У відповідності до ст.125 Конституції України, система судів загальної юрисдикції в Україні будується за принципами територіальності і спеціалізації.

Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України.

Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні вищі суди.

Відповідно до закону діють апеляційні та місцеві суди.

Створення надзвичайних та особливих судів не допускається.

У відповідності до Закону «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010р. система судів загальної юрисдикції відповідно до Конституції України будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Систему судів загальної юрисдикції складають:

  • місцеві суди;

  • апеляційні суди;

  • вищі спеціалізовані суди;

  • Верховний Суд України.

Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні вищі спеціалізовані суди.

Суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Верховний Суд України — найвищий судовий орган в Українській системі судів загальної юрисдикції. Верховний Суд України здійснює правосуддя, забезпечує однакове застосування законодавства усіма судами загальної юрисдикції.

Вищі спеціалізовані суди. В Україні діє три вищих спеціалізованих суди:

- Вищий адміністративний суд України;

- Вищий господарський суд України;

- Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

- Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Апеляційні суди. Загальні апеляційні суди розташовані у всіх обласних центрах областей, у столиці АР Крим та містах республіканського значення Києві та Севастополі. Юрисдикція поширюється у межах свого регіону. Апеляційні господарські суди переглядають рішення та ухвали господарських судів першої інстанції. Юрисдикція апеляційних господарських судів є особливою і не збігається з адміністративно-територіальним устроєм. Аналогічно до господарських, діють і апеляційні адміністративні суди.

Місцеві суди. Місцеві суди (або суди першої інстанції) загальної юрисдикції знаходяться у містах, районах, містах обласного значення та районах у містах.

Господарські місцеві суди. Господарські місцеві суди розташовані у всіх обласних центрах областей, у столиці АР Крим та містах республіканського значення Києві та Севастополі. Юрисдикція поширюється у межах свого регіону.

Окружні адміністративні суди. Окружні адміністративні суди розташовані у всіх обласних центрах областей, у столиці АР Крим та містах республіканського значення Києві та Севастополі. Юрисдикція поширюється у межах свого регіону.

4.Статус суддів в Україні.

У відповідності до ст.126 Конституції України незалежність і недоторканність суддів гарантуються Конституцією і законами України. Вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється. Суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом. Судді обіймають посади безстроково, крім суддів Конституційного Суду України та суддів, які призначаються на посаду судді вперше.

Суддя звільняється з посади органом, що його обрав або призначив. Повноваження судді припиняються у разі його смерті.

Згідно ст. 128 Конституції України перше призначення на посаду професійного судді строком на п'ять років здійснюється Президентом України. Всі інші судді, крім суддів Конституційного Суду України, обираються Верховною Радою України безстроково, в порядку, встановленому законом. Голова Верховного Суду України обирається на посаду та звільняється з посади шляхом таємного голосування Пленумом Верховного Суду України в порядку, встановленому законом.

У відповідності до ст.129 Конституції України, основними засадами судочинства є: законність; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; забезпечення доведеності вини; змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості; підтримання державного обвинувачення в суді прокурором; забезпечення обвинуваченому права на захист; гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом; обов'язковість рішень суду.

У відповідності до ст.47 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання.

Незалежність судді забезпечується, зокрема: особливим порядком його призначення, обрання, притягнення до відповідальності та звільнення; недоторканністю та імунітетом судді; порядком здійснення судочинства, визначеним процесуальним законом, таємницею ухвалення судового рішення.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, а також фізичні і юридичні особи та їх об'єднання зобов'язані поважати незалежність судді і не посягати на неї.

У відповідності до ст.48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя є недоторканним. Суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення судом обвинувального вироку.

Згідно ст. 51 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України та цього Закону призначений чи обраний суддею, займає штатну суддівську посаду в одному з судів України і здійснює правосуддя на професійній основі. Судді в Україні мають єдиний статус незалежно від місця суду в системі судів загальної юрисдикції чи адміністративної посади, яку суддя обіймає в суді.

Судді, який обіймає посаду безстроково, гарантується перебування на посаді до досягнення ним шістдесяти п'яти років, за винятком випадків звільнення судді з посади або відставки судді відповідно до цього Закону. Суддю не може бути переведено до іншого суду без його згоди.

Суддя має право брати участь у суддівському самоврядуванні для вирішення питань внутрішньої діяльності суду в порядку, встановленому законом. Судді можуть утворювати об'єднання та брати участь у них з метою захисту своїх прав та інтересів, підвищення професійного рівня.

Суддя має право вдосконалювати свій професійний рівень та проходити з цією метою відповідну підготовку.

Спеціалізовані суди

Термінологічне завдання: народний засідатель, конституційне подання, конституційне звернення, третейські суди, місцеві суди, апеляційні суди.

Контрольні запитання:

  1. Система і структура судів загальної юрисдикції.

  2. Які повноваження помічника судді?

  3. У чому полягає сутність і зміст правозахисної функції суддів загальної юрисдикції?.

  4. Які має повноваження Вища рада юстиції?.

Практичне завдання.

На основі системного аналізу статей Конституції України підгутуйте експертний висновок про принципи, механізм взаємодії судової влади з іншими гілкам державної влади в Україні.

Знайдіть правильну відповідь у тестових завданнях:

1.Основним завданням Конституційного Суду України є:

а) захист прав людини і громадянина в Україні;

б) забезпечення верховенства міжнародно-правових актів у правовій системі України;

в) гарантування верховенства Конституції України;

г) забезпечення стабільності Конституції України;

д) всі відповіді вірні.

2.Згідно зі ст. 14 Закону України “Про Конституційний Суд України” від 16.10.2004 р. до його повноважень не належать питання:

а) захисту прав людини;

б) законності актів органів державної влади;

в) законності актів органів місцевого самоврядування;

г) конституційності законів України;

д) конституційності міжнародних договорів України.

3.Який мінімальний вік особи, яка може бути призначена суддею Конституційного Суду України:

б) 18 років;

в) 21 років;

г) 25 років;

д) 35 років.

4.З якого моменту суддя Конституційного Суду України вступає на посаду:

а) обрання;

б) призначення;

в) складення присяги;

г) укладення трудового договору;

д) звільнення з попереднього місця роботи.

5.На засіданні якого державного органу суддя Конституційного Суду України складає присягу:

а) Верховного Суду України;

б) Конституційного Суду України;

в) Верховної Ради України;

г) Кабінету Міністрів України;

д) правильної відповіді немає.

6.Назвіть форми звернення до Конституційного Суду України:

а) рішення;

б) конституційне подання;

в) конституційне звернення;

г) скарга;

д) указ.

7.З яких питань Конституційний Суд України дає висновки:

а) конституційності дій Президента України;

б) конституційності законів України;

в) офіційного тлумачення Конституції України;

г) відповідності Конституції чинних міжнародних договорів;

д) законності актів органів місцевого самоврядування.

8.Назвіть підстави для конституційного подання:

а) потреба для з’ясування суті справи;

б) необхідність офіційного тлумачення норми закону;

в) необхідність роз’яснення положень Конституції;

г) наявність спору щодо щодо повноважень конституційних органів державної влади України, якщо суб’єкт права на конституційне подання вважає, що відповідні правові акти не відповідають Конституції України;

д) наявність спору щодо щодо повноважень конституційних органів влади Автономної Республіки Крим, якщо суб’єкт права на конституційне подання вважає, що відповідні правові акти не відповідають Конституції України

9.Назвіть підстави для конституційного звернення:

а) наявність неоднозначного застосування положень Конституції України судами України, іншими органами державної влади, якщо це призвело до порушення конституційних прав суб’єкта;

б) необхідність офіційного тлумачення норми закону;

в) необхідність роз’яснення положень Конституції;

г) наявність спору щодо повноважень конституційних органів державної влади України, якщо суб’єкт права на конституційне подання вважає, що відповідні правові акти не відповідають Конституції України;

д) наявність спору щодо повноважень конституційних органів влади Автономної Республіки Крим, якщо суб’єкт права на конституційне подання вважає, що відповідні правові акти не відповідають Конституції України.

Вирішіть задачі із посиланням на положення чинного законодавства України:

1.Гр. «Т» звернувся до Конституційного Суду України зі скаргою на вирок Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ відносно свого сина. Яка компетенція Конституційного Суду України? Як вирішити це питання?

2. Конституційний Суд України відмовив у розгляді позову приватного підприємства про неконституційність постанови Кабінету Міністрів України. Чи правильні дії суду?

3.Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою скасував пільги для громадян, встановлені законом. Група громадян звернулася до адміністративного суду з позовом про скасування постанови як такої, що суперечить закону. Чи дотримана вимога про підсудність? Як повинен вчинити суд, керуючись Конституцією України?

Нормативно-правові акти

  • Конституція України від 28 червня 1996 року

  • Закону «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010 р.

  • Закон України «Про Вищу раду юстиції» від 15 січня 1998 року

  • Закон України «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 року

  • Закон України «Про Конституційний Суд України» від від 16 жовтня 1996 року.

Література:

    • Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України [Текст]: підручник.-Рек. МОН, 2-ге вид., переробл. і доп.- К.:Алерта; КНТ; ЦУЛ, 2010 .-432 с.

    • Шляхтун П.П. Конституційне право України [Текст] : підручник.- К.: «Освіта України»; КНТ, 2008.-592 с.

Скрипнюк О. Правові акти Конституційного Суду України як джерела сучасного конституційного права України // Право України.- 2012.-№3-4.- С.404-410

Тихий В. Правова природа Конституційного Суду України, його повноваження, рішення та висновки // Право України.- 2012.-№1-2.- С.77-97

Інформаційні ресурси

    • Судова влада України [Електронний ресурс]: офіційний веб-сайт .- Режим доступу: www.court.gov.ua

    • Конституційний Суд України.[Електронний ресурс]: офіційний веб-сайт .- Режим доступу: www.ccu.gov.ua

    • Верховний Суд України [Електронний ресурс]: офіційний веб-сайт.- Режим доступу: http://www.scourt.gov.ua.

    • Вищий Адміністративний Суд України Електронний ресурс]: офіційний веб-сайт.-Режим доступу: http://www.vasu.gov.ua.

    • Вищий господарський суд України [Електронний ресурс]: офіційний веб-сайт .- Режим доступу: http://www.arbitr.gov.ua.

    • Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних i кримінальних справ [Електронний ресурс]: офіційний веб-сайт .- Режим доступу: http://www.sc.gov.ua

    • Вікіпедія: вільна електронна енциклопедія [Електронний ресурс]: офіційний веб-сайт.- Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/Головна_сторінка

    • Національна бібліотека ім. В. Вернадського [Електронний ресурс]: офіційний веб-сайт.- Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/

Людина – це біологічна істота, тобто одна з форм земного життя, яка наділена здатністю мислити, створювати й використовувати знаряддя праці, володіти членороздільною мовою й нормально розвиватися лише в широкому й тісному спілкуванні із собі подібними. Цей термін характеризує представника людського роду (індивіда) як особливу колективістську біологічну істоту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]