Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navchalno-metodichny_posibnik(1).doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
955.39 Кб
Скачать

3.Конституційно- правовий статус народного депутата України.

У відповідності до ст.1 Закону «Про статус народного депутата України» від 17 листопада 1992 р., народний депутат України є обраний відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України" представник Українського народу у Верховній Раді України і уповноважений ним протягом строку депутатських повноважень здійснювати повноваження, передбачені Конституцією України та законами України. Народний депутат здійснює свої повноваження на постійній основі. При виконанні своїх повноважень народний депутат керується Конституцією України, законами України та загальновизнаними нормами моралі.

Держава гарантує народному депутату забезпечення необхідними умовами для здійснення ним депутатських повноважень.

Згідно ст.2 Закону «Про статус народного депутата України» від 17 листопада 1992 р., повноваження народного депутата починаються після складення ним присяги на вірність Україні перед Верховною Радою України з моменту скріплення присяги особистим підписом під її текстом. Повноваження народного депутата припиняються з моменту відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання. У відповідності до ст.4 закону, повноваження народного депутата припиняються достроково у разі: особистої письмової заяви про складення депутатських повноважень; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім; припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України; смерті; порушення вимог Закону.

Депутатський мандат несумісний із іншими видами діяльності (ст.3 Закону «Про статус народного депутата України»).

Народний депутат у порядку, встановленому законом бере участь у засіданнях Верховної Ради України; депутатських фракцій (груп); комітетів, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій; виконує доручення Верховної Ради України та її органів; бере участь у роботі над законопроектами, парламентських слуханнях; звертається із депутатським запитом або депутатським зверненням до будь-яких осіб.

Народний депутат постійно підтримує зв'язки з виборцями. Народний депутат відповідальний за свою депутатську діяльність перед Українським народом як уповноважений ним представник у Верховній Раді України.

Обов'язки народного депутата України встановлені ст.24 Закону «Про статус народного депутата України» від 17 листопада 1992 р. Народний депутат зобов'язаний: дбати про благо України і добробут Українського народу, захищати інтереси виборців та держави; додержуватися вимог Конституції України, Закону «Про статус народного депутата України», закону про регламент Верховної Ради України та інших законів України, додержуватися присяги народного депутата України; бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України та її органів, до складу яких його обрано; особисто брати участь у голосуванні з питань, що розглядаються Верховною Радою України та її органами; виконувати доручення Верховної Ради України, відповідного комітету, депутатської фракції (групи), тимчасової спеціальної або тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, до складу яких його обрано; інформувати Верховну Раду України та її органи, до складу яких його обрано, про виконання доручень Верховної Ради України та її органів; додержуватись вимог трудової дисципліни та норм депутатської етики; та ін.

Стаття 27 закону «Про статус народного депутата України» встановлює, що народному депутату гарантується депутатська недоторканність на весь строк здійснення депутатських повноважень. Народний депутат не може бути без згоди Верховної Ради України притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]