Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navchalno-metodichny_posibnik(1).doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
955.39 Кб
Скачать

5.Законодавчий процес та інші парламентські процедури.

Законодавчий процес - це врегульована Конституцією України, Регламентом Верховної Ради та іншими законами України діяльність парламенту по підготовці, розгляду і прийняттю законів та їх оприлюдненню.

Головним видом парламентських процедур є законодавча процедура (законодавчий процес). Законодавча процедура складається з ряду процедур (стадій). Це вияв законодавчої ініціативи, обговорення законопроекту, прийняття закону, його підписання й оприлюднення (опублікування). Кожна з таких основних стадій у свою чергу поділяється на окремі етапи, стадії, серед яких розрізняють, зокрема щодо першої стадії: розробку проектів законів; внесення і відкликання законодавчих пропозицій, законопроектів, поправок; розгляд законодавчих пропозицій, законопроектів, поправок у комітетах, тимчасових спеціальних комісіях; щодо другої і третьої стадій законодавчого процесу (розгляд законопроектів і прийняття законів) розрізняють розгляд законопроектів у трьох читаннях тощо. Заключна стадія законодавчого процесу включає процедуру підписання законів, опублікування і введення їх у дію тощо.

Підготовка законопроекту та внесення його до Верховної Ради. Згідно з Законодавча ініціатива — це офіційне внесення до Верховної Ради уповноваженим суб'єктом законопроекту або законодавчої пропозиції.

Законопроект та законодавча пропозиція - - дві основні форми реалізації права законодавчої ініціативи. При цьому під законопроектом розуміється текст майбутнього закону з усіма його атрибутами (преамбулою, статтями, параграфами тощо), а під законодавчою пропозицією — ідея або концепція майбутнього закону.

Конституція України суттєво обмежує коло суб'єктів права законодавчої ініціативи при перегляді Конституції та внесенні до неї змін і доповнень. Так, законопроект про внесення змін до Конституції України може бути поданий до Верховної Ради України тільки Президентом України або не менш як третиною народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради.

Верховна Рада розглядає законопроекти на пленарних засіданнях. Розгляд і прийняття законопроекту (закону) включає і схвалення основних положень в основному, обговорення і схвалення постатейно та в цілому (розгляд у трьох читаннях).

Тексти закону та інших законодавчих актів, прийнятих Верховною Радою, оформляються Апаратом Верховної Ради і в п'ятиденний термін підписуються Головою Верховної Ради, після чого закон невідкладно надсилається на підпис Президентові, який підписує закон, беручи його до виконання. Закон, переданий Президентові, має бути підписаний ним протягом 15 днів з дня отримання та офіційно оприлюднений. Він набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування (ст. 94 Конституції України).

До основних парламентських процедур належить також процедура (процедури) формування органів державної влади, тобто установча процедура. Пріоритетною установчою процедурою є надання згоди на призначення Президентом Прем'єр-міністра

Важливою парламентською процедурою є процедура здійснення парламентського контролю. Верховна Рада відповідно до своїх повноважень безпосередньо або через свої органи здійснює парламентський контроль за забезпеченням конституційних прав, свобод та обов'язків громадян України, додержанням законів та інших актів, за виконанням загальнодержавних програм і бюджету, діяльністю органів, а також посадових осіб, яких вона обирає, призначає або затверджує.

Парламент розглядає звіти Генерального прокурора, голови Національного банку, голови Фонду державного майна та інших органів і посадових осіб, які обираються, призначаються чи затверджуються Верховною Радою, крім органів судової влади та суддів. Щорічні письмові звіти цих органів і посадових осіб подаються до Верховної Ради протягом місяця після закінчення календарного року і поширюються серед депутатів. У разі необхідності їх розгляду на засіданні Верховної Ради відповідні питання включаються до порядку денного сесії.

Важливими формами парламентського контролю є депутатські запити як офіційні звернення на сесії Верховної Ради до органів Верховної Ради, Кабінету Міністрів, керівництва інших органів державної влади та місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності.

ОБОВ’ЯЗКОВІ СТАДІЇ ЗАКОНОДАВЧОГО ПРОЦЕСУ

Термінологічне завдання: суб’єкт законодавчої ініціативи; парламентський контроль; поняття парламентаризму; імплементація закону; набрання чинності закону; чергові та позачергові вибори до ВРУ.

Контрольні запитання:

  1. Назвіть функції парламенту України.

  2. В чому суть представницької функції Верховної Ради України?

  3. Які повноваження Голови Верховної Ради України?

  4. Назвіть органи Верховної Ради України.

  5. Назвіть акти, що приймає парламент України.

  6. У яких випадках можуть скликатися позачергові і надзвичайні сесії парламенту України?

  7. Назвіть суб'єктів законодавчої ініціативи.

  8. Після яких обов'язкових дій закон набирає чинності?

  9. Назвіть суб'єктів, що можуть здійснювати парламентський контроль.

  10. Чи можна стверджувати про існування парламентаризму в Україні?

Розв’яжіть задачі із посиланням на положення чинного законодавства України:

1.Рада Міністрів Автономної Республіки Крим своєю постановою оголосила район м. Балаклави зоною надзвичайної екологічної ситуації. Верховна Рада України скасувала це рішення як незаконне. Дайте юридичний аналіз викладеного факту. Чи діяла Верховна Рада України в межах своєї компетенції? Чи доцільна у цій ситуації інша форма реагування Верховної Рада України?

2.Прем’єр-міністр перебуваючи в закордонному відряджені з офіційним візитом проголосив зміну зовнішньополітичного курсу держави. Верховна Рада України за це оголосила Прем’єр-міністру недовіру, результатом чого стала відставка Кабінету Міністрів. Чи правомірні дії Верховної Ради України?

Знайдіть правильну відповідь у тестових завданнях:

1.Верховна Рада України — єдиний __________орган державної влади України, який має колегіальний характер і складається з чотирьохсот п'ятдесяти народних депутатів України, обраних строком на п'ять років на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування

а) законодавчий;

б) представницький;

в) виконавчий;

г) судовий;

д) дорадчий при Президентові України.

2.Верховна Рада України — єдиний законодавчий орган державної влади України, який має колегіальний характер і складається з __________________________на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

а) чотирьохсот п'ятдесяти народних депутатів України, обраних строком на п'ять років;

б) чотирьохсот п'ятдесяти народних депутатів України, обраних строком на чотири роки;

в) трьохсот народних депутатів України, обраних строком на п'ять років;

г) трьохсот народних депутатів України, обраних строком на чотири роки;

д) жодна з перелічених відповідей не підходить.

3.Верховна Рада України:

а) єдиноначальний орган – її рішення приймаються одноособово головою Верховної Ради України, який несе за них персональну відповідальність;

б) колегіальний орган – рішення приймаються голосуванням народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України під час її сесій;

в) єдиноначальний орган – її рішення приймаються головою Верховної Ради України, решта депутатів мають право дорадчого голосу;

г) дорадчий орган при Президентові України;

д) правильної відповіді немає.

4.Народні депутати України можуть добровільно об'єднуватися у фракції за умови, що до складу кожної з них входить не менш як _________ депутатів.

а) п’ять;

б) десять;

в) п’ятнадцять;

г) двадцять;

д) двадцять п’ять.

5.Керівництво Верховною Радою України здійснює Голова Верховної Ради України, який:

а) обирається народом України;

б) обирається народними депутатами таємним голосуванням;

в) обирається народними депутатами відкритим голосуванням;

г) призначається Президентом України;

д) призначається Прем’єр-міністром України.

6.Згідно зі Статтею 88 Конституції України Голова Верховної Ради України:

а) веде засідання Верховної Ради України;

б) організовує підготовку питань до розгляду на засіданнях Верховної Ради України;

в) підписує акти, прийняті Верховною Радою України;

г) представляє Верховну Раду України у зносинах з іншими органами державної влади України та органами влади інших держав;

д) всі відповіді є вірними.

7.До повноважень та завдань Верховної Ради України належать:

а) внесення змін до Конституції України в межах і порядку, передбачених розділом ХІІІ цієї Конституції;

б) призначення всеукраїнського референдуму з питань, визначених статтею 73 цієї Конституції;

прийняття законів;

в) затвердження Державного бюджету України та внесення змін до нього; контроль за виконанням Державного бюджету України;

г) усунення Президента України з поста в порядку особливої процедури (імпічменту);

д) всі відповіді є вірними.

8.Який суб’єкт має виключне право на внесення проекту закону про Державний бюджет України:

а) Міністерство економічного розвитку і торгівлі України;

б) Міністерство фінансів України;

в) Кабінет Міністрів України;

г) Державна казначейська служба України;

д) Рахункова палата.

9.Який суб’єкт призначає позачергові вибори до Верховної Ради:

а) Верховна Рада України;

б) Голова Верховної Ради України;

в) Президент України;

г) Центральна виборча комісія;

д) Рахункова палата.

10.Перед вступом на посаду народні депутати України складають присягу перед________.

а) Народом України;

б) Богом;

в) власною совістю;

г) Верховною Радою України;

д) Президентом України.

11. Акти Верховної Ради України:

а) постанови;

б) звіти;

в) накази;

г) укази;

д) декрети.

12.Перше засідання новообраної Верховної Ради України відкриває:

а) Голова Верховної Ради України попереднього скликання;

б) Голова Конституційного Суду України;

в) Найстарший за віком народний депутат;

г) Президент України;

д) Голова Центральної виборчої комісії.

Література:

  • Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України [Текст]: підручник.-Рек. МОН, 2-ге вид., переробл. і доп.- К.:Алерта; КНТ; ЦУЛ, 2010 .-432 с.

  • Шляхтун П.П. Конституційне право України [Текст] : підручник.- К.: «Освіта України»; КНТ, 2008.-592 с.

Нормативно-правові акти

  • Конституція України. Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. - К.: Право, 1996. - 36 с.

  • Закон України. Про внесення змін до Конституції України // Відомості Верховної Ради (ВВР), 2005, N 2, ст.44.

  • Рішення Конституційного Суду України від 30 вересня 2010 року № 20 – рп.

  • Закон України. Про вибори народних депутатів України // Голос України. - 2004, 20 квітня.

  • Закон України «Про Регламент Верховної Ради України» від 10 лютого 2010 року

  • Закон України «Про статус народного депутата України» від 17 листопада 1992 р.

Інформаційні ресурси

  • Верховна Рада України [Електронний ресурс]: офіційний веб-сайт .- Режим доступу: http://www.rada.gov.ua

  • Вікіпедія: вільна електронна енциклопедія [Електронний ресурс]: офіційний веб-сайт.- Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/Головна_сторінка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]