Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

1.3 Патентний огляд

Сучасні тенденції розвитку ліфтів та ліфтового обладнання направлені в бік відмови від машинного приміщення і створення автономної конструкції ліфта. Тобто ліфт містить в собі всі механізми переміщення включаючи лебідку.

Так патент № 2352514 виданий фірмі Коне Корпорейшн в 21.01.2004 містить наступний опис:

Винахід стосується ліфта, який переважно виконаний без машинного відділення. Лебідка ліфта взаємодіє з підйомними канатами за допомогою канатоведущего шківа, при цьому зазначені канати мають несучу частину, сплетену із сталевого дроту круглого або некруглого поперечного перерізу, і утримують противагу і кабіну ліфта, що переміщаються по своїх напрямних. Вага лебідки не становить приблизно 1/5 ваги номінального навантаження ліфта. Зовнішній діаметр канатоведучого шківа, що приводиться в дію лебідкою ліфта, становить не більше приблизно 250мм, а кабіна ліфта і противага підвішені з використанням декількох проходів підйомного каната. Винахід дозволяє зменшити розміри та вагу.

Також слід зазначити важливу роль здатності системи управління зупинити кабіну з точністю на заданому рівні. Патент № 2202508 виданий Лаврову В.В. 20.03.2005, описує спосіб точної зупинки підлоги кабіни ліфта на рівні посадочної площадки.

Винахід відноситься до ліфтобудування, зокрема до способів, що забезпечує точність зупинок кабін пасажирських ліфтів. Спосіб точної зупинки підлоги кабіни ліфта на рівні посадочної площадки полягає в тому, що система управління ліфтом виробляє команди, що подаються на виконавчий пристрій, яким є гальмо лебідки, використовуючи сигнали, що надходять від датчиків в шахті для загальмування об'єкта регулювання ліфта, фіксує за допомогою вимірювального елемента положення кабіни ліфта та за результатами вимірювання виробляє команду на забезпечення впливу виконавчого механізму на об'єкт регулювання. При цьому об'єктом регулювання, на який впливає виконавчий елемент, є підлога кабіни, поєднаний з її порогом і відділений від цієї кабіни, а вплив згаданого виконавчого механізму, розміщеного на самій кабіні, здійснюється з можливістю вирівнювання рівня підлоги кабіни з рівнем порогу дверей шахти обраної посадочної площадки і відбувається при нерухомій кабіні ліфта за час, що не перевищує часу відкриття дверей кабіни і шахти на будь посадкової майданчику при отриманні відповідного сигналу вимірювального елемента. Сигнал на час включення виконавчого механізму, що визначає відстань, на яку необхідно перемістити підлогу кабіни, виробляється пристроєм порівняння, яке зіставляє сигнал з вимірювального елемента з сигналом, записаним в пристрої і характеризує точне місце розташування пороги дверей шахти вибраної посадкового майданчика, і сигналом з датчиків-обмежувачів, контролюючих висоту підйому підлоги. Винахід забезпечує підвищення точності зупинки кабіни відносно посадкового майданчика.

1.4 Огляд існуючих рішень

Серед зарубіжних фірм, що пропонують комплекс послуг з автоматизації та диспетчеризації ліфтів, слід зазначити американську фірму «ОТІС».

ОТІС пропонує своє вирішення проблеми оновлення застарілого ліфта. Комплексна заміна всієї системи життєзабезпечення при збереженні каркасу кабіни ліфта, напрямних і противаги дозволять отримати практично новий ліфт, який відповідає всім вимогам естетики і якості.

Пакети модернізації, розроблені фахівцями компанії ОТІС, враховують інтереси як замовника - технологічність, надійність та прийнятну вартість, так і пасажира - безпека і комфорт.

Пакети модернізації передбачають заміну системи управління ліфтом, лебідки, електроживлення та електропроводки, кнопкових і викличних постів, обробки і освітлення кабін, установку додаткового антивандального обладнання, блоків аварійного освітлення, сервісних пристроїв та ін

Переваги модернізації:

- Мінімальний обсяг будівельних робіт;

- Модернізація відразу або в декілька етапів;

- Суворе відповідність до вимог Держгіртехнагляду про проведення модернізації;

- Гарантія якості всесвітньої компанії ОТІС.

Нижче перераховується ряд пакетів модернізацій, пропонованих компанією ОТІС на Україну.

1) Електронний синтезатор мови

Рисунок 1.7 - Електронний синтезатор мови

Електронний синтезатор мови встановлюється в кабіні ліфта з метою підвищення комфортності поїздки за рахунок передачі різного роду повідомлень перед зупинкою: оголошення номера поверху і коротку додаткову інформацію, як, наприклад, ресторан, офіс, гараж, і т. п.

Електронний синтезатор мови встановлюється на ліфтах з мікропроцесорними системами управління. Установка мовного синтезатора може вироблятися як в нові контролери на заводі-виробнику, так і в що знаходяться в експлуатації ліфти. При установці на ліфти, що знаходяться в експлуатації, необхідно враховувати те, що обладнання мовного синтезатора розміщується в контролері і на кабіні ліфта. Місце установки блоку гучномовця на кабіні повинне забезпечувати якісне звучання переданих повідомлень.

2) Пристрої безпеки

Рисунок 1.8 - Пристрої безпеки розробки «Отіс»

Пристрої безпеки розроблені відповідно до вимог міжнародних стандартів безпеки. Служать для захисту обслуговуючого персоналу від ненавмисного контакту з представляють небезпеку частинами ліфта.

Пропонуються наступні пристрої безпеки:

- Огорожа канатоведучого шківа - використовується для захисту від ненавмисного контакту з рухомими частинами ліфта (канатоведучим шківом і канатами). Призначено для установки на ліфтові лебідки російського виробництва. Можливість швидкого монтажу і демонтажу огорожі, а також наявність у ньому оглядового вікна, дозволяють проводити інспекційні перевірки та технічне обслуговування лебідки і канатів.

- Огорожа відвідних блоків на кабіні вантажних ліфтів з поліспастною підвіскою - використовується для захисту від випадкового контакту з обертовими відвідними блоками на кабіні, а також для запобігання затягування одягу і частин тіла механіка між канатом і блоком, забезпечуючи безпеку при пересуванні на даху кабіни.

- Огорожа на даху кабіни ліфтів - призначена для захисту від падіння при роботі на даху кабіни в тих випадках, коли відстань від зовнішньої поверхні кабіни до внутрішньої поверхні шахти перевищує встановлені норми.

- Антивандальні двері машинного приміщення - призначена для запобігання несанкціонованого проникнення сторонніх осіб у машинне приміщення. Виготовляється з металу, обладнується сейфовим замком і вимикачем дистанційного контролю відкривання дверей.

- Пристрій блокування рукоятки ввідного пристрою - служить для запобігання включення живлення електромережі під час роботи на зупиненому обладнанні.

- Вимикач Q1RM. Згідно з міжнародними стандартами безпеки в приямку шахти ліфта необхідно наявність вимикача безпеки, в якості якого використовується вимикач Q1RM - грибкова кнопка в пластмасовому корпусі з фіксацією положень «Включено» і «Вимкнено».

- Захисне огородження точок високої напруги в контролерах - призначено для запобігання випадкового контакту з знаходяться під напругою в контролері відкритими або прихованими електричними ланцюгами. Огорожа являє собою захисний екран, виконаний з прозорого діелектричного матеріалу.

- Комплект настилів для заміни канатів - застосовується для підвищення безпеки і полегшення праці електромеханіків при проведенні робіт по заміні канатів на ліфті.

3) Система дистанційного спостереження та контролю за роботою ліфтів

Система дистанційного спостереження та контролю за роботою ліфтів включає в себе повний комплект обладнання та матеріалів, необхідних для проведення робіт з модернізації об'єднаних диспетчерських систем. Призначена для поліпшення збору та передачі інформації про технічний стан ліфта, а також іншого інженерного обладнання будівлі в диспетчерську службу.

Система дистанційного спостереження та контролю за роботою ліфтів використовує передові мікропроцесорні технології, що дозволяє негайно отримувати інформацію про характер несправностей контрольованих об'єктів і швидко їх ліквідувати.

Переваги:

- Підвищення надійності роботи ліфтів і скорочення кількості відмов за рахунок постійного дистанційного контролю за основними технічними параметрами устаткування будівлі;

- Вся отримувана інформація піддається ретельному аналізу для забезпечення надійної роботи ліфтів та іншого інженерного обладнання і запобігання аварійних ситуацій за рахунок того, що всі несправності системи усуваються до того, як вони почнуть впливати на роботу ліфта;

- Постійний гучномовний зв'язок між пасажирами та диспетчерською;

- Можливість швидкого звільнення пасажирів і пуску в роботу ліфта завдяки автоматичному контролю за станом і роботою ліфтів.

4) Світловий бар'єр LAMBDA II

Світловий бар'єр LAMBDA II призначений для контролю отвору автоматичних дверей ліфтів з різними системами управління. Установка світлового бар'єру дозволяє підвищити комфортність і безпеку пасажирів, так як двері ліфта не закриються до тих пір, поки в зоні променів знаходиться будь-який сторонній предмет.

Світловий бар'єр створює 56 горизонтальних інфрачервоних променів, відстань між якими 33мм. Перший промінь розташований на висоті 15мм від нижнього бар'єру, останній промінь розташований на висоті 1800мм від першого променя. Таким чином, контролюється наявність перешкоди на шляху руху стулки практично на всій висоті отвору дверей. Максимальна відстань між приймачем і випромінювачем - 1830мм. Світловий бар'єр працює, навіть якщо кілька променів виходять з ладу. Комплект обладнання включає в себе приймач, випромінювач променів і мікропроцесорний блок керування.

5) Приказні і викличні пости

Рисунок 1.9 - Приказні і викличні пости

Пропонована «Отіс» модернізація викличної і наказовій апаратури адаптується до будь-якій системі управління ліфтом. Викличні і приказні пости виготовляються на високому естетичному та технічному рівні в антивандальному виконанні: з нержавіючої сталі або із сталі з застосуванням декоративних покриттів.

Приказні пости виконуються в традиційному виконанні або у вигляді колони. Пости в традиційному виконанні мають стандартний дизайн з лицьовою панеллю з нержавіючої сталі або із сталі з декоративним покриттям. Пости колонного типу виготовляються в престижному виконанні з лицьовою панеллю з нержавіючої сталі або із сталі покритою декоративним пластиком. Крім обов'язкових елементів: кнопки «Виклик», поверхових кнопок і переговорного пристрою, приказні пости можуть бути додатково обладнані індикатором перевантажень, годинами, пріоритетними кнопками з ключами та / або індикатором напрямки і положення кабіни.

6) Мікропроцесорна система управління

Рисунок 1.10 - Мікропроцесорна система управління

Система управління на базі мікропроцесорного ліфтового контролера призначена для модернізації пасажирських, лікарняних і вантажних ліфтів. Вона підвищить надійність ліфта і забезпечить комфорт пасажирів.

Система управління на базі мікропроцесорного ліфтового контролера містить повний комплект обладнання та матеріалів для проведення заміни системи управління застарілих ліфтів різної вантажопідйомності, швидкості і поверховості. Реалізує наступні види управління: змішане просте; змішане збірне при русі кабіни вниз; змішане збірне у двох напрямках.

Дозволяє здійснювати одиночний і групові режими роботи.

7) Блок частотного регулювання швидкості ліфта

Рисунок 1.11 - Блок частотного регулювання швидкості ліфта

Блок частотного регулювання швидкості обертання ротора асинхронного двигуна лебідки (STANDE ALONE OVF 20) призначений для проведення модернізації ліфтів ОТІС з двошвидкісним двигуном лебідки та системами управління MCS310 і MCS220. Містить повний комплект обладнання для проведення модернізації.

Розглянуті системи мають безліч переваг, проте їх вартість настільки висока, що має сенс розробляти і використовувати власні системи автоматизації управління і диспетчеризації пасажирських ліфтів.