Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

4.4 Вибір засобів індивідуального захисту

Вибір засобів індивідуального захисту та розрахунок річної потреби в них проводиться на підставі "Типових галузевих норм безплатної видачі робітникам і службовцям спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту".

Ремонтні бригади та працівники, зайняті експлуатацією ліфтів, повинні бути забезпечені спецодягом і засобами індивідуального захисту згідно з НАОП 5.1.11-3.01-90 (7). Річна потреба засобів індивідуального захисту приведена в табл. 4.3.

Таблиця 4.3 – Річна потреба засобів індивідуального захисту

№ п/п

Професія або посада

Кількість робітників

Спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту

термін носіння, міс.

Загальна кількість на рік

1

2

3

4

5

6

1

Ремонтник

3

Костюм х/б

12

1

єлектро-механічного обладання

Ботинки на резиновій підошві

12

1

Куртка та штани утеплені

36

Чоботи утеплені

36

Мило господарське

1

24

Рукавиці спецові

1

24

Рукавиці спецові прогумовані

1

12

4.5 Вибір і розрахунок санітарно-побутових приміщень і обладнання

Ремонтники повинні бути забезпечені санітарно-побутовими приміщеннями. До них входять: гардеробні для спецодягу, приміщення для сушіння одягу, душові, хімчистка або прання спецодягу, медичний пункт, убиральні. Приміщення для відпочинку та приймання їжі.

Побутові приміщення об'єднують, як правило, в одному будинку, окремі для чоловіків і жінок. Душові розміщені суміжно з гардеробними. Гардеробна одночасно призначена для збереження вуличного і робочого одягу, і розраховується по кількості робітників з врахуванням 5% резерву. Решта приміщень розраховуються за кількістю працюючих у найчисельнішу зміну.

Виробничий процес в умовах ТОВ «Електроград» по санітарно -гігієнічній характеристиці відноситься до першої групи «виробничі процеси, що проходять при нормальних метеорологічних умовах та при відсутності шкідливих газів та пилових виділень». Для цієї групи передбачається наступний склад санітарно побутових приміщень:  санітарно-побутові (гардеробні, душові, умивальні, вбиральні кімнати особистої гігієни жінок, відпочинку, паління та ін.); медичні (медпункти);  громадського харчування (їдальня, буфет); культурного обслуговування (бібліотека, зала засідань); адміністративні (цехова контора).

Проведемо розрахунок забезпечення санітарно - гігієнічними і побутовими приміщеннями в умовах ТОВ «Електроград». Результати розрахунку представлені в табл. 4.4.

Таблиця 4.4 – Забезпечення санітарно - гігієнічними і побутовими приміщеннями ТОВ «Електроград»

п/п

Найменування

Загальне число

працюючих

Розрахункове

значення

1

Гардеробна

160

168

2

Душова(сітки)

160

54

3

Умивальні

160

8

4

їдальня (число місць)

160

40

5

Туалети (саніт. прилади)

160

11

6

Здоровпункт

160

1

7

Питне водозабезпечення

160

7812

Душові кабіни відкриті, з однорядним розташуванням, відокремлені одна від одної вологостійкими перегородками висотою 1,6 м, що не доходять до підлоги на 0,2м. Душові кабіни обладнані змішувачами холодної й гарячої води, поличками з речами для миття і підніжками для миття ніг. Умивальні кімнати обладнані змішувачами води, гачками для рушників і одягу, поличками для мила. Кількість сіток в душових прийнято з розрахунку одна душова сітка на 3 особи. Кількість кранів в умивальних розраховане за нормою 1 кран умивальника на 20 осіб. По дві убиральні розташовані на кожному поверсі будівлі. Для харчування робітників неподалік розташована їдальня та буфет, а також розміщений очисний пристрій для питного режиму. Кількість посадочних місць в яких розраховане за нормою 1 місце на 4 людини. Питне водозабезпечення розраховано згідно мінімальних фізіолого-гігієнічних норм забезпечення населення питною водою (31л на добу помножено на 1,5 для категорій робіт середньої важкості).