Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

4.3 Заходи по зниженню і усуненню шкідливих і небезпечних чинників в умовах тов «Електроград»

В процесі виконання технічного обслуговування ліфта електромеханік зобов'язаний виконувати вимоги правил особистої й колективної техніки безпеки, недотримання яких можуть призвести до травм з наслідками.

Щоб не допустити перевантаження кабіни, ліфти обладнані рухомою підлогою з використанням зважуючого пристрою. При перевантаженні ліфт просто більше не реагуватиме на команди переміщення кабіни пасажирами й повідомить про перевантаження. Ловитель і обмежувач швидкості допомогають уберегти пасажирів від падіння кабіни у разі поломок в механічній частині лебідки (наприклад, відмову гальма, обриві підйомних канатів чи несправності електричного устаткування). Використання гальмівних пристроїв ліфтів також допоможуть уникнути падіння кабіни при відключенні електроенергії. У ліфтових лебедках використовуються колодочні гальма нормально-замкнутого типу. Підйомні канати підвіски кабіни і противаги - міцні і з достатньою гнучкістю. Направляючі (і навіть черевики) кабіни і противаги визначають стан кабіни і противаги в шахті шляхом обмеження переміщення в горизонтальному напрямку і забезпечують відповідне розташування їх як між собою, так і відносно нерухомих елементів шахти. Направляючі служать також опорою для утримання кабіни і противаги у разі посадки їх на вловлювачі. Буфери і упори призначені обмеження ходу кабіни і противаги у разі опускання їх нижче мінімального робочого становища. Їх розраховують на посадку кабіни з навантаженням, що перевищує номінальну вантажопідйомність на 10% і посадку противаги, що переміщується із найбільшою швидкістю, яка допускається обмежувачем швидкості.

Задля підтримки необхідних норм вологості і температури повітря (табл. 4.1) шахти ліфтів обладнуються витяжною вентиляцією, що сприяє обміну повітря з довкіллям.

Шахта ліфта обладнана штучним освітленням, що дозволяє механікам виконати ремонт і обслуговування обладнання. Для переносних ламп використовується провід, захищений від механічних ушкоджень. Світильники повинні бути закритого типу, а скляні ковпачки захищені металевою сіткою.

Щоб не допустити неприпустимих діапазонів вібрацій і частот, розповсюджуваних від лебідки по канатам до салону кабіни, між канатом підвіскою і каркасом, і навіть між каркасом і купе кабіни встановлюються амортизатори. З іншого боку, лебідка ліфта міститься у частині будівлі з жорсткою основою, що також різко зменшує небажані вібрації.

Усе обладнання надане підбиралося з урахуванням забезпечення допустимих значень шуму, тобто трохи більше 80дБ. Наприклад, використаний редуктор червячного типу, має понижений показник шуму. А в врівноважуючі ланцюги був перепущений канат, що зменьшує дзенькіт ланцюгів. До того ж застосовувані амортизатори між канатною підвіскою і кабіною крім зниження вібрацій також зменшують і рівень шуму. Внаслідок цього загальний рівень шуму під час роботи ліфта не перевищує 40дБ.

Розрахункова частина.

Електропостачання приводу ліфта здійснюється напругою 380В.

Розподіл електроенергії по пристроях автоматики проводиться від понижувальної підстанції напругою 380В чотирьох-провідними лініями з глухозаземленою нейтраллю.

Захист від небезпеки переходу напруги з мережі 6кВ в мережу низької напруги здійснюється за допомогою з'єднання нейтралі силових трансформаторів підстанцій до робочого заземлення, а нульовий провід багаторазово заземляется по трасі електропостачання шляхом приєднання до металоконструкцій будівлі.

Величину розрахункового струму замикання на землю визначаємо за наближеною емпіричною формулою:

(4.1)

де U – фазна напруга мережі, кВ

lk– довжина кабельних ліній, км

lB– довжина повітряних ліній, електрично об'єднаних в одну мережу, км

5,49 А (4.2)

Звідси опір заземлювального пристрою дорвнює:

22,77 Ом (4.3)

Тому приймаємо згідно ПУЕ R0=4 Ом

Для виконання робочого заземлення приймаємо металеві труби довжиною l = 1 м і діаметром d = 50мм, з'єднаних смугою 48мм2.

Опір відстані струму визначаємо за наступною емпіричною формулою:

, (4.4)

де =1104Омсм – питомий опір глинистого грунту;

l – довжина провідника;

d – діаметр провідника.

, (4.5)

Враховуючи сезонні коливання питомого опору грунту, приймаємо коефіцієнт 1.2 тоді:

(4.6)

Необхідна кількість трубних стержнів визначаємо із співвідношення:

, (4.7)

де n - число трубних стержнів;

э=0,88 – коефіцієнт використання труб, враховує їх екрануючу взаємодію при розташуванні між ними до 6 м, тоді:

(4.8)

Довжина смуги, що об'єднує труби:

(4.9)

Опір розтікання струму смуги буде:

, (4.10)

де h=1,2 – глибина на якій знаходиться смуга:

b=80 – ширина смуги.

З урахуванням коливання питомого опору грунту:

(4.11)

Опір розтікання всього заземлювального робочого пристрою в цілому буде:

(4.12)

де эл=0,91 – коефіцієнт використання сполучної смуги.

(4.13)

Опір розтіканню захисного заземлення має бути не більше 4Ом, тому приймаємо розрахунковий контур заземлення.