Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

4.6 Пожежна профілактика

Відповідно до ОНТП 24-86, приміщення за вибухопожежною і пожежною небезпекою розділяють на п’ять категорій (А,Б,В,Г,Д) ,якісним критерієм вибухопожежної небезпеки приміщень (будівель) є наявність в них речовин з певними показниками вибухопожежної небезпеки.

Приміщення ліфту відноситься до категорії В3. Категорія В3 - горючі рідини, тверді горючі та важкогорючі речовини, матеріали, здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним горіти лише за умов, що приміщення, в яких вони знаходяться або використовуються, не належать до категорій А та Б.

В ліфту пожежа може виникнути за умов:

загоряння паливо-мастильних матеріалів при попаданні на них іскор електричного або механічного походження, впливу тепла від нагрітих предметів (клас пожежі – В);

самозаймання промасленого ганчір’я (клас пожежі - А);

загоряння електрообладнання при перевантаженнях, перегріванні і коротких замиканнях (клас пожежі - Е).

У будівлях і спорудах, котрі мають два поверхи і більше, у випадку одночасного перебування на поверсі більше 25 осіб, розроблені і вивішені на видних місцях плани (схеми) евакуації людей на випадок пожежі.

Постійні місця проведення вогневих робіт на відкритих майданчиках та у спеціальних відділеннях, обладнаних згідно з Правилами пожежної безпеки та правилами з техніки безпеки, визначаються наказом керівника підприємства. Місця проведення тимчасових зварювальних робіт визначаються письмовим дозволом особи, відповідальної за пожежну безпеку об’єкту. Заступати до виконання вогневих робіт дозволяється лише після виконання всіх вимог пожежної безпеки. Після закінчення вогневих робіт їх виконавець повинен ретельно оглянути місце проведення цих робіт, полити водою пальні конструкції та усунути порушення, які можуть призвести до виникнення пожежі.

Підвищену увагу слід приділяти ізоляції електричної мережі та вчасному усуненню місць із пошкодженою ізоляцією. Опір ізоляції у приміщеннях із нормальним середовищем вимірюється один раз на рік, у приміщеннях із підвищеною вологістю – не рідше двох раз на рік. Для попередження пожеж від статичної й атмосферної електрики використовуються заземлювальні пристосування різних конструкцій.

На підприємстві за вчасне виконання протипожежних заходів, дотримання та підтримку такого протипожежного режиму, що вимагається, відповідає керівник підприємства. Відповідальність за протипожежний стан цехів (дільниць, відділень), а також за вчасним виконанням протипожежних заходів покладається на начальника цеху (бригадира, майстра).

Пожежна безпека.Збірна металева конструкція купе є перспективним рішенням, відбиваючим вітчизняний і закордонний досвід. Застосування тонкостінних панелей з профільованої сталі підвищує пожежостійкость конструкції купе попри деякій зниженній матеріаломісткості. Зростанню пожежостійкості сприяє застосування дверей спеціальної конструкції з пожежоустойчивим наповнювачем і забарвлення стін купе термостійким лаком. Крім цього, у безпосередній близькості до ліфта першого поверху й у службовому приміщенні розташовуються вогнегасники.

Будівля повністю забезпечена протипожежним інвентарем та первинними засобами пожежогасіння, що приведені у табл. 4.5. Пожежні щити встановлюються на території з розрахунку один щит на 5000 м2.

Таблиця 4.5 – Набір первинних засобів пожежогасіння та інвентарю

Засоби пожежогасіння

Кількість, штук

Вогнегасники пінні (ОВП)

8

Відра металеві

8

Лопати металеві

8

Сокира пожежна

4

Ломи

8

Багор

4

Діжки з водою, ємністю 200 л

8

Ящик з піском, ємністю 1 м3

4

Про всі виявлені порушення Правил протипожежної безпеки та несправностях протипожежного обладнання робітники повинні повідомити начальника цеху, а під час виникнення пожежі керувати її гасінням до прибуття пожежників. Начальник цеху (старший майстер) відповідає за вчасне забезпечення, правильне використання й утримання пожежного інвентарю.

Ймовірність ураження будівель блискавкою зменшена застосуванням системи блискавкозахисту II категорії, виконаної у відповідності з СН 305 – 77.