Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DIPLOM.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
5.28 Mб
Скачать

Розділ 5. Охорона праці

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров’я та працездатності працівника під час трудової діяльності [24].

Об’єктом охорони праці є здоров’я та працездатність людини, а предметом – засоби і заходи, спрямовані на їхнє збереження.

Законодавство про працю регламентується законодавчими актами, основними з яких є Конституція України, Кодекс законів про працю, Закон України «Про охорону праці». Відповідальність за порушення законодавчих та інших нормативних актів з питань охорони праці відповідно до Закону України «Про охорону праці» буває дисциплінарна, адміністративна, матеріальна та кримінальна.

5.1. Організація умов праці на території об’єкта дослідження

Об’єкт дослідження – це історична пам’ятка Брестська фортеця, яка знаходиться на території держави Білорусія.

Метою дослідження є створення ситуаційного плану Брестської фортеці.

Перед виїздом на територію об’єкта був проведений інструктаж з правил та умов пересування по маршруту, а також щодо опрацювання матеріалів у камеральних умовах.

При проведенні польових робіт переходи та пересування працюючих по місцевості допускається лише у випадках виробничої необхідності. Рух бригади на маршрутах або переходах здійснюється орга­нізовано під керівництвом керівника бригади або старшого гру­пи. Залежно від умов місцевості рухатися необхідно по можли­вості компактними, а не розтягнутими групами, щоб забезпечи­ти постійний зоровий або голосовий зв'язок між членами брига­ди (групи) і можливість надання взаємної допомоги. Маршрути пересування повинні відповідати затвердженій тех­нологічній схемі проведення робіт або бути погоджені з керівни­цтвом партії (експедиції). Умови і порядок пересування по маршрутах мають бути до­ведені до всіх членів бригади [25].

При раптовому погіршенні погоди (снігопад, гроза, тривалий дощ, густий туман і т.д.) під час пересування (переходів) необ­хідно перервати рух, сховатися в безпечному місці і перечекати негоду. Переходи і пересування бригади мають проводитися тільки у світлу частину доби. Робота на маршрутах повинна припиня­тися з таким розрахунком, щоб усі працівники встигли повер­нутися до табору до настання темряви. Відхилення від умов проведення маршруту або зміна схеми маршруту (переходу) можуть допускатися тільки під особисту відповідальність старшого групи.

При аварійних ситуаціях, коли хтось із членів бригади втра­чає здатність самостійно пересуватися, потрібно надати потерпі­лому на місці можливу медичну допомогу і вжити всі заходи для його доставки до найближчого медичного пункту. Якщо група нечисленна, необхідно вжити заходи для виклику рятува­льної служби і не залишати товариша. Тимчасове залишення потерпілого допускається лише у виняткових випадках за умо­ви, що він зможе очікувати допомогу в цілковитій безпеці. Старший групи під час переходу або роботи на маршрутах повинен регулярно, а не тільки на привалах чи перервах у робо­ті, перевіряти наявність і фізичний стан працівників [25].

Безпека проведення робіт і пересування ділянкою була відображе­на у відповідних робочих проектах на проведення робіт та ін­струкціях з охорони праці, затверджених керівництвом організації (підрозділу) - безпосереднього виконавця робіт за по­годженням із профспілковою організацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]