Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
conspekt_1.doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Література:

1. "Методика визначення ризиків та їх прийнятних рівнів для декларування об’єктів підвищеної небезпеки" Київ: Основа, 2003

2. Методика оцінки ризиків від впливу потенційно небезпечних об’єктів: Методичні вказівки / Укл.: Дзяний Р.Б., Васійчук В.О. –Львів: В-во Національного університету “Львівська політехніка”, 2005.– 25 с.

3. Чай С.М., Чай Н.М. Безпека життєдіяльності

4. Звягінцева Г.В. Методика з оцінки екологічних ризиків при забрудненні навколишнього природного середовища. Вісник Донецького національного університету, Сер. А: Природничі науки, 2009, вип. 2, C 307-316

5. Корсун Т.В. Оцінювання ризику на потенційно небезпечних об’єктах в умовах невизначеності. // Пожежна безпека: теорія і практика, 2010- №5

6. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник / Мохняк С.М., Дацько О.С., Козій О.І. і ін. – Львів: Видавництво Національного університету „Львівська політехніка”, 2009. - 264с.

7. Основи цивільного захисту: Навч. посібник / Васійчук В.О., Гончарук В.Є., Качан С.І., Мохняк С.М. - Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010.- 412с.

8. Качинський А.Б. Екологічна безпека України: Системний аналіз перспектив покращення. Серія "Екологічна безпека", 2001.

9. Бєгун В.В. Розробка методів управління техногенною безпекою міста на основі імовірнісних структурно-логічних моделей небезпеки виробництв. автореферат, Київ – 2007.

Гіщак Х.Я., Карп’як Н.М., Скіра В.В.

Тема 6 Менеджмент безпеки, правове забезпечення та організаційно-функціональна структура захисту населення та адміністративно-територіальних об’єктів у надзвичайних ситуаціях

1. Правові норми, структурно-функціональна схема та органи управління безпекою та захистом у надзвичайних ситуаціях в Україні.

1.1. Превентивні та ситуаційні норми в умовах надзвичайних ситуацій.

1.2. Компенсаційні та регламентні норми і процедури їхнього застосування.

2. Моніторинг НС та порядок його здійснення. Захисні бар’єри і види цивільного захисту.

3. Управління, прийняття рішень та інформаційна підтримка в умовах надзвичайних ситуацій.

4. Програми підготовки населення до дій в НС.

Правові основи безпеки життєдіяльності на території України закладені у її законах, указах та постановах, а також міжнародних конвенціях та угодах, стороною яких є наша держава.

Згідно з Загальною декларацією прав людини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 1948 р.: „Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах. Вони наділені розумом і совістю і повинні діяти у відношенні один до одного в дусі братерства.”

1. Правові норми, структурно-функціональна схема та органи управління безпекою та захистом надзвичайних ситуацій в Україні.

3 серпня 1998 року Кабінетом Міністрів України прийнята постанова "Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру".

Єдина державна система складається з постійно діючих функціональних і територіальних підсистем і має 4 рівні: загальнодержавний, регіональний, місцевий та об’єктовий.

Основною метою створення єдиної державної системи є забезпечення реалізації державної політики у сфері запобігання і реагування на НС, цивільного захисту населення.

Координуючими органами єдиної державної системи є:

  1. На загальнодержавному рівні: державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Національна рада з питань безпечної життєдіяльності населення.

  2. На регіональному рівні: регіональні комісії обласних державних адміністрацій з питань техногенно-екологічної безпеки та НС.

  3. На місцевому рівні: комісії районних адміністрацій і виконавчих органів рад.

  4. На об’єктовому рівні: об’єктові комісії.

Основні заходи, що реалізуються єдиною державною системою залежать від режиму діяльності, який може бути:

а) режим повсякденної діяльності;

б) режим підвищеної готовності;

в) режим діяльності у надзвичайній ситуації;

г) режим діяльності у надзвичайному стані.

Організаційно-методичне керівництво планування дій єдиної державної системи здійснює Міністерство надзвичайних ситуацій.

Всім Міністерствам та іншим центральним органам визначені функції щодо запобігання і реагування на НС техногенного та природного характеру.

МНС і його підрозділи є постійним органом управління єдиної державної системи. Цей орган здійснює координацію діяльності центральних органів виконавчої влади, інших учасників реалізації планових заходів щодо запобігання і реагування на НС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]