Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
conspekt_1.doc
Скачиваний:
355
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
5.06 Mб
Скачать

6. Організація дозиметричного й хімічного контролю

Згідно з наказом Міністра НС за №186 від 06.08.2002р. була введена в дію “Методика спостережень щодо оцінки радіаційної та хімічної обстановки”.

Методика визначає єдиний порядок спостережень щодо оцінки радіаційної обстановки та хімічної обстановки у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У межах цієї Методики введені такі терміни:

  • зона відповідальності - це визначена територія, на якій здійснюється радіаційне та хімічне спостереження відповідно до встановлених завдань регламенту;

  • пост радіаційного та хімічного спостереження (ПРХС) - позаштатне спеціалізоване формування (від 2 до 4 осіб), яке здійснює періодичне або постійне радіаційне та хімічне спостереження відповідно до встановлених завдань та регламенту;

  • диспетчерська служба – передбачені штатами розписом підприємства, організації або установи в разі потреби (виробничої, службової тощо) підрозділ, який здійснює цілодобове чергування силами одній або декількох осіб (далі – черговий об’єкта);

  • радіаційне та хімічне спостереження – комплекс заходів щодо збирання, обробляння, передавання, збереження та аналізу інформації про стан радіаційної та хімічної обстановки для прийняття рішень про своєчасне реагування на негативні зміни стану довкілля у разі виникнення надзвичайної ситуації або інших подій з радіоактивними та хімічними речовинами;

  • розрахунково-аналітична група (РАГ) – позаштатне спеціалізоване формування, яке здійснює збирання, оброблення, передавання та збереження інформації про стан радіаційної та хімічної обстановки.

Для роботи у закладі РАГ залучаються спеціалісти, які мають відповідну кваліфікацію (викладачі, математики, хіміки, креслярі, оператори ПК , зв’язківці, тощо).

РАГ забезпечується за рахунок місцевих органів виконавчої влади, за рішенням яких вони створені, відповідними методиками оцінки можливої обстановки, засобами зв’язку, обчислювальною технікою, картами, формами звітних документів, канцелярським приладдям тощо.

Для ведення радіаційного та хімічного спостереження використовуються:

  • прилади радіаційної розвідки – для спостереження за радіаційною обстановкою (стаціонарні), з граничним рівнем інформації 0,05 мР/год (0,5 мкЗв/год), і визначення потужності експозиційної (поглинутої) дози в діапазоні від фонових значень до значень не менше 100 Р\год (1 Зв/год) (переносні);

  • спеціальні прилади хімічної розвідки – для визначення типу або виду небезпечної хімічної речовини (переносні автоматичні або ручні);

Усі прилади повинні бути в робочому стані та регулярно перевірятися у встановлений для них термін.

Дозиметричний та хімічний контроль є складовою частиною радіаційного та хімічного захисту населення.

Контроль включає комплекс організаційних та технічних заходів, які проводяться з метою:

а) одержання даних про дози радіоактивного опромінення особового складу формувань ЦО, робітників та службовців ОГ, інших категорій населення;

б) визначення ступеня забруднення (зараження) радіоактивними, отруйними та іншими шкідливими речовинами людей, техніки, обладнання, ЗІЗ, продуктів харчування та інших матеріальних засобів.

За даними контролю визначається:

- працездатність особового складу формувань ЦО, робітників та служ­бовців ОНД;

- первинна діагностика важкості гострих променевих та хімічних уражень;

- режими радіаційного захисту людей;

- необхідність та обсяг санітарної обробки людей, дезактивації (дегазації) техніки, транспорту, обладнання, ЗІЗ, одягу та ін. засобів;

- можливість використання продуктів харчування та води в зонах радіоактивного та хімічного зараження і ін.

Дозиметричний контроль. Контроль включає контроль опромінення та контроль радіоактивного забруднення.

Хімічний контроль. Проводиться для визначення ступеня зараження небезпечними хімічними речовинами /НХР/ засобів індивідуального захисту, техніки, продуктів, води, а також місцевості та повітря.

За результатами даних хімічного контролю визначаються можливість дій без застосування ЗІЗ, повнота дегазації техніки та споруд, ступінь зараження продуктів, води та інших засобів. Крім цього визначається способи захисту людей в осередку хімічного ураження.

Хімічний контроль здійснюється за допомогою приладів хімічної розвідки відразу після виходу особового складу формувань ЦО та техніки з осередків хімічного ураження та зон хімічного зараження. Кількісне визначення (НХР) в продуктах харчування та воді здійснюється шляхом відбору зразків та лабораторного аналізу.

Організація забезпечення засобами індивідуального захисту

працівників та інших категорій населення

Порядок накопичення, збереження та видачі засобів індивідуального захисту визначається наказами та директивами начальника цивільного захисту України.

Забезпечення населення, робітників та службовців ОГ здійснюється централізовано через Управління цивільного захисту та штаби цивільної оборони. Засоби індивідуального захисту надходять на обласні склади спецмайиа, де розподіляються між районними та обласними службами ЦО. Об’єкти господарської діяльності накопичують ЗІЗ за нормами постачання, встановленими МНС країни по безготівковому розрахунку. Витрати на потреби ЦО включаються в загальний фінансовий план об’єкту.

Видача ЗІЗ населенню проводиться у випадку виробничих аварій та катастроф, пов’язаних із забрудненням навколишнього середовища радіоактивними, отруйними речовинами і бактеріальними засобами у відповідності з планами видачі ЗІЗ на ОГ, а також у воєнний час.

В планах видачі визначаються:

- пункти видачі ЗІЗ;

- терміни та черговість видачі;

- порядок забезпечення транспортними засобами для доставки ЗІЗ;

- група видачі.

Робітникам і службовцям ОГ видаються;

- протигаз ГП-5 (ГП-7);

- аптечка індивідуальна АІ-2 ;

- індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8 ;

- пакет перев’язочний індивідуальний ППІ;

- ватно-марлева пов’язка ВМП (додатково).

Особовому складу формувань ЦО видаються:

- протигаз ГП-5 (ГП-5М), ГІІ-7 (ГІІ-7В), ІД-4 ;

- респіратор Р-2, РПГ-67РУ-60, «Пелюсток» і ін.;

- аптечка індивідуальна АІ-2;

- індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8;

- пакет перев’язочний індивідуальний ППІ;

- засоби захисту шкіри: костюм Л-І, ЗФО.

Населенню видаються:

- протигаз ГД-5 /ГП-7/, ПДФ-2Д, ПДФ-2Ш ;

- камера захисна дитяча КЗД-4/6/ ;

-ватно-марлева пов’язка ВИД /протипилова тканинна маска ПТМ—І/.

Черговість видачі ЗІЗ на ОГ

- особовий склад формувань ЦО підвищеної готовності (спеціалізованих формувань);

- робітники і службовці ОГ ;

- члени сімей робітників та службовців, інші категорії населення.

Особовий склад формувань ЦО, робітники та службовці ОГ забезпечуються ЗІЗ через пункти видачі, які розгортаються на об’єктах, виходячи з розрахунку – один пункт видачі ЗІЗ на 180-200 чоловік.

Всі інші категорії населення забезпечуються засобами індивідуального захисту через ЖЕКи за місцем мешкання.

НС, пов’язаних із викидами небезпечних хімічних речовин у 2010 році в Україні не зафіксовано.

Комплекс заходів щодо забезпечення хімічної та екологічної безпеки в Україні у 2011 році має містити:

  • здійснення наглядової діяльності за промисловою безпекою хлор-, аміаковикористовуючих, а також інших виробництв, де використовуються небезпечні хімічні речовини та обладнання з вичерпаним ресурсом експлуатації;

  • забезпечення комплексного перероблення, утилізації, вивезення та захоронення відходів за умови потужного фінансування з держбюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]